Galileo Galilei az olaszországi Pisában született 1564-ben. Családja Firenzébe költözött, és Galilei egy közeli kolostorban tanult. Később visszatért Pisába, hogy a város egyetemére járjon.

Mit tanult Galilei az iskolában? Azt tervezte, hogy az orvostudományt tanulja meg. Hamarosan azonban jobban érdekelte a matematika és a fizika. Filozófiát is tanult. Galilei azonban soha nem fejezte be a tanulmányait. Az egyetemet 1585-ben hagyta ott.

Galilei azonban élete hátralévő részében is folytatta a tanulást. Tanulmányozta az őt körülvevő világot. Kíváncsiságának kielégítésére számos kísérletet is végzett. Később élete során ez a tudásvágy sok gondot okozott Galileinek.

Sokan felnéztek Galileire. Nagyszerű tanárként és tudósként ismerték. Mások azonban veszélyesnek tartották Galilei elképzeléseit. A legerősebb kritikusai a katolikus egyház vezetői voltak.

Mi okozta azt, hogy az egyház veszélyesnek tartotta Galilei elképzeléseit? A legnagyobb összeütközésükre akkor került sor, amikor Galilei 1609-ben távcsöveket kezdett építeni. Galilei nem találta fel a távcsövet, de jelentős fejlesztéseket hajtott végre az eszközön. Távcsövei sokkal erősebbek voltak, mint az ő életében készültek.

Ki volt Galileo Galilei?

Galilei volt az első ismert ember is, aki távcsővel az űrbe nézett. Megtudta, hogy a Holdon kráterek és hegyek vannak. Megfigyelte a Szaturnuszt, és elsőként látta a gyűrűit. Felfedezte a napfoltokat is. Egyik felfedezése azonban különösen a katolikus egyházzal hozta ellentétbe. Galilei bizonyítékot talált arra, hogy a Föld nem a világegyetem középpontja.

Lehet, hogy ez önöknek nem tűnik földrengető gondolatnak. De Galilei életében a legtöbb ember azt hitte, hogy az égbolton minden – a Nap, a Hold, a bolygók és a csillagok – a bolygónk körül forog. Az egyház azt tanította, hogy Isten úgy építette fel a világegyetemet, hogy a Föld állt a középpontban.

Milyen bizonyítéka volt Galileinek arra, hogy az egyház naprendszerrel kapcsolatos elképzelései tévesek voltak? Először is megtudta, hogy a Vénusz a Föld helyett a Nap körül kering. Továbbá Galilei felfedezte az első négy holdat, amelyek a Jupiter körül keringenek. Az ehhez hasonló felfedezések arra a meggyőződésre juttatták, hogy a Nap a Naprendszerünk valódi középpontja.

Végül a katolikus egyházzal való nézeteltérései utolérték Galileit. 1632-ben az inkvizíció elé idézték. Ez az egyháznak egy olyan szerve volt, amely az eretnekség felszámolásán dolgozott. Hosszú tárgyalás után Galileit elítélték. Házi őrizetben volt, amíg 1642. január 8-án meg nem halt.

Még sok évnek kellett eltelnie, mire a katolikus egyház teljes mértékben elfogadta a felfedezéseit. Ma Galileit a történelem egyik legnagyobb elméjeként ünneplik. Nagyban hozzájárult a matematika, a fizika és a csillagászat területéhez.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.