Hogyan lehet megmondani, ha a sajt megromlott

Hogyan lehet megmondani, ha a sajt megromlott

Olyan sokféle sajt létezik, hogy könnyű elfelejteni, hogy alapvetően ugyanabból a folyamatból készülnek. Vannak köztük nagyon egyszerű sajtok, amelyek percek alatt elkészíthetők, másokat hónapokig vagy akár évekig érlelnek. Minden sajtfajtát tejből nyernek, gyakran egy olyan folyamat során, amelynek során a sajtot savanyítani kell. Egy sajt előállításában bekövetkező apró változások is megváltoztathatják az ízprofilt, ami gyakran a csípősség különböző szintjeit eredményezi. Gyakran előfordul, hogy amikor tudni akarjuk, hogy egy élelmiszer rossz-e, megszagoljuk. Mivel a sajtkészítés során lényegében „nem megfelelő” tejet kell előállítanunk, ezt köztudottan nehéz megállapítani.

Szavatossági idő

Az első dolog, amit meg kell tennünk, hogy ellenőrizzük a termék lejárati dátumát. Amikor a szupermarketbe megyünk élelmiszert vásárolni, fontos, hogy megnézzük a lejárati dátumot. A jó hírű üzletek ügyelnek arra, hogy ne áruljanak lejárt szavatosságú terméket, de ez nem mindenhol van így.

Számunkra még fontosabb, hogy akkor ellenőrizzük a lejárati dátumot, amikor felhasználjuk a terméket. Azt is látnunk kell, hogy mennyi ideje van nyitva. Mivel a sajt viszonylag sokáig eltartható, gyakran bontjuk fel, és hosszabb ideig nem használjuk. Fontos, hogy megfelelően tároljuk, hogy megakadályozzuk a romlását. Ez vonatkozik azokra a sajtokra is, amelyeket a hűtőszekrényből kivéve, a levegőnek kitéve hagytunk. Ez maximum két óránál tovább nem történhet.

Sok termékkel (például sertéshússal vagy csirkével) ellentétben a sajtot gyakran a lejárati időn túl is fogyaszthatjuk. Maga a sajt még mindig jó lehet. A biztonság kedvéért azonban mindig tanácsos, hogy a lejárati időn túl ne fogyasszuk el. Ha még mindig bizonytalan vagy abban, hogy a sajt rossz-e, akkor nézd meg az alábbi módszereket.

A sajt megjelenése

Sok esetben akkor tudod megmondani, hogy egy sajt nem jó, ha penészes. Sajnos sok különböző típusú sajt jellegének és megjelenésének része a penész. Ilyen például a kék sajtok, például a Stilton, a Roquefort és a gorgonzola. Emiatt meg fogjuk mondani a különbséget a kék sajtok és a nem kék sajtok között:

  • Kéksajt: Ha tudni akarod, hogy a kéksajt rossz-e, akkor már vásárláskor figyelned kell rá. Nézd meg a penészt, és nézd meg, hogy ugyanolyan színű-e, mint amikor megvetted. Amikor a kék sajt megpenészedik, a kék erezet szürkés és fénytelen lesz. A kéksajton a rossz penész akkor látható, ha a penész bolyhos.
  • Nem kék sajt: Ha olyan sajton lát kék penészt, amelyen nem kellene, hogy legyen, feltételezheti, hogy megromlott. A legtöbb fehér vagy színes sajtnál azonban a kékpenész megjelenése előtt fehér penész alakul ki, amit az előbbinél nehéz lehet megkülönböztetni.

Mind a kék, mind a nem kék sajtok esetében egy kis penész nem feltétlenül jelent problémát. Egyes források azt javasolják, hogy egyszerűen vágja le azokat a területeket, ahol a rossz penész megjelenik, majd a sajt többi része fogyasztható. Ez azért van így, mert sok esetben hosszú időbe telik, amíg a penész szétterjed egy sajtban. Ha ezt választja, az kockázatot jelent, de lehetséges, hogy a sajt többi része nyugodtan fogyasztható. Ez a másik ok, amiért nehéz megmondani, hogy a sajt megromlott-e.

A sajt szaga

A sajt szaga egy másik ok, ami miatt nehéz lehet megállapítani, hogy megromlott-e a sajt. Sok sajtnak erős szaga van, aminek jelen kell lennie. A büdös püspök az egyik olyan erős szagú sajt, amely eszünkbe jut. Ismét fontos, hogy megvizsgálja a sajtot, amikor először bontja ki a csomagolást. Amikor kinyitsz egy sajtot, szagold meg, hogy tudd, milyen illata van frissen.

Ha már egy ideje kinyitotta a sajtot, és tudni szeretné, hogy nem romlott-e meg, szagolja meg újra. Ha a sajtnak más szaga van, mint korábban, az azt jelenti, hogy valami megváltozott. Valószínűleg megromlott. Bár a sajtoknak nagyon erős szaguk lehet, nem feltétlenül kell, hogy rothadó szaguk legyen.

Az olyan sajtok esetében, amelyeknek nem szabad erős szagúnak lenniük, akkor a szagban bekövetkezett változásokat általában könnyebb megállapítani. Ha ezeknek a sajtoknak erős szaguk van, amikor nem kellene, akkor a legjobb, ha elkerüljük őket.

A sajt állaga

Végül a sajt textúrája segíthet abban, hogy megtudja, jó-e még enni vagy sem. Ezt a módszert használjuk a legkevésbé, mivel a legtöbb sajt már azelőtt elkezd szagosodni vagy rosszul néz ki, mielőtt észrevennénk a textúra különbségét. Például egy lágy fehér sajt, például a mozzarella, ugyanúgy nézhet ki, ha éppen megromlott, de a szaga valószínűleg rossz lesz.

Ha azonban nem érez semmit, akkor lehet, hogy a textúrát kell megnéznie. Ha egy kemény sajt megpuhult, vagy látható, hogy szétvált, akkor valószínűbb, hogy nem jó. Ez a friss sajttal is megtörténhet, ha túl sokáig hagyja kint. Elkezdhet olajosodni, mivel a zsír kiszivárog belőle. Az olyan sajtoknak, mint a friss mozzarella, annak ellenére, hogy folyadékba csomagolták, szilárdnak kell lenniük. Ha elkezdett nyálkásodni, az azt jelenti, hogy megromlott.

Hogyan lehet a sajtot hosszabb ideig eltarthatóvá tenni

Végezetül adunk néhány tippet, amelyet minden sajttípus esetében alkalmazhatsz, hogy a lehető legtovább tartson:

  • Tartsa a sajtot a hűtőszekrényben. Minden típusú sajtot hűvösen kell tartani, ezért ne hagyd őket kint éjszakára egy vacsora után.
  • Tárolja a sajtot megfelelő tárolóedényben. Sok sajtot néhány műanyag csomagolásban, amelyet nehéz újra lezárni. Sokan egyszerűen lezárják a nyílást, és a hűtőben hagyják. Gyakran előfordulhat, hogy ez felborul, és a sajt ki van téve a levegőnek. Ez kiszárítja a sajtot, és gyakran gyorsabban megromlik. Tartsa zárható edényben, például Tupperware dobozban.
  • A lágy sajtok, például a mozzarella esetében ügyeljen arra, hogy a hozzá tartozó folyadékban tartsa. Ez megakadályozza a sajt kiszáradását.
Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.