Hogyan tároljuk a céklát, hogy ne legyen pépes?

Hogyan tároljuk a céklát, hogy ne legyen pépes?

A cékla édes, földes gyökérzöldség, amelynek belseje élénk színű – leggyakrabban lilásvörös. Bár nem mindig a rajongók kedvence, a cékla megfelelő elkészítéssel nagyon finom, és gyönyörű, egészséges kiegészítője a salátáknak, szendvicseknek és önteteknek. Megfelelő tárolás esetén a cékla sokáig eláll, így remek zöldség, ha előre megvásárolja a jövője számára. Olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan tárolja a céklát, hogy minél tovább friss maradjon.

Hogyan tároljuk az egész céklát

Az egész cékla megfelelő tárolásához először is vágja le a cékla zöldjét egy csonk kivételével, a hagymát érintetlenül hagyva. Dobja ki a felesleges répazöldet, vagy tegye félre, hogy fokhagymával és olívaolajjal párolja meg egy egyszerű körethez. A legjobb, ha a héját rajta hagyja, mert ez védi a belsejét, és hosszabb ideig frissen tartja a céklát. Kerülje a cékla megmosását, függetlenül attól, hogy mennyire vörös, mivel a nedvességtől gyorsabban rothad.

Az egész céklákat tárolja hűvös, száraz környezetben, a ropogtatóláda fiókjában. Nem kell először műanyag zacskóba vagy más tárolóedénybe tenni őket, ami gátolná a szellőzést. Így tárolva a hűtőszekrényben a cékla akár két hónapig is eltartható.

Hogyan tároljuk a vágott céklát

A vágott céklát a legjobb, ha nedves papírtörlővel bélelt tárolóedényben tárolja a hűtőszekrényben. Ezzel a módszerrel a vágott cékla körülbelül öt napig eltartható, így bőven van ideje hozzáadni egy salátához, mártogatóshoz vagy turmixhoz.

Le lehet fagyasztani a céklát?

A nyers cékla fagyasztáskor és kiolvasztáskor hajlamos átázni, ezért a legjobb, ha előbb megfőzi a céklát, ha le akarja fagyasztani.

  • A cékla lefagyasztásához azt javasoljuk, hogy körülbelül 25 percig főzzük, vagy amíg késsel könnyen átszúrható, majd tegyük át jeges vízfürdőbe hűlni.
  • Ha a cékla kihűlt, vegyük ki a vízből, és szeleteljük fel a kívánt formára és méretre. Ezután terítsük szét őket egy tepsiben.
  • Tegye a tepsit a fagyasztóba körülbelül egy órára, vagy amíg a céklák meg nem fagynak. Tegye át a céklákat egy fagyasztózacskóba.

A fagyasztott főtt cékla körülbelül egy évig eltartható. Bár nem javasoljuk, hogy a felolvasztott céklát salátába vagy szendvicsbe dobja, mártogatósba vagy turmixba jól használható.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.