Le lehet fagyasztani a nyers és a főtt gombát?

Le lehet fagyasztani a nyers és a főtt gombát?

Az élelmiszerek tartósítása létfontosságú az ételmérgezés elkerülése, vagy legalábbis az étkezés tönkretételének megakadályozása érdekében. Sok élelmiszer esetében meglehetősen nyilvánvaló, ha megromlott. Például észrevehetjük, hogy nagyon rossz szaguk van, vagy penész van rajtuk. A gombák esetében kicsit nehezebb lehet megkülönböztetni, mivel azok lényegében a penész egyik fajtája. Legyen szó morelgombáról, rókagombáról, portobellóról vagy a hagyományos zárt csészegombáról, a lehető leghosszabb ideig szeretnénk megőrizni őket.

Le lehet fagyasztani a gombát nyersen?

Lehet, hogy azért olvassa ezt a cikket, mert azon gondolkodik, vajon le lehet-e fagyasztani a nyers gombát? A válasz valóban igen. Mivel a gomba szezonális termék, a fagyasztás lehetővé teszi, hogy az év más időszakaiban is élvezhesse és fogyaszthassa. A nyers gomba lefagyasztása teljesen rendben van, de ismernie kell a megfelelő módját, és gondoskodnia kell arról, hogy megtegye a szükséges óvintézkedéseket.

A nyers gomba lefagyasztásához a legfontosabb, hogy légmentesen lezárt fagyasztózacskóba tegye. Ne mossa meg őket előtte. A mosás ugyanis plusz nedvességet ad hozzájuk, ami nem segíti a tartósításukat. Töröld át őket egy tiszta ruhával, de egyébként hagyd őket úgy, ahogy vannak. Ne töltse túl a fagyasztózacskókat. Bár legyen bennük némi hely, az ízt és az állagot a lehető legjobban őrizze meg közben. Az aromájuk, ízük és textúrájuk legjobb megőrzése érdekében ajánlott -20 ºC (-4 ºF) közelében lefagyasztani őket.

Ami azt illeti, hogy meddig fagyaszthatja le a nyers gombát, biztonságosan tárolhatja őket 6-9 hónapig. Ennyi idő elteltével még fogyaszthatóak, de a minőségük romolhat. Semmi sem jobb a friss, új gombánál.

A főtt gombát le lehet fagyasztani?

A gombát nyersen és főzve is le lehet fagyasztani, bár a legjobb, ha főzve. Különböző módszerek vannak arra, hogy a legjobban megőrizzék minden ízüket, állagukat, aromájukat és egyéb tulajdonságukat. Íme a legfontosabbak:

A blansírozott gomba fagyasztása

A blansírozás azt jelenti, hogy az élelmiszert rövid időre forró vízbe merítjük, de nem főzzük át. Ez az egyik legjobb módszer a gomba előkészítésére a későbbi fagyasztáshoz. A gombától függően két és hat perc között lehet blansírozni. Később hagyja őket szobahőmérsékletűre hűlni, és nedvszívó papírral szárítsa meg őket.

Ezt követően a blansírozott gombát tegye egy lezárt fagyasztózacskóba. Ideális esetben a fagyasztózacskóra fel kell írni a blansírozás dátumát. A blansírozott gomba -18 ºC (0 ºF) hőmérsékleten akár 6 hónapig is eltartható.

A párolt gomba fagyasztása

Amikor a gombát párolja, főzi vagy párolja, segíti a benne lévő víz elpárolgását, amennyiben nem hagyja a gombát mártásban vagy húslevesben. Például kevés olajon, alacsony hőmérsékleten megpárolhatja őket, majd vákuum- vagy cipzáras zacskókba csomagolhatja őket, amelyeket lefagyaszthat. Ráadásul ennek a módszernek köszönhetően a gomba mindig készen áll majd más receptek elkészítéséhez, és akár mártással együtt is lefagyaszthatja.

A sült vagy párolt gomba eltarthatósága -18 ºC-os (0 ºF) átlaghőmérsékleten 3 hónaptól 1 évig terjed egy normál fagyasztóban.

Nem számít, hogy milyen gombafajtát szeretne lefagyasztani. Egyes nagyméretű gombáknak azonban kicsit tovább tart a blansírozás. Egyszer a rókagomba, amelynek nem kell sokáig főzni, a rókagomba.

