Lejár-e a liszt?

A liszt az egyik olyan élelmiszer, amely a konyhában alapanyagnak számít. Gyakran előfordul, hogy van egy félig bontott csomagunk, amelyet még hónapokig vagy akár évekig tárolunk. Ilyenkor gyakran felmerül bennünk a kérdés, hogy vajon lejár-e a liszt, és hogy nyugodtan fogyasztható-e vagy sem. Minden élelmiszer csomagolásán van egy dátum, amely jelzi a fogyasztó számára, hogy biztonságos. E dátum után általában elkezdenek veszíteni a minőségükből. A liszt esetében a szavatossági idő nagymértékben változhat a származási helytől vagy a feldolgozás mértékétől függően.

Megromlik-e a liszt?

A liszt esetében minőségmegőrzési és nem szavatossági idővel rendelkezünk, mivel a liszt hosszú ideig eltartható, amennyiben optimális körülmények között tároljuk. Tehát technikailag a liszt nem jár le, de megromlik.

A leggyakoribb eltarthatósági idő 90 nap, mivel a lisztek e három hónap után hajlamosak minőségüket veszíteni. A liszt eltarthatósági ideje azonban a feldolgozás mértékétől és a származástól függően nagymértékben változhat.

A fehér liszt szobahőmérsékleten tárolva egy évig, fagyasztóban vagy hűtőszekrényben tárolva pedig két évig tartható jó minőségben. A rizsliszt és a burgonyaliszt eltarthatósága hat-nyolc hónap. A kovászos liszt, amelyhez egyfajta élesztőt adnak, csak négy-hat hónapig. Végül a kukoricaliszt egy-két évig eltartható.

Felhasználhatja a lejárt lisztet?

A szavatossági időn túli liszt fogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot, amíg még jónak tűnik. Azt azonban szem előtt kell tartania, hogy kis eséllyel az avas liszt ételmérgezés tüneteit, például gyomorfájdalmat, hányást vagy hasmenést okozhat.

Még ha a liszt nem is romlott, de az ajánlott dátum után eltelt az idő, a liszt minősége befolyásolhatja egyes készítmények minőségét, amelyek nem érik el a kívánt eredményt, ha ezt a lisztet használják. Ha sütőport tartalmazó önsütő lisztről van szó, a lejárt liszt olyan pékárut eredményez, amely nem kel meg.

Honnan tudom, hogy lejárt-e a liszt?

Akkor tudja, hogy a liszt romlott és már nem alkalmas a fogyasztásra, ha avas szaga van.

A lisztet akkor sem szabad fogyasztani, ha rovarok fertőzték meg, vagyis ha apró barna vagy fekete foltok vannak a lisztben, vagy lyukak és repedések vannak a zacskóban.

Ne feledje továbbá, hogy a lisztnek fehér vagy krémszínűnek kell lennie, sima, száraz állagúnak és semleges illatúnak. Lehetnek benne csomók, de ezeknek könnyen fel kell oldódniuk, amikor a liszt az ujjain keresztül csúszik. Ha a liszt szürke vagy sárgás színű, és a nedvesség miatt csomókat tartalmaz, ideje kidobni.

Mi a legjobb módja a liszt tárolásának?

A liszteket hűvös, száraz szekrényekben ajánlott tárolni. Ha az eredeti tárolóedény még ép, akkor a legjobb, ha ott tartjuk. Egy másik lehetőség, ha a tárolóedényt műanyag zacskóba tesszük.

Egyes szakértők viszont azt bizonygatják, hogy a liszt fagyasztása megakadályozza a liszt megrothadásának és rovarfertőzésének kialakulását. Ehhez ezt az élelmiszert légmentesen záródó zacskóba kell tenni, majd a lehető legtöbb levegőt eltávolítani. Ezt követően lezárhatja a zacskót, és beteheti a fagyasztóba. Minden alkalommal, amikor szüksége van rá, vegye ki a zacskót a fagyasztóból, és várja meg, amíg eléri a szobahőmérsékletet.

Ezzel a gyors és egyszerű módszerrel több hónapig is eltarthatja ezt az ételt, és nem kell lemondania kedvenc desszertjei vagy kenyerei elkészítéséről.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.