Béka élettartama: Mennyi ideig élnek a békák?

Ki ne szeretné a békákat? Az imádnivaló hangjuk és ugráló képességük miatt világszerte kedvelt békáknak hosszabb az élettartamuk, mint gondolnánk.

Meddig élnek a békák?

Ezt szeretnénk most megvitatni és felfedezni! Áttekintjük, milyen a békák életciklusa, és azt is, hogy átlagosan meddig élhet egy béka.

Ezután megnézzük a békák élettartamát a különböző békafajoknál, hogy megnézzük, melyik békafajta él a legtovább.

Meddig élnek a békák?

A békák átlagosan 2-10 évig élnek a természetben. Ez a szám drámaian változik a fajtól és attól függően, hogy a békát fogságban tartják-e. Például a háziasított békák akár húsz évig is élhetnek, míg a varangyokról ismert, hogy ennek a dupláját is megélik!

A békák és a varangyok sok tekintetben hasonló állatok. Nagyrészt igaznak tartják, hogy minden varangy béka, de nem minden béka varangy. A varangyok általában nagyobbra nőnek, durvább a bőrük, és potenciálisan mérgezőek – ezek a legfontosabb különbségek a békákhoz képest.

És úgy tűnik, hogy sok varangy hosszabb ideig él, mint a békák, fajtól, mérettől és környezettől függően. Míg a békák és a varangyok egyaránt kétéltűek, a varangyok távolabbra is el tudnak vándorolni a víztől, és csak szaporodás céljából élnek vízben. A békák inkább mindig nedvesen szeretnek maradni.

Béka élettartama: Mennyi ideig élnek a békák?

Az átlagos béka életciklusa

A békának számos különböző változáson kell keresztülmennie, mielőtt eléri kifejlett formáját. Mind a békák, mind a varangyok hasonló életciklust élnek – most beszéljünk erről.

Tojások

Sok más kétéltűhöz és hüllőhöz hasonlóan a békák is egy tojásból kezdik életciklusukat. A békáknak és a varangyoknak a vízbe kell lerakniuk a tojásaikat, és ehhez általában nyugodtabb és védettebb helyeket keresnek. A tojások csoportokba tömörülnek, amelyeket ivadékoknak neveznek, és ilyenkor egy hím béka termékenyíti meg őket.

Sok béka hagyja felügyelet nélkül a tojásait, így veszélyeztetve azokat a ragadozók és az elemi ártalmak miatt. Néhány béka azonban úgy dönt, hogy vigyáz a kicsinyeire. A legtöbb béka tojóformában körülbelül 2-4 hétig él, fajtól függően. Ezután alakul ki az ebihal.

Ebihalak

Az ebihalak a békák számára a legkényelmetlenebb növekedési stádiumban vannak. Kikelnek, és azonnal megeszik a petéjüket, amely biztosítja számukra az úszáshoz és a további élethez szükséges táplálékot. Az ebihalak abban különböznek a kifejlett békáktól, hogy kopoltyúkkal, farokkal és csak mellső lábakkal rendelkeznek.

Az ebihalak rövid életciklusukat algák és más növényi anyagok fogyasztásával töltik, miközben úsznak és önállóan izmot fejlesztenek. Kezdenek olyan testet kifejleszteni, amely közelebb áll a békához, és amikor a farkuk elkezd zsugorodni, akkor érik el végleges formájukat.

Felnőtt egyedek

A békák három hónapos koruk körül érik el a kifejlett kort. Lábaik megnőnek és hasonlítanak az általunk ismert és szeretett kifinomult ugráló lábakra, és szemölcsös bőr nő a kopoltyúik fölé. Most már ugyanúgy képesek a szárazföldön is élni, mint a vízben.

A békák azonban nemtől és békafajtól függően legalább egyéves korukig nem érik el az ivarérettséget. Ez azt jelenti, hogy a felnőttkoruk és a szaporodóképességük között van némi idő.

A fogságban tartott békák sokkal hosszabb életet élnek, mint a vadon élő békák, és ez kétségtelenül annak köszönhető, hogy a békáknak naponta több természetes ragadozóval kell szembenézniük. Ha ezeket a veszélyeket eltávolítjuk a békák környezetéből, sokkal tovább élhetnek.

A megfelelő táplálék és a kényelmes környezet szintén befolyásolja a békák élettartamát. Bőséges táplálékbevitelre, valamint nedves és enyhe éghajlatra van szükségük ahhoz, hogy jól éljenek. Ez egy otthoni akváriumban könnyen megteremthető, de a vadon élő békák jobban megküzdhetnek vele, mint a kedvtelésből tartott békák.

A különböző békafajok élettartama

Kíváncsi vagy a különböző békafajok élettartamára? Íme néhány gyakori faj és az átlagos élettartamuk:

  • Bikabéka: fogságban 16 év.
  • Tűzhasú varangy: 5-10 év a vadonban, akár 20 év fogságban.
  • Közönséges varangy: Átlagosan 10 év a természetben, fogságban akár 40 év is lehet.
  • Vörösszemű béka: 5 év a természetben, 20 év fogságban.
  • Törpe béka: 6-8 év a természetben, legfeljebb 20 év fogságban.
  • Szürke fabéka: 5-7 év a vadonban, 15-20 év fogságban.
  • Mérges béka: 10 év a természetben, legfeljebb 20 év fogságban.

A fogságban tartáson kívül számos különböző oka van annak, hogy egyes békafajok miért élnek tovább, mint mások. Az egyik ok, amiért egyes békák tovább élnek, az a ragadozók mérgezésére való képességük. Sok béka és varangy mérgező, és élénk színű bőrrel rendelkeznek, hogy megvédjék magukat.

A közönséges békaragadozók tudják, hogy el kell kerülniük ezeket a fényes és veszélyes kétéltűeket, mivel egyetlen harapásuk a legtöbb emlősállatot megölheti. Sőt, ha egy ember megérint egy mérgezett békát, a bőrén annyi méreg van, hogy több kifejlett felnőtt egyedet is megölhet!

Segíthetsz, hogy házi békád hosszú és boldog életet élhessen, ha utánanézel a megfelelő gondoskodásnak a téged érdeklő fajtára vonatkozóan. Készüljön fel arra, hogy új családtagját még jó ideig magánál tarthatja, mivel sok béka akár egy évtizedet vagy annál is többet élhet.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.