Hogyan kell tárolni a fokhagymát, hogy erős és friss maradjon

Hogyan kell tárolni a fokhagymát, hogy erős és friss maradjon

Azt állítjuk, hogy a legtöbb ember elveszettnek érezné magát egy kis egészséges fokhagyma nélkül a konyhájában. A világ konyháinak számos receptje kezdődik fokhagyma olajban történő párolásával, és már az illata is elég ahhoz, hogy megéhezzünk a vacsorára.

Mivel senki sem szeret a fokhagymáért nyúlni, hogy aztán rájöjjön, hogy már nem használható, összegyűjtöttük a legjobb tanácsainkat arra vonatkozóan, hogyan tárolja otthon a fokhagymát, hogy soha ne kelljen nélküle főznie.

Hogyan tároljunk egy fej fokhagymát

Mindenekelőtt kezdje a jó, friss fokhagymagumókkal. Ha a szupermarketben vásárol, keresse a kemény gerezdeket és a feszes héjat. Ha a fokhagyma puhának tűnik, akkor a fokhagyma kifogyóban van. És bár az előre hámozott és reszelt fokhagyma kényelmesnek tűnhet, javasoljuk, hogy kerülje ezeket a termékeket, mert általában tartósítószerekkel kezelik őket.

Ehelyett tárolja a fokhagymafejeket hűvös, száraz, jól szellőző helyen. Például egy kosár a pulton (a naptól elzárt helyen) jól beválik. A fokhagymát a legjobb hűvös (nem hideg) helyen tárolni, ezért ne tegye a hűtőszekrénybe, hacsak nem tervezi, hogy néhány napon belül felhasználja az egészet.

Hogyan tároljuk a hámozatlan fokhagymagerezdeket?

Ha néhány gerezddel többet tört le, mint amennyire szüksége van, ne aggódjon! Csak tárolja a hámozatlan gerezdeket a megmaradt fokhagymafejekkel együtt, és köszönje meg magának, hogy egy lépéssel előbbre jutott. Ismétlem, tartsa a gerezdeket a közvetlen napfénytől távol, hogy a lehető legfrissebbek maradjanak.

Ha észreveszi, hogy a fokhagymagerezdjei elkezdtek kihajtani, ne aggódjon! A kicsírázott fokhagymát továbbra is felhasználhatja, de mindenképpen vágja le a zöld hajtásokat. Bár nem károsak, ezek a hajtások keserű ízűek lehetnek, ami megváltoztatja a fokhagyma ízét.

Hogyan tároljuk a hámozott fokhagymagerezdeket?

Mivel a papírszerű héj védőrétegként működik, a hámozott fokhagyma gyorsabban rothad, mint a hámozatlan fokhagyma. Tárolja a hámozott fokhagymagerezdeket légmentesen záródó élelmiszer-tárolóedényben (befőttesüvegben, műanyag zacskóban stb.), és tartsa őket a hűtőszekrényben. Hasonlóképpen, ha felaprít egy kis extra fokhagymát, azt is tartsa légmentesen záródó edényben a hűtőszekrényben. Mindkét formában két-három napon belül használja fel a fokhagymát. Ezután elkezd megromlani, és bűzleni fog mindent, ami a közelében van. Ha tudja, hogy nem fogja időben elfogyasztani a felesleges hámozott fokhagymát, kövesse az alábbi utasításokat, hogyan tárolhatja a fagyasztóban.

Le lehet fagyasztani a fokhagymát?

Igen, a fokhagymát mindenképpen le lehet fagyasztani, és ez jó ötlet is. Mivel a fokhagyma olyan gyakori alapanyag, megnyugtató tudni, hogy mindig van készleten. Néhány zöldség kicsit kényes, ha fagyasztásról van szó, de a fokhagyma nem. A fokhagyma szinte minden formában lefagyasztható: egész fejben, hámozva és reszelve is.

Az egész fejeket dobd egy légmentesen záródó edénybe (a legegyszerűbb egy fagyasztóálló zacskó), és tedd a fagyasztóba. Ha hámozott szegfűszeget fagyaszt, a legjobb, ha sütőlapra fekteti, és szilárdra fagyasztja, mielőtt zacskóban tárolja. Ez az extra lépés megakadályozza, hogy a szegfűszegek egymáshoz tapadjanak. Hasonlóképpen, ha reszelt fokhagymát szeretne lefagyasztani, akkor is érdemes először egy sütőlapra kiteríteni az adagokat, és szilárdra fagyasztani őket, mielőtt egy zacskóban egyesítené őket. A reszelt fokhagyma lefagyasztása nagyszerű megoldás, mivel egy adagot megragadhatsz, és közvetlenül a serpenyőbe teheted, nem szükséges felolvasztani.

Bár a fokhagymát könnyű lefagyasztani, a fagyasztott fokhagymának nem lesz olyan ropogós az állaga, mint a frissnek. Ezt szem előtt tartva, a fagyasztott fokhagymát olyan ételekben használd, mint a levesek és a kevergetve sütött ételek, ahol az íz (és nem a textúra) a legfontosabb.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.