Ki az a Michael Jordan?

Talán jobban ismered őt Air Jordan néven. De mielőtt ezt a becenevet kiérdemelte volna, Michael Jordan még csak egy gyerek volt. New Yorkban született, de az észak-karolinai Wilmingtonban nőtt fel. Mindig is versenyképes volt, és megtanult baseballozni, mielőtt elkezdte volna játszani azt a sportot, amiről később híressé vált – a kosárlabdát.

Jordan azonban nem volt mindig az a kosárlabda-sztár, akivé vált. Valójában a középiskola második évében nem került be az egyetemi kosárlabdacsapatba. Az edző a junior egyetemi csapatba (JV) tette Jordant, ami nagy csalódást okozott a fiatal sportolónak. Ennek ellenére Jordan nagyszerű évet töltött a JV csapat játékosaként. Bebizonyította versenyszellemét és munkamorálját. Jordanben páratlan vágy volt a fejlődésre és a győzelemre, ami segített neki abban, hogy juniorévében bekerüljön az egyetemi csapatba.

Az Észak-Karolinai Egyetemen tanuló sportolóként Jordant kétszer, 1983-ban és 1984-ben az NCAA főiskolai év játékosának választották. Csapata az NCAA Divízió I bajnokságát is megnyerte, amíg ott volt. Jordan segített az amerikai kosárlabda-válogatottnak is aranyérmet szerezni 1984-ben. Ezt 1992-ben is megtette.

Ki az a Michael Jordan?

A főiskola első éve után Jordan belépett a Nemzeti Kosárlabda Szövetségbe (NBA). A Chicago Bullshoz csatlakozott 1984-ben. Továbbra is nagyra értékelte az oktatást. 1985-ben földrajzból is megszerezte az alapdiplomáját.

Az NBA-ben töltött első évében Jordan a piros, 23-as számú mezt öltötte magára, és átlagosan 28,2 pontot szerzett meccsenként. Az év újoncának választották, és részt vett a liga All-Star játékában. Jordan természetesen nem állt meg itt. A Bulls 1991-ben, 1992-ben és 1993-ban (háromszoros NBA-bajnokságot nyert vele a csapatban). A mai napig a Bulls egyike annak a három csapatnak az NBA-ben, amelyik három egymást követő évben is bajnokságot nyert.

1993-ban Jordan bejelentette, hogy visszavonul a kosárlabdától – legalábbis az elsőt. Édesapját tragikus módon megölték, és Jordan vissza akart térni ahhoz a sportághoz, amely először kötötte össze őket. A Bulls mezét egy kisebb ligás baseball mezre cserélte. Michael Jordan egy évet töltött a Birmingham Barons kinti játékosaként.

Jordan baseball-karrierje rövid volt, és nem volt túl lenyűgöző. Megalázó élmény volt ez a sztár számára. Jordan ezt a fejlődés lehetőségének tekintette, és 1995-ben visszatért az NBA-be. Ott 1996-ban, 1997-ben és 1998-ban bajnoki címre vezette a Bullsot – újabb három győzelem! Ezután ismét visszavonult a sportágtól.

Jordan azonban továbbra is részt vett a kosárlabdában. 2000-ben résztulajdonosa lett a Washington Wizardsnak. Sőt, 2001-ben visszatért a visszavonulásból, és két szezont játszott a Wizardsban. Végül 2003-ban vonult vissza a kosárlabdától utoljára.

Ennyi volt Air Jordan számára? Egyáltalán nem! A Charlotte Hornets tulajdonosaként még mindig részt vesz az NBA-ben. Emellett továbbra is együttműködik a Nike-val, és 2001-től 2014-ig jótékonysági golfverseny házigazdája volt. És természetesen főszerepet játszott az 1996-os „Space Jam” című filmben.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.