Hogyan tároljuk a káposztát, hogy ne veszítse el a textúráját?

Hogyan tároljuk a káposztát, hogy ne veszítse el a textúráját?

A káposzta egyike azoknak a sokoldalú zöldségeknek, amelyek szinte bármilyen ételbe beledobhatók. A töltött káposztától kezdve a kiadós pörkölteken és salátákon át a grillezett káposztáig és a rakott káposztáig ez a tápláló és olcsó zöldség mindig jó, ha van a hűtőben. És a jó hír az, hogy a káposzta eltarthatóságát hetekkel, sőt hónapokkal is meghosszabbíthatod, ha megfelelően tárolod.

Nincs is annál rosszabb, mint amikor megveszel egy fej káposztát, és miután felvágod, rájössz, hogy már nem friss. Az olyan zöldségeket, mint a káposzta és a fejes saláta, azért lehet olyan trükkös bevásárolni, mert nem tudhatod, hogy milyenek lesznek a levelek belülről, és ha előre felaprított salátát veszel, akkor egy-két napon belül el kell használnod, mivel sokkal gyorsabban megromlik. Amikor káposztafejet választasz, mindig olyan káposztát keress, amelyik kemény és nehéz, de nem túl nagy. A leveleknek zöldnek és ropogósnak kell lenniük, minimális barnulással. És bár káposztát egész évben találhat, jó termést inkább április és november között találhat. Ha hervadást, lyukakat, barna foltokat és kiszáradt csúcsokat észlel, ezek egyértelmű jelei annak, hogy a káposzta megromlott. Íme néhány módszer a káposzta tárolására és frissességének megőrzésére, legyen az egész, vágott vagy aprított káposzta.

Hogyan tároljunk egy fej káposztát

Akár hiszi, akár nem, ha egy fej káposzta megfelelően van tárolva, akár két hónapig is eltartható a hűtőszekrényben. Ha még nem áll készen a káposztafej felhasználására, ne öblítse le, tegye műanyag zacskóba, és tárolja a hűtőszekrény ropogós fiókjában. Meg fogsz döbbenni, hogy milyen sokáig marad élénk és ropogós.

Hogyan tároljuk a vágott káposztát

Ha nincs szüksége egy egész fej káposztára, akkor azt, amit nem használ fel, akár három napig is tárolhatja a hűtőben. Mindenképpen csomagolja szorosan fóliába, egy nagy műanyag zacskóba vagy egy légmentesen záródó élelmiszer-tárolóedénybe. A kulcs az, hogy a nedvességet bezárja az oxidáció elkerülése érdekében, így a káposzta a következő napokban is friss maradhat.

Hogyan kell tárolni a felaprított káposztát?

Ha kéznél van az előre felaprított káposzta, az nagyszerű módja a heti étkezések előkészítésének. Akár három napig is friss maradhat, ha légmentesen záródó edényben vagy lezárt műanyag zacskóban tároljuk, és a hűtőszekrénybe tesszük. Csak arra ügyeljen, hogy a felaprított káposztát a hűtőszekrény leghidegebb részébe tegye (ami általában a leghátsó részen van) az optimális frissesség érdekében.


Ha pedig más módon szeretnéd felhasználni a felaprított káposztát, ne aludj rá egyet sem erre a japán káposztás palacsintára – nagyon egyszerű elkészíteni, és kevesebb mint 30 perc alatt elkészül.

Le lehet fagyasztani a káposztát?

Sok más zöldséghez hasonlóan a káposzta is akár egy évig is tárolható a fagyasztóban. De van egy kis folyamat, amit be kell tartani a tárolás előtt. Először is, soha ne tegyünk egész fej káposztát a fagyasztóba – azt mindig meg kell tisztítani, fel kell aprítani, és forró vízben 2-3 percig főzni. Ezután óvatosan kanalazzuk ki a káposztát egy tál jeges vízbe, hogy ne főjön tovább. Terítsük a káposztát egy kibélelt sütőlapra, és tapogassuk szárazra, amíg a lehető legtöbb vizet eltávolítjuk belőle. Tegye a tepsit egy órára a fagyasztóba, hogy a káposzta megkeményedjen. Végül vegye az összes fagyasztott aprított káposztát, és tárolja egy újrafelhasználható tárolózacskóban vagy egy fagyasztóbarát műanyag zacskóban.

Amikor készen áll a fagyasztott káposzta felhasználására, egyszerűen vegye ki a fagyasztóból, és főzés előtt hagyja teljesen felolvadni. A fagyasztott káposztát nagyon sokféleképpen felhasználhatod, például tacóban, kevergetve sütve, rakott ételekben és levesekben.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.