Kik voltak a templomos lovagok?

Kezdjük néhány információval a keresztes hadjáratokról. Ezek az európai keresztények által indított háborúk sorozata volt. Jeruzsálemet és más szent földeket akartak átvenni a muszlim hitű emberektől.

A templomos lovagok rendje az első keresztes hadjárat nyomán alakult meg. A szakértők szerint a rend 1119-ben vagy 1120-ban indult. A katolikus egyház először 1129-ben ismerte el őket. A csoport azért alakult, hogy megvédje az Európából a közel-keleti szent földekre tartó zarándokokat.

Hamarosan azonban a templomos lovagok más feladatokat is vállaltak. Harcoltak a későbbi keresztes hadjáratokban, és nagy területeket vontak ellenőrzésük alá. A templomos lovagok számos várat is átvettek.

Kik voltak a templomos lovagok?

A templomos lovagok később létrehozták a világ egyik legkorábbi nemzetközi bankját. Ne feledjük, hogy a középkorban még nem volt internet! Nem volt Bitcoin vagy bankkártya sem. Ehelyett a legtöbb ember pénzt vitt magával, bárhová is ment.

Ez problémákat okozott a nemzetközi utazás és a bevándorlás terén. Aki egyik országból a másikba költözött, annak csomagolnia kellett, és magával kellett vinnie a pénzét. Ez megnehezítette és veszélyesebbé tette az utazást. Sokan féltek attól, hogy kirabolják őket az úton. Itt léptek közbe a templomos lovagok.

Mielőtt nagy távolságra utaztak volna, az emberek letétbe helyezhették pénzüket a templomos lovagoknál. A rendtől kaptak egy cédulát, amely igazolta a letétbe helyezést. Ezt a bankjegyet a Templomos Lovagok egy másik csoportjától kapott pénzre válthatták, amikor az illető elérte a célállomást.

A templomos lovagok kölcsönöket is nyújtottak, és a kamatokból pénzt kerestek. Mint vallási rend, ennek a bevételnek a 10 százalékát olyan embereknek adták, akiknek szükségük volt a segítségükre. Ennek ellenére erős és gazdag csoport maradtak.

Milyen volt a Templomos Lovagrend tagjainak lenni? Nagyon szigorú rend volt, és a csatlakozóknak fogadalmat kellett tenniük. Ezek a lovagok nem vadászhattak, nem viselhettek feltűnő ruházatot, és nem hagyhatták ki a templomi szertartásokat. A rend vezetőjének, a nagymesternek a parancsait követték.

A templomos lovagok páncélt viseltek, és olyan fegyverekkel, mint a kard és a számszeríj, jól bántak. Fehér köpenyükről könnyen felismerhetőek voltak. Pajzsuk szintén fehér volt, és vörös kereszttel volt jelölve.

Ahogy a templomos lovagok egyre nagyobb hatalomra tettek szert, sok vallási vezető és király kezdett óvakodni tőlük. A rendet korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolták. Ez vezetett ahhoz, hogy a csoport hivatalosan 1312-ben megszűnt. Sok tagot letartóztattak, sőt a csoport megszűnése után meg is öltek. A történelem máig nem tisztázta, hogy a csoport ellen felhozott állítások igazak voltak-e.

A templomos lovagokról szóló történetek ma is hatással vannak a populáris kultúrára, beleértve számos könyvet, filmet és tévéműsort. Egyesek azt is állítják, hogy a rend újjáélesztésének részesei. Sajnos sokan, akik ezt állítják, valójában fehér nacionalista terrorista csoportok tagjai. Fontos a kritikus gondolkodás gyakorlása és a józan ítélőképesség használata, hogy elkerüljük az ilyen típusú radikalizálódást.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.