Hogyan tartsuk meg a hámozott burgonyát a barnulástól?

Hogyan tartsuk meg a hámozott burgonyát a barnulástól?

A hámozott burgonya tárolása viszonylag egyszerű, különösen más zöldségfélék tárolásához képest. Hűvös, száraz helyen, ideális esetben 8-12 ºC (46-53 ºF) közötti hőmérsékleten kell tárolni. Ha így tároljuk, akár 7 hétig is eltartható. Ha azonban lehúzzuk a burgonyáról a védőhéjat, gyorsan romlásnak indul. A meghámozott burgonya ugyanis elkezd barnulni, ami nagyon étvágytalannak tűnik.

Tartósítható-e a hámozott burgonya?

A válasz igen, a burgonyát hámozás után is meg lehet őrizni. Azonban szem előtt kell tartanod, hogy nem ugyanolyan tartósak, mint héjastul. A hűtőszekrénybe kerülve akár 72 órán át is elállnak. A krumplit nem szabad meghámozni, amíg fel nem használjuk, de mivel sokan előhámozzák, mielőtt főzni kezdenének, sokan előhámozzák. Ideális esetben legfeljebb egy nappal a főzés előtt hámozzuk meg őket.

A burgonyát sokféleképpen főzhetjük, akár szárítva, pürésítve, főzve, vagy nagyjából bármilyen főzési módot választhatunk. Akár párolóedényben is gőzölhetjük őket. Melegen vagy hidegen is fogyasztható, de csak akkor, ha jól tartósítottuk. Nyersen azonban nem fogyasztható. A nyers burgonya ugyanis nehezen emészthető, és kis mennyiségben tartalmaz egy szolanin nevű mérget is, amely főzéssel eltávolítható.

Ha a burgonya barnulni kezd, az még nem jelenti azt, hogy ne lehetne biztonságosan megenni. Ez az oxidációs folyamat nem lehet káros. Azonban megnehezítheti annak megállapítását, hogy romlott-e.

Hogyan tartósítsuk a nyers hámozott burgonyát

A nyers hámozott burgonyát a legjobban a hűtőszekrényben, hideg vízben lehet tartósítani. Ha víz nélkül közvetlenül a hűtőszekrénybe tesszük, akkor oxidálódni fog. Ez akkor történik, amikor ki vannak téve a levegő oxigénjének, és ez az oka annak, hogy a hámozott burgonya megbarnul.

Mennyi ideig maradhat a burgonya vízben?

Elvileg a vízben ülő burgonya három-négy napig is eláll főzés előtt. Azonban minél hamarabb megfőzzük és elfogyasztjuk, annál jobb. Ennek oka, hogy a burgonya várakozás közben vizet szív magába. Ez a főzés típusától függően problémákat okozhat. Ez különösen a sütésnél jelent gondot, ahol a felesleges víz problémás.

Tippként néhány csepp friss citromlevet vagy ecetet adhat a vízhez. Ezek az összetevők savasak, és segítenek megakadályozni a burgonya oxidációját és barnulását anélkül, hogy megváltoztatnák az ízét (ha mértékkel használjuk).

Egy másik lehetőség, hogy a meghámozott burgonyát műanyagban tárolja. Az oxidáció megelőzése érdekében meg kell akadályozni, hogy a burgonya érintkezzen a levegővel. Ezt úgy tehetjük meg, hogy szorosan becsomagoljuk őket fóliába vagy légmentesen záródó zacskóba. Azonban még egy kis levegőtől is megbarnulhatnak egy kicsit. A következőkkel jobban lezárhatjuk őket:

  • Tegyük a burgonyát a légmentesen záródó műanyag zacskóba, és hagyjuk a zacskót körülbelül egy hüvelyknyire nyitva.
  • Töltsön meg egy tálat vagy mély lábast annyi vízzel, hogy az egész zacskót ellepje.
  • Engedje le a zacskót a vízbe, amíg éppen a nyitott rész alá nem ér.
  • Zárja le a zacskót, vegye ki a vízből, és tárolás előtt szárítsa meg.
  • Ez egy olyan trükk , amely majdnem olyan, mint egy vákuumzáró. Azonban nem olyan hatékony, mint egy vákuumzáró, ezért ne számítson arra, hogy ugyanannyi ideig kitartanak.

Hogyan lehet tartósítani a főtt hámozott burgonyát

Ha a maradék burgonya már megfőtt, hagyja kihűlni és teljesen megszáradni. Ha már nem forró, tárolja a hűtőszekrényben légmentesen záródó edényben, mielőtt megbarnulna. Hagyhatod őket egy edényben is, és letakarhatod őket egy kis papírtörlővel, de nem tartanak el olyan sokáig.

A burgonyát héjastul vagy héjastul is megfőzheted, attól függ, mire használod. A nyers burgonyához hasonlóan a héjastul főzött burgonya is tovább tart, mint a héjastul.

Hogyan lehet a hámozott burgonyát sütéshez tartósítani?

Bár igaz, hogy nem ajánlott nagyon gyakran fogyasztani, időnként mindannyian megkívánjuk a sült krumplit. Tökéletes kísérője lehet bármilyen ételnek, beleértve a hamburgereket, a steakeket és a párolt kagylót is. Azonban némi munkát igényelhetnek.

Az egyik megoldás, hogy készre sütött burgonyasültet készítünk, amelyet a fagyasztóban tarthatunk, és akkor használhatunk, amikor csak akarunk. A kereskedelmi sült krumpli gyakran feldolgozott, és közel sem olyan finom, mint a házi készítésű változat. Bár a burgonyát általában nem szabad lefagyasztanunk, íme egy módszer, amivel a legjobban megőrizhetjük a hámozott burgonyát a fagyasztóban:

  • Először is hámozzuk meg és vágjuk fel a burgonyát a nekünk legjobban tetsző módon (négyzetekre, pálcikákra, ékekre stb.). Ez ugyanaz, mint amit akkor csinálsz, amikor normálisan megsütöd őket.
  • Miután meghámozta és feldarabolta, főzze őket három percig egy fazék forró vízben (ez az úgynevezett parfőzés).
  • Amikor kivesszük őket, hagyjuk kihűlni és lecsepegtetjük őket, hogy megszáradjanak.
  • Nem kell teljesen kihűlniük. Ha szobahőmérsékletűek, tárolja őket légmentesen záródó zacskóban vagy fagyasztásra alkalmas, jól záródó edényben.
  • Miután lefagyasztották, bármikor kiveheti ezeket a burgonyákat, és azonnal megsütheti őket.
Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.