Hogyan készítsünk házi vegán vajat

Hogyan készítsünk házi vegán vajat

Sokan, akik a vegán életmód mellett döntöttek, azt mondják, hogy az egyetlen dolog, ami hiányzik nekik a nem növényi alapú étrendből, az a vaj. Boldogok a döntésükkel, mivel hasznot hajtanak maguknak és az állatvilágnak, de nehéz megtalálni azokat a gazdag, krémes ízeket, amelyeket a vaj nyújt. Szerencsére a vajnak van olyan vegán alternatívája, amely kielégítheti ezt a vágyat. Nem csak egyszerűen finom, krémes és bármilyen nem vegán receptben használható vajpótlóként, de sokkal egészségesebb is, mint a vaj.

  • 125 ml cukrozatlan nem tejes tej
  • 2 evőkanál citromlé
  • 315 ml kókuszolaj, megolvasztva
  • 65 ml napraforgóolaj
  • 2 evőkanál táplálkozási élesztő

A vegán vaj elkészítésének első lépése, hogy a tejmentes tejet és a citromlevet összekeverjük egy tálban. A tejalternatíva típusának növényi tejnek kell lennie ahhoz, hogy a vaj vegán legyen, és édesítőszertől mentesnek kell lennie a megfelelő íz elérése érdekében. A szójatejet ajánljuk ehhez a vegán vaj recepthez, de más lehetőségek is rendelkezésre állnak.

Várjon legalább egy percet, amíg a növényi tej és a citromlé keveréke megalvad. A keverék elkészítéséhez elég egy tál, de ha van ilyen, turmixgépben vagy konyhai robotgépben is elkészítheted.

Adja az aludttej és a citromlé aludttejes keverékét a turmixgép kancsójába. Adja hozzá a többi hozzávalót: az olvasztott kókuszolajat, a napraforgóolajat, a táplálkozási élesztőt és ízlés szerint egy kis sót. Rögzítse a turmixgép kancsó fedelét, és addig turmixolja, amíg homogén keveréket nem kap. Minden összetevőnek jól össze kell keverednie. Hagyja el a sót, ha sótlan vegán vajat szeretne készíteni.

Készítheted konyhai robotgépben, de akár kézzel is verheted, de ez utóbbi sokkal tovább tart. A vegán vajat a kókuszolaj helyett semlegesebb olajokkal is elkészítheted. Akár olívaolajat is használhatsz, ha mediterránabb ízt szeretnél adni neki.

Ha megvan a felvert keverék, tedd egy légmentesen záródó edénybe. Tárolja a hűtőszekrényben, hogy megszilárduljon. Amikor megszilárdult, kiveheti a hűtőből.

Hagyja a hűtőben tárolt vajat addig, amíg el nem kívánja fogyasztani. Előre ki kell venni, hogy kicsit megpuhuljon, és könnyebben kenhető legyen. Optimális állapotban tartva ez a vegán vaj legalább 3 hétig eláll.

  • Keverés közben korrigálja a vaj ízét a sóval. Több vagy kevesebb sót kell hozzáadnod attól függően, hogyan szeretnéd elkészíteni, és milyen receptekhez szeretnéd használni.
  • Ha sárga színű vajat szeretne készíteni, adjon hozzá kurkuma port. Így jobban fog hasonlítani a hagyományos vajhoz.
  • Vegán vaj készítésekor opcionálisan ízlés szerint fűszernövényeket vagy fűszereket is adhat hozzá, ha ízesíteni szeretné. Darált fokhagyma hozzáadása jó módja az egyszerű vegán fokhagymás vaj elkészítésének, de ne feledje, hogy gyorsabban romolhat.
  • Az olyan süteményreceptek, mint a sütemények, zsemlék vagy krémek további lehetőségek, amelyekben felhasználhatja ezt a fajta vajat. Továbbra is biztosítja az ízét és mindenekelőtt az egyes ételekhez szükséges állagot. Egyszerűen kenhet egy keveset a kedvenc pirítóstípusára is, és élvezheti egy kávéval.
Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.