Hogyan tároljuk a zellert, hogy mindig ropogós maradjon

Hogyan tároljuk a zellert, hogy mindig ropogós maradjon

Amikor az élelmiszerboltban a terményrészleghez közelít, rendelkeznie kell egy tervvel, hogy a legfrissebb, legízletesebb és legtáplálóbb gyümölcsöket és zöldségeket szerezze be. A nagy napfoltokkal rendelkező görögdinnye édesebb lesz, a zöld avokádó a pulton érik, a ropogós saláta pedig nem fonnyad meg olyan gyorsan.

Azt mondja, mi a helyzet a zellerrel? A zeller szedésére is van egy hack! Keresse az élénkzöld szárakat, és kerülje a sárga vagy barna elszíneződésűeket. A bordáknak keménynek és ropogósnak kell lenniük, ezért a petyhüdt, görbe vagy szomorú kinézetű zellert hagyja ki. A tömött, nehéz zellerfürtök jó jelek, míg a szétterülő zellert kerülni kell. Ha kiválasztott egy jó fürtöt, kövesse a következő tippeket a zeller tárolására, hogy tovább maradjon friss.

Hogyan tároljuk a zellerszárat

Az élelmiszerboltban vásárolt zellert általában műanyag zacskóban szállítják a könnyű szállítás érdekében, de a friss zeller tárolásának nem ez a legjobb módja. A leveles zöldség etiléngázt bocsát ki, egy kémiai vegyületet, amely gyorsabb érést okoz. Ha a zellert a műanyag zacskóban tartjuk, akkor ez a gáz felfogja, és felgyorsítja az elkerülhetetlen lejáratát.1 Dobja el tehát a műanyag zacskót, és csomagolja be a zellert inkább alumíniumfóliába. Ez segít a nedvesség megkötésében is, így a zeller ropogós marad.

Az egészet becsomagolhatod alufóliába, és a hűtőszekrény ropogós fiókjába teheted. Ha túl szorosan van becsomagolva, a fólia még mindig etiléngázt zárhat magába, ezért hagyja a végeit egy kicsit nyitva, hogy a zeller lélegezni tudjon. Így tárolva a zellerszár akár négy hétig is eltartható.

Hogyan tároljuk a vágott zellert

A zellerszár az egész fejet jelenti, a zellerborda pedig egy-egy darabot. A zellerbordákat előre feldarabolhatja vagy felkockázhatja, hogy az ételek előkészítésénél előnyt élvezhessen, bár a zellerdarabok nem tartanak el olyan sokáig, mint az egész zeller. A darabolt zeller akár két hétig is eláll a hűtőben. Ha tudja, hogy hamarosan felhasználja a zellert, vágja le és tárolja így:

  • Vágja a zellert a kívánt formára és méretre.
  • Helyezze a zellerdarabokat egy légmentesen záródó edénybe, és töltse meg az edényt annyi vízzel, hogy a zeller víz alá kerüljön.

Az egész zellerrel ellentétben a vágott zeller gyorsan veszíti a nedvességét. A nedvességet megkötő alufólia nélkül vízbe kell merítenie, hogy hidratált maradjon. A frissesség maximalizálása érdekében gyakran cserélje ki a vizet.

 

Le lehet fagyasztani a zellert?

Le lehet – és le is kell – fagyasztani a zellert, ha nem tervezi, hogy azonnal felhasználja. Ezzel pénzt takaríthat meg, és csökkentheti az élelmiszerpazarlást.

A legjobb eredményt a zeller lefagyasztásakor úgy érheti el, ha előbb blansírozza. Ez egy kicsit kényelmetlen első lépés, de szükséges ahhoz, hogy később a legjobb színt és állagot kapja.

  • Kezdje a zeller megtisztításával, vágásával és feldarabolásával.
  • A zeller blansírozásához a darabokat 2-3 percig főzd, majd gyorsan vedd ki őket, és merítsd őket jégfürdőbe, hogy a főzési folyamat gyorsan leálljon.
  • Miután kihűltek, vegye ki a zellerdarabokat a jeges vízből. Ezután jöhet a fagyasztás.
  • Helyezze a zellert egy sütőpapírral bélelt sütőlapra, és