Hogyan készítik a méhek a mézet a virágporból – A méz fajtái

A méhek társas rovarok, amelyek nagy, akár több ezres csoportokban élnek, és együtt dolgoznak a kaptár túlélésének biztosítása érdekében. A méhek mindegyikének meghatározott feladata van a méhsejteken vagy a kaptárban. A dolgozó méhek felelősek a mosás etetéséért, a méhsejtek építéséért vagy javításáért, valamint a virágokról a nektár és a virágpor begyűjtéséért, hogy mézet, méhpempőt, viaszt és propoliszt készítsenek belőle. De hogyan is készül valójában a méz?

Hogyan készítik a méhek a mézet?

A méz a méhek által termelt édes, viszkózus élelmiszer, amely bolygónk egyik legkeresettebb természetes tápláléka. Az emberek és más élőlények, például a medvék és a borzok a méhek által termelt mézzel táplálkoznak. A méz olyan tulajdonságokat is tartalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy évekig tárolható legyen. Így készleteinek köszönhetően alkotói biztonságban maradhatnak, amíg a tél arra kényszeríti őket, hogy a kaptárban maradjanak, vagy a nyár kiszárítja a virágokat, amelyekből nektárt és virágport nyernek. A folyamat a következőképpen zajlik:

  • Az egész folyamat azzal kezdődik, hogy a dolgozó méhek keresik a megfelelő virágokat, amelyek jó minőségű virágport és nektárt biztosítanak.
  • Amint a méhek megtalálják a nektárt tartalmazó virágokat, hosszú nyelvükkel kiszívják a nektárt, és azt a termésben, a tápcsatorna tárolásra használt, vékony falú, kitágult részében tárolják.
  • Ezután a méhek már tele vannak nektárral, és visszatérnek a kaptárba.
  • Ott visszahányják az anyagot, amelyet már speciális emésztőenzimek feldolgoztak. Átadják azt a többi dolgozó méhnek, amelyek enzimes emésztéssel tovább dolgozzák, míg végül készen áll a végső tárolásra.
  • Ezután, amikor a nektár már több rágási és visszahányási cikluson ment keresztül, az utolsó méh az anyagot a viaszfésűk celláiban helyezi el.
  • A végső feldolgozás érdekében a dolgozó méhek egy másik csoportja szárítja a mézet. Ehhez szárnyaikkal végigsöprik a méhsejteket, és a nedvesség akár 80%-át is eltávolítják az anyagból.
  • Végül a méhek megkóstolják a végterméket, és amikor az megfelelő állagú és ízű, a méhek a méhsejtet a hasukban lévő mirigyből kinyert viasszal zárják le.

Mit termelnek a méhek?

Mint már említettük, a méhek a virágokból veszik a nektárt, és azt a testükben dolgozzák fel a világszerte oly népszerű édes termékké. A méhek azonban más termékeket is képesek előállítani, például viaszt, propoliszt, méhpempőt és virágport. Ezekről az alábbiakban többet is kifejtünk:

Méz

A méz a méhek fő tápláléka. Mint már említettük, a méhek által előemésztett, virágnektárból kinyert anyag. Ezt az édes ízű táplálékot a méhek a számukra nehéz időszakokban, például télen és nyár közepén fogyasztják. De kisebb mennyiségben fogyasztják életük hátralévő részében is, a lárvakorszaktól az ivarérettségig.

Viasz

A viasz a mézelő méhek által termelt természetes viasz. A viaszt az alsó méhek hasában található viaszmirigyek választják ki. Miután a mirigyek alatti zsákokban megszilárdul, a méhek szájában feldolgozzák, majd hatszögletű sejtekké alakul, amelyek egymáshoz kapcsolódva a pelenkát alkotják.

Méhpollen

A méhpempő virágpor, nektár, enzimek, méz, viasz és méhváladék keveréke. A méhpempő a méhek táplálékául szolgál, és a méhek a lábukon szállítják a kaptárba, ahol tárolják. Propolisz

A propolisz olyan gyantaszerű anyag, amelyet a méhek a fákból vonnak ki. Ezeket az anyagokat a méhek a méhsejtek megerősítésére és az időjárás vagy állatok által károsított területek helyreállítására használják. A propoliszt viszont a méhek természetes antibiotikumként használják, és megakadályozza a gombák elszaporodását a méhsejtekben és a méhek testében.