Le lehet fagyasztani a tejszínes gombamártást?

Ahogy fentebb már említettük, teljesen rendben van, ha a főtt gombát mártásban lefagyasztjuk. Amíg egy lezárt Tupperware-edénybe tesszük, addig jól megmarad. A tejszínes gombamártás esetében azonban van egy kis különbség.

A tejszínes gombamártás az egyik legnépszerűbb gombamártástípus. Fogyasztható rizshez, tésztához, vagy akár különböző húsok mártásához is. Sajnos egyes tejtermékek köztudottan nem fagynak meg jól. Természetesen a fagylalt teljesen rendben megfagy, de gyakran a nehéz tejszínt vagy tejet tartalmazó ételek kikristályosodhatnak, és elronthatják a szószt. Éppen ezért, ha gombamártást akarsz lefagyasztani, először tejszín nélkül készítsd el. Ezután adjon tejszínt ahhoz a mártáshoz, amelyet meg akar tartani, de ahhoz nem, amelyet le akar fagyasztani.

Hogyan kell helyesen lefagyasztani a gombát

A gomba tartósításához megfelelően kell fagyasztani. Ehhez, mint láttuk, néhány alapvető lépést kell betartani, hogy megőrizze az ízüket, az aromájukat és a természetes textúrájukat. Így a fagyasztóban több hónapig is elállnak. Bár már jeleztük, hogy mit kell tenni az esettől függően, itt van néhány lépés a gomba helyes lefagyasztásához:

  • A gombát úgy lehet a legjobban lefagyasztani, ha előzetesen megfőzzük. Bár nyersen is lefagyaszthatjuk őket, szem előtt kell tartanunk, hogy a gomba 94%-a víz, így a képződő jég hatására megnő a térfogatuk. Ezáltal megtörik a rostjaik, ami miatt megváltozhat az állaguk, és még az ízükre is hatással lehet.
  • Fagyasztáskor először is meg kell tisztítani őket, eltávolítva a bennük maradt szennyeződéseket és földet. Ezeket a maradványokat késsel, konyhai papírral vagy ronggyal, de akár ecsettel is eltávolíthatjuk. Nagyon fontos, hogy ne mossuk vagy merítsük őket vízbe, mivel a páratartalom nem kedvező fagyasztáskor.
  • Ezután ki kell választani azt a főzési módot, amelyik a legjobban megfelel a későbbi felhasználásnak. Mint láttuk, például megsózhatjuk, grillezhetjük vagy blansírozhatjuk őket.
  • Miután megfőzted a gombát, tedd egy cipzáras zacskóba, vagy ideális esetben vákuumcsomagoló zacskóba. Ezen kívül, ha van légmentesen záródó műanyag dobozod vagy Tupperware-ed, akkor ezek nagyszerű megoldást jelenthetnek a gomba hosszú ideig tartó tárolására a fagyasztóban.
  • Tegye a zacskókat vagy a Tupperware-t a fagyasztóba, és máris készen áll, hogy bármilyen elkészítési módban elkészíthesse és bármikor élvezhesse.

Hogyan kell kiolvasztani a gombát

A gomba felolvasztása ugyanolyan fontos, mint a megfelelő fagyasztás. Most, hogy már tudja, hogy a gombát le lehet fagyasztani, szükség van néhány tippre, hogy amikor kiveszi a fagyasztóból és felkészül a fogyasztásra, ne veszítsen semmit a minőségéből.

Ebben az értelemben a gomba megfelelő kiolvasztásához, ha nyersen fagyasztotta le, azt tanácsoljuk, hogy helyezze őket egy állványra, amely alatt egy tálca van. Így a felolvasztás során megszabadul a víztől. Lehetőleg a hűtőszekrényben olvasztja ki a gombát, így lassabban olvad fel. Amint minden vizet eltávolítottak és visszanyerték az állagukat, készen állnak a főzésre és fogyasztásra.

Mivel a gombát nem szabad nyersen fogyasztani, a gombát közvetlenül az ételbe helyezheti. Az, hogy mikor teszi bele őket, a méretüktől és a főzési időtől függ. Természetesen a gombát a mikrohullámú sütőben is felolvaszthatod, ha alacsony vagy felolvasztási fokozatra teszed. Az, hogy mennyi időre van szükségük a mikrohullámú sütőben, a mennyiségüktől függ.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.