Hogyan lehet megmondani, ha egy avokádó megromlott

Hogyan lehet megmondani, ha egy avokádó megromlott

Az avokádó a betakarítás után érik, nem pedig előtte, így a piacon az érési folyamat minden szakaszában megtalálható. Mindannyian vettünk már tökéletesnek tűnő avokádót, hogy aztán hazatérve felfedezzük, hogy a tökéletes héj alatt teljesen romlott. Másrészt néhány kétes kinézetű avokádóról kiderülhet, hogy tökéletes meglepetés.

Hogyan lehet tudni, hogy egy avokádó jó vagy rossz?

Ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy egy avokádó rossz-e, először is kívülről kell megvizsgálnunk. A megfelelő avokádó kiválasztásához a következőket kell figyelembe vennie:

  • Szín: Az érett avokádó sötétzöld, lila árnyalatokkal. Az élénkzöld avokádó éretlen és íztelen, míg a sötétbarna vagy fekete avokádó túlérett vagy akár rothadt is lehet.
  • Megjelenés: Ellenőrizze az avokádó héját, hogy nincs-e rajta horpadás, repedés, törés vagy folt. Ezek mind a rossz zúzódás vagy az avokádó megromlásának jelei.

Ha az avokádó átmegy ezeken a teszteken – és ha mégsem, mivel a barna foltok lehetnek ártalmatlan zúzódások is -, akkor ellenőrizheti az állagát. Sokféle méretű és színű avokádó létezik, de a szilárdság mindig jó módja annak, hogy megmondja, ha egy avokádó megromlott.

Fogd meg óvatosan a tenyereden, és nagyon-nagyon óvatosan szorítsd meg: ne a hüvelykujjaddal vagy az ujjbegyeddel, mert összezúzod. Ha az avokádó rossz, akkor túl könnyen enged a nyomásra, nyomokat hagy, pépes vagy üreges lesz, vagy akár be is dőlhet. A kemény avokádó éretlen. A tökéletes avokádónak enyhén engednie kell, de nem lehet puha.

Kiváló tipp arra, hogy megállapítsuk, hogy az avokádó rossz-e, ha megpróbáljuk eltávolítani a szárát vagy a kupakját. Ha az avokádó érett, de nem romlott, a szár könnyen leválik, és a zöld hús láthatóvá válik.

Ha barnát lát, akkor túlérett; ha fekete vagy pépes húst lát, akkor az avokádó romlott, és ki kell dobni. Ha viszont a szár nem húzódik le könnyen, akkor még éretlen, és néhány napig hagyja állni. Ha nem vagy biztos benne, hogy az avokádó romlott-e, akkor a többi érzékszerveddel is biztosan megtudhatod, hogy romlott-e:

  • Szaglás: az érett avokádónak enyhén édes illatúnak kell lennie. Ha az avokádónak pézsma-, penészes vagy avas szaga van, akkor romlott és nem fogyasztható.
  • Hallgasd meg: amikor az avokádó túlérett, a gyümölcshús kilazul a magból. Ha megrázod, és halk zörgést hallasz, már nem jó.

Ha az avokádó átment ezeken a teszteken, vagy ha biztosra akarsz menni, akkor itt az ideje, hogy félbe vágd. Az érett avokádó húsa zöld, a héjnál sötétebb, a mag körül világosabb. A barna vagy szürkés hús azt jelenti, hogy az avokádó rossz. Mégis, némi elszíneződés a mag körül normális, és nem a rothadás jele.

Néha a túlérett vagy romlott hús sötét szálakban vagy foltokban jelenik meg, amelyek felülről – a szár közelében – lefelé haladva alakulnak ki, ahogy a képen is látható. Szerencsére ezeket a részeket könnyű levágni, és élvezni a zöld színű avokádó többi részét. Ha az avokádó a felvágás után megbarnult, az az oxidáció eredménye, nem pedig a romlásé. A felső barna réteget levághatja, a többit pedig megmentheti.

Hogyan lehet tudni, hogy az avokádó érett-e?

Kövesse az alábbi egyszerű lépéseket, hogy megtudja, érett-e az avokádó:

  • Figyelje meg a színét: nem lehet sem élénkzöld, sem túl sötét.
  • Nyomja össze az avokádót: az érett avokádó puha, de mégis kemény. Ha túl kemény vagy pépes, akkor nem érett.
  • Vegye le a kupakját: a biztonság kedvéért vegye le a kupakját, ha érett, akkor annak könnyen le kell jönnie. Figyeld meg a színét a sapka alatt, ha szép zöld, akkor érett. Ha barna, akkor megromlott. Ha pedig sárga, akkor még nem érett.

Meddig tartható el az avokádó a hűtőben?

Ha egyszer érett, az avokádó 1-2 napig eláll. Ha nem vágjuk fel és éretten tesszük a hűtőbe, akár 3 napig is eltartható. Ezért próbáld meg kiszámítani, hogy mikor fogod megenni az avokádót. Így tudod, hogy milyen állapotban legyen az avokádó, amikor megveszed, hogy szép érett legyen, amikor már készen állsz az elfogyasztására!

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.