Ki volt Stephen Hawking?

Az 1942-ben Angliában Stephen William Hawkingként született Hawkingot úgy tűnt, hogy az égbolt tanulmányozására rendelték. Édesanyja szerint Hawkingnak „mindig is erős volt a csodálkozás érzete”. „Látta, hogy a csillagok vonzzák őt”.

Hawking fizikát tanult Oxfordban, majd Cambridge-ben kozmológiából doktorált. 21 éves korában amyotrófiás laterálszklerózist (ALS) diagnosztizáltak nála, amelyet gyakran Lou Gehrig-kórnak is neveznek.

Az ALS egy gyógyíthatatlan degeneratív neuromuszkuláris betegség. Amikor a cambridge-i tanulmányai alatt diagnosztizálták, az orvosok mindössze két évet adtak Hawkingnak. Szerencsére legyőzte ezt az esélyt, és több mint 50 évig élt, míg végül 2018-ban megadta magát a betegségnek.

A betegség rokkantsága ellenére bizonyos szempontból segített Hawkingnak abban, hogy azzá a tudóssá váljon, akinek lennie kellett. A diagnózis felállítása előtt Hawking unta az életet. Utána azonban tudta, hogy van miért élnie, és megújította az oktatás és a kutatás iránti elkötelezettségét.

Hawking az általános relativitáselmélet területére specializálódott. Különösen híres a fekete lyukak fizikájával kapcsolatos elméleteiről és kutatásairól. Az évek során számos rangos kitüntetést kapott. Például 1979-ben kinevezték a cambridge-i Lucasian matematika professzori címre, amelyet egykor Sir Isaac Newton töltött be.

Tudományos kutatásai mellett Hawking könyveket is írt, hogy segítsen megmagyarázni az univerzum rejtélyeit a nagyközönségnek. 1988-ban kiadta Az idő rövid története című könyvét, amely több millió példányban kelt el, és világszerte bestsellerré vált.

Ki volt Stephen Hawking?

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.