Mennyire veszélyes a Mount Everest halálzónája?

Konkrétan néhány izgalomra vágyó hegymászó vág neki a Mount Everest megmászásának. A tengerszint feletti 8.848 méteres magasságával ez a világ legmagasabb hegye. Az első emberek, akik 1953-ban elérték a csúcsát, Sir Edmund Hillary és Tenzing Norgay voltak. Azóta több mint 4000 ember jutott fel a hegy csúcsára.

Ehhez a hegymászóknak be kell jutniuk a hegy legveszélyesebb részébe. Ezt nevezik a „halálzónának”. A felkészüléshez a hegymászóknak időt kell adniuk a szervezetüknek, hogy hozzászokjon a nagyobb magassághoz. Ezért általában több hetet töltenek a Mount Everest megmászásával. Néhány ezer méterenként megállnak pihenni. Amikor elérik a 8000 méteres magasságot, belépnek a halálzónába.

Mennyire veszélyes a halálzóna? Ilyen magasan a tengerszint felett a légkör oxigénszintje 40 százalékkal csökken. Ez megnehezíti az emberi szervezet számára, hogy hozzájusson a szükséges oxigénhez. A hegymászással járó fizikai megerőltetéssel kombinálva ez halálos lehet. Néhány hegymászó a „futópadon futáshoz és szívószálon keresztül történő lélegzéshez” hasonlította az élményt.

A test minden sejtjének oxigénre van szüksége ahhoz, hogy elvégezze a munkáját. Ezért a halálzóna oxigénszegény jellege miatt nagyon veszélyes hely. Szörnyű hatással lehet az emberi szervezetre.

Az egyik ilyen az agy megduzzadása. Ez magaslati agyödémához (HACE) vezethet. A HACE hányingert és hányást okozhat. Még ennél is veszélyesebb, hogy gondolkodási nehézségekhez vezethet. A halálzónában a hegymászók elfelejthetik, hogy hol vannak, vagy akár hallucinációik is lehetnek. Ez még életveszélyesebbé teheti a veszélyes hegymászást.

A halálzónában sok hegymászónál jelentkezik a magaslati tüdőödéma (HAPE). A HAPE tünetei közé tartozik a folyadék a tüdőben, a fáradtság és a gyengeség. A HAPE által érintett hegymászók úgy érezhetik, mintha fuldokolnának. Állandó köhögésük lesz. Fehér, habos folyadékot köhöghetnek fel.

Mennyire veszélyes a Mount Everest halálzónája?

A halálzóna további veszélyei a hóvakság és a fagyás. A hóvakság a hó és a jég okozta vakító fény miatt fellépő átmeneti látásképtelenség. A fagyási sérülések minden szabadon lévő bőrfelületet érinthetnek. A Mount Everesten a hőmérséklet elég alacsony ahhoz, hogy a bőr azonnal megfagyjon.

Nem a Mount Everest az egyetlen csúcs, ahol halálzóna van. Valójában a világ 14 legmagasabb hegye mindegyike rendelkezik halálzónával. Ezek mindegyike a Himalájában és a Karakorum-hegységben található az ázsiai kontinensen. Néhány lelkes hegymászó célul tűzte ki, hogy mind a 14 csúcsára feljut.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.