Hogyan tároljuk a padlizsánt, hogy ne legyen puha és nyálkás?

Hogyan tároljuk a padlizsánt, hogy ne legyen puha és nyálkás?

A padlizsán az olasz és a kínai konyha kedvelt alapanyaga, mégis sokan nem rajonganak érte. Az utóbbi években csökkent a népszerűsége, mert szeszélyes tud lenni. Könnyen megromlik, kesernyés íze lehet, és elázik, ha kihagyjuk az előkészítő munkát. De még ne mondjon le a padlizsánról.

Van jó néhány módja annak, hogy a padlizsánt még élvezetesebbé tegyük. Az érett padlizsán kiválasztása és megfelelő tárolása sokat számíthat. Nem véletlenül esznek egyes országok évente több tonna padlizsánt. Ha megfelelően tárolják és készítik el, zsenge, ízletes és finom. Itt meghatározzuk, hogyan kell a padlizsánt tárolni, és mik a legjobb módszerek, hogy ízletes és friss maradjon.

Hogyan vásároljunk padlizsánt

Az USDA szerint a padlizsán nyári zöldség. (Nos, technikailag gyümölcs, mivel magjai vannak, de eléggé tiszteletbeli zöldség.) A legtöbb helyen ez azt jelenti, hogy július és október között van szezonja, bár gyakorlatilag egész évben kapható.

Ha nehéz, kemény padlizsán kerül a kezedbe, tudod, hogy jót fogtál ki. Az érett padlizsán nehéznek érződik, és szilárd, szúrások nélküli textúrája van. Nyomásra kissé engednie kell, de ha túl puha vagy pépes, akkor túlérett. Próbálja meg elkerülni az alulérett padlizsánt, és kerülje az olyan padlizsánt, amelyik nem enged, ha óvatosan megnyomja. Egyesek szerint a padlizsán otthon is érlelhető, de az eredmények vegyesek. A legjobb íz és állag érdekében az érett padlizsán a legbiztosabb választás.

Hogyan tároljuk az egész padlizsánt

Az egész padlizsán tárolásának két fő módja van – a hűtőszekrényben vagy a pulton. Íme, hogyan.

Hogyan tároljuk a padlizsánt szobahőmérsékleten?

Mivel nyári zöldségféléről van szó, a padlizsán szereti a melegebb hőmérsékletet… még mielőtt leszedték volna. A betakarítás után a padlizsán 50 és 55 Fahrenheit-fok között tárolva marad el a legtovább. Véletlenül ez a hőmérséklet nagyjából megegyezik a borhűtővel vagy pincével. Tehát, ha van ilyen, tegye be oda a padlizsánját.

Ha nincs borhűtőd, akkor egy hűvös, száraz hely, például a konyhapult a következő legjobb megoldás. Sőt, egyesek szerint a szobahőmérséklet a legjobb hely a padlizsán tárolására. Az időd azonban korlátozott. A Sweetwater Organic Farm szerint szobahőmérsékleten akkor tárolhatod a padlizsánt, ha körülbelül két napon belül fel akarod használni.

Ha szobahőmérsékleten szeretné tárolni a padlizsánt, egyszerűen helyezze a pultra. Csak ne tartsa a padlizsánt olyan gyümölcsök vagy zöldségek közelében, amelyek etiléngázt bocsátanak ki – például alma, banán stb. -, mivel ez gyorsabban lebomlik.

Hogyan tároljuk a padlizsánt a hűtőben?

Egyesek szerint a padlizsán tárolásának legrosszabb helye a hűtőszekrény – jaj! De néha a hűtés az egyetlen lehetőség, ezért beérjük azzal, amink van. Ha nem tervezi, hogy néhány napon belül felhasználja a padlizsánt, a hűtés a legjobb megoldás. Végül is a hűtőszekrényt arra tervezték, hogy tartósítsa az ételeinket, és csak egy hétig vagy még tovább késlelteti a romlást.

A legtöbb hűtőszekrényt körülbelül 38 Fahrenheit-fokra állítják, ami hűvösebb, mint amit a padlizsán szeret. Ennél hidegebb hőmérsékleten a padlizsán minősége romolhat. Ha szereti a padlizsánt, talán nem bánja, de a legjobb élményt kereső padlizsánszkeptikusok csalódhatnak. A választás az Öné, és azok, akik a kényelmet választják a minőség helyett, szinte mindig a hűtés mellett döntenek.

A padlizsán hűtőben való tárolásához csomagolja be egy papírtörlőbe, és tegye a ropogós fiókba. Ott akár egy hétig is eláll, de ha etiléntermelő gyümölcsök és zöldségek vannak a közelben, hamarabb is megromolhat. A legjobb eredmény elérése érdekében próbálja meg más termékektől távol tárolni.

Hogyan tároljuk a vágott padlizsánt

Ha kést fogunk a padlizsánhoz, az olyan, mint a napfény a vámpírhoz – gyorsan romlik. Ha lehetséges, próbálja meg elkerülni, hogy a padlizsánt a felhasználás előtt felvágja. A hús kilyukasztása és a hús feltárása elindítja a rothadási folyamatot, ami nem fog túl étvágygerjesztően kinézni, amikor néhány nap múlva felhasználja.

Ha a felvágott padlizsánt mindenképpen tárolnia kell, tegye át a padlizsándarabokat egy légmentesen záródó élelmiszertároló edénybe vagy zacskóba. Törekedjen arra, hogy három-négy napon belül felhasználja. Ez idő alatt előfordulhat, hogy némi barnulást észlel. Ez akkor történik, amikor a padlizsánhús levegőnek van kitéve, és bár ez csúnya lehet, technikailag biztonságosan fogyasztható. Ha ez zavarja, akkor egy kis citromlé facsarása a padlizsán tetejére segíthet megelőzni a barnulást.

Le lehet fagyasztani a padlizsánt?

A padlizsán lefagyasztása remek módja annak, hogy hosszabb ideig eltartható legyen. Mind a nyers, mind a főtt padlizsán lefagyasztható későbbi felhasználásra, és több hónapig friss marad. A nyers padlizsán lefagyasztásához meg kell barátkoznia a blansírozással. Ez egyszerűbb, mint gondolnád.

  • A padlizsánt mosással és hámozással készítse elő, majd vágja a kívánt formára és méretre. Blanchálja a padlizsándarabokat úgy, hogy körülbelül 4 percre forró vízbe teszi őket, majd átrakja őket egy jégfürdőbe, ami gyorsan megakadályozza, hogy tovább főjenek.
  • Papírtörlővel törölje szárazra a padlizsándarabokat, és helyezze őket egy kibélelt sütőlapra.
  • Tegye a tepsit néhány órára a fagyasztóba.
  • Ha a padlizsándarabok szilárdra fagyottak, tegye át őket egy fagyasztásra alkalmas zacskóba vagy légmentesen záródó edénybe. Így tárolva akár egy évig is elállnak a fagyasztóban.
  • Ha eljön az ideje, a fagyasztott padlizsánt felhasználhatja mártásokhoz, salátákhoz, kevergetve sütött ételekhez és mindenki kedvencéhez, a ratatouille-hoz.
Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.