Ki volt Dr. Albert Einstein?

Ki volt Albert Einstein? Sokan a modern fizika atyjának nevezik. Végül is többet tett hozzá a tudományhoz, mint bármely más 20. századi tudós.

Ha azonban gyerekként ismerted Einsteint, talán nem tudtad, hogy ekkora hatással lesz a világra. 1879. március 14-én született, és a németországi Münchenben nőtt fel. Einstein a fizika- és matematikaórákon jeleskedett, de az iskolai szabályokkal nehezen birkózott meg. Tizenhat éves korában kivonult az osztályaiból.

Ez persze nem azt jelentette, hogy Einstein abbahagyta a tanulást. Ehelyett saját kíváncsi természetétől vezérelve folytatta a tanulást. Valójában azt is mondhatnánk, hogy Einstein csodálkozó érzéke volt az, ami a sikeréhez vezetett. Rendkívül kíváncsi volt, és szívesen kereste a választ a világgal kapcsolatos legégetőbb kérdéseire.

Végül Einstein a svájci Zürichbe költözött, hogy a Svájci Szövetségi Politechnikai Főiskolán tanuljon. Mielőtt azonban felvételt nyert volna, el kellett érettségiznie. Miután beiratkozott a főiskolára, fizika és matematika tanítására képezte magát. A diplomáját 1900-ban szerezte meg.

Az iskola után Einstein nehezen talált munkát. Végül 1902-ben elfogadott egy állást a svájci szabadalmi hivatalban. A következő évben feleségül vette első feleségét, Mileva Maricot. A nő szintén fizikusnak tanult – sőt, ők ketten egykori osztálytársak voltak. Ma már egyesek úgy vélik, hogy Maric hozzájárulhatott Einstein munkájához.

1905 fontos volt Einstein számára. Egyesek még a „csodaévének” is nevezik. Ez azért volt így, mert négy olyan tanulmányt publikált, amelyek nagy hatással voltak a fizika világára. Ez volt az az év is, amikor beadott egy dolgozatot, hogy megszerezze a doktori címét.

Mi volt ez a négy fontos dolgozat? Megmagyarázták a fotoelektromos hatást, az atomok létezését, a speciális relativitáselméletet és az energiát. Az energiáról szóló dolgozatban mutatta be a híres E = mc² képletet is.

Innentől kezdve Dr. Einstein karrierje beindult. Több főiskola professzora lett, többek között a prágai és a berlini egyetemen. Az első világháború idején már többnyire Németországban élt. 1921-ben elnyerte a fizikai Nobel-díjat. Einstein a díjjal járó pénzt Mileva Maricnak adta, annak ellenére, hogy ők ketten elváltak. Valójában ekkor már második feleségével, Elzával volt házas.

A következő évtizedben Dr. Einstein továbbra is tanított, kutatott és írt. 1933-ban elhagyta Németországot, hogy Princetonban dolgozzon, mindössze egy hónappal Adoph Hitler hatalomra jutása előtt. Zsidó származású tudósként hazája már nem volt biztonságos hely számára. Nem sokkal az ország elhagyása után lemondott német állampolgárságáról.

Az 1930-as évek végén Einstein E = mc² képlete központi szerepet játszott az atombombával kapcsolatos tudósok munkájában. Dr. Einstein pacifista volt, és nem támogatta a bomba elkészítését. Attól tartott azonban, hogy mi történhet, ha Németország előbb épít atomfegyvert, mint az USA és szövetségesei.

Ki volt Dr. Albert Einstein?

Ennek eredményeképpen Dr. Einstein 1939-ben levélben közölte Franklin D. Roosevelt elnökkel, hogy az urán felhasználható az atombomba megépítéséhez. Ennek eredményeképpen megalakult az Uránbizottság, és később megkezdődött a Manhattan-projekt. Hirosima és Nagaszaki bombázása után Einstein segített megalakítani az Atomtudósok Vészhelyzeti Bizottságát. A csoport célja az volt, hogy a világ vezetőit a nukleáris fegyverek létrehozásának lassítására ösztönözze.

Dr. Einstein élete hátralévő részében a béke szószólója volt. A polgárjogi mozgalom támogatójaként és az NAACP tagjaként az egyenlőséget is szorgalmazta. Einstein továbbra is folytatta a fizika és a matematika tanulmányozását. Későbbi munkásságának nagy része a fekete lyukakkal, féreglyukakkal és a teremtés elméleteivel foglalkozott. Még az időutazás és a magasabb dimenziók lehetőségeit is megvizsgálta.

Dr. Einstein 1955. április 18-án halt meg, miután visszautasította az aneurizmát követő műtétet. Testének nagy részét elhamvasztották, de az agyát tudományos tanulmányozásra elvitték. Ez Einstein kívánsága ellenére történhetett.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.