Ki volt Winston Churchill?

A „brit buldog” néven ismert Winston Churchill a 20. század egyik legnagyobb államférfija, író, katonai parancsnok, politikus és világvezető volt a modern történelem egyik legsötétebb időszakában: a II. világháború idején.

Az 1874-ben született Churchill kétszer volt az Egyesült Királyság miniszterelnöke. Az első, 1940-1945 közötti időszakban szövetséget kötött az Egyesült Államokkal és a Szovjetunióval, hogy a második világháborúban legyőzze a náci Németországot és tengelyhatalmi szövetségeseit.

Ki volt Winston Churchill?

Bár Nagy-Britannia intenzív bombatámadásoknak volt kitéve, Churchill a parlamentben és a rádióban megrendítő beszédeket tartott, hogy bátorítsa és felemelje a brit közvéleményt. A Pearl Harbor elleni támadás után, mielőtt Amerika belépett volna a háborúba, az Egyesült Államokkal is tárgyalt a segítségnyújtásról.

Churchillnek tulajdonítják az elsődleges érdemeket a szövetséges erők európai győzelemre vezetésében. Erőfeszítései ellenére azonban alig két hónappal Németország kapitulációja után leszavazták miniszterelnöki tisztségéről.

Ez a kudarc nem akadályozta meg Churchillt abban, hogy folytassa munkáját a világ jobbá és biztonságosabbá tételéért. A II. világháború után például a következő néhány évben a Szovjetunióra és annak terjeszkedési céljaira figyelmeztette a világot.

1946-ban Churchill a Missouri állambeli Fultonban tartott beszédében arra figyelmeztetett, hogy Európán veszélyes „vasfüggöny” húzódik. Úgy vélte, hogy a demokráciát fenyegető kommunista fenyegetés „a keresztény civilizáció számára egyre nagyobb kihívást és veszélyt jelent”, amely az elkövetkező hidegháborús években fog megvalósulni.

Churchillt 1951-ben ismét miniszterelnökké választották, és 1955-ig töltötte be ezt a tisztséget. Ez idő alatt fontos gazdasági reformokra összpontosított, miközben a háborút követő béke fenntartására is törekedett.

1953-ban Churchill két rangos kitüntetésben részesült. II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte, és megkapta az irodalmi Nobel-díjat is a második világháborúról írt hatkötetes történelméért.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.