Méhpempő

A méhkirálynő a méhkirálynő által a lárvastádiumtól az ivarérettségig elfogyasztott egyetlen táplálék. Ezt a folyadékot általában a méhlárvák is megkapják, amint kifejletté válnak. Amikor nem királynő, akkor kaptármunkássá válnak, és életük hátralévő részében mézzel és virágporral táplálkoznak.

A méhpempő kétféle váladék ragadós keveréke, amelyet a dolgozó méhek termelnek. Ez a keverék növekedési hormonokban, fehérjékben, zsírokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és cukrokban gazdag, amelyek elegendőek a lárvák és a méhkirálynők egészséges fejlődéséhez.

Mit esznek a méhek

A méhek étrendje nem túl változatos, de az a néhány táplálék, amit fogyasztanak, ugyanolyan fontos számukra, mint a bolygónk többi élőlénye számára. Valójában a világ legfontosabb állatának tartják őket, bár a méheket ma sajnos a kihalás fenyegeti. Egy méhcsalád természetes élőhelyén 4 egyedi elemmel táplálkozik:

  • Méz
  • virágpor és nektár
  • Víz

A méz a méhek egyik fő tápláléka, de csak akkor fogyasztják, amikor nagyon veszélyes elhagyni a méhsejteket, például télen vagy nyár közepén. A nektár és a virágpor ezzel szemben a szokásos táplálékuk, legalábbis a dolgozó méhek számára, akiknek keresni kell. Azok a méhek, amelyek a kaptárban maradnak és más feladatokat látnak el, a többi méh által hozott, tárolt mézet és virágport fogyasztják.

A méhlárvák és a kaptár méhkirálynője a méhpempőt fogyasztják, amely kizárólagos táplálék. Ez a táplálék egy ragacsos anyag, amelyet a dolgozó méhek választanak ki, és amellyel a lárvákat táplálják, hogy felgyorsítsák növekedésüket. Ez az egyetlen dolog, amit a méhkirálynő élete végéig fogyaszt.

Hogyan készítik a méhek a mézet a virágporból – A méz fajtái

A méhméz fajtái

A méz gyógyító tulajdonságokban gazdag, nem véletlenül használják sokféle házi gyógymódban. A méhek által gyűjtött virágpor függvényében többféle méz is előállítható. Ennek oka, hogy az egyes virágok nektárja egyedi és különböző tulajdonságokkal rendelkezik. Ezek a legismertebb ismert mézfajták:

A mézek a következők: Heather méz

A pázsitméz, mint minden más természetes méz, a méhek mellkasában kezdi meg a folyamatot. Miután felszabadítják a nektárt a kender virágaiból. Mahagóni színét sötét árnyalatáról lehet felismerni, íze pedig enyhén kesernyés. Ezt a fajta mézet az emberek különböző betegségek, például hólyaghurut, vízvisszatartás és vesekő kezelésére használják. Mások szívproblémák, például szívritmuszavarok, angina pectoris, sőt szívroham ellen is használják.

Kakukkfűméz

A kakukkfűméz egyvirágú fajta, ami azt jelenti, hogy csak egyetlen nektárból áll. Vöröses vagy sötét borostyánszínű és intenzív íz jellemzi. Ezt a mézfajtát légzőszervi betegségek, például asztma, torokgyulladás, köhögés kezelésére használják. Másrészt a vérnyomás és az emésztési problémák szabályozására is használják.

Tölgyméz

A tölgymézet a gyümölcs nektárjából nyerik, amelyet a méhek a későbbi feldolgozásra bocsátanak. Az ilyen típusú méz megkülönböztetéséhez figyelni kell sötét, szinte fekete színére és maláta ízére, amely kevés cukrot tartalmaz. A tölgymézet magas vastartalmának köszönhetően a természetgyógyászok a vérszegénység elleni küzdelemre ajánlják. De légzőszervi megbetegedésekben, például asztmában és hörghurutban is használják.

Rozmaringméz

A rozmaring egy másik növény, amelyet a méhek használnak a méz kinyerésére. Virágainak nektárjából nyerik ki a sűrű, világos borostyánszínű mézet, amelynek édes íze és összetéveszthetetlen rozmaring aromája van. Ezt a fajta mézet emésztési zavarok és nehézkedés ellen használják. Ezenkívül tulajdonságai segítenek a máj tisztításában és a gyomorfekély gyógyításában.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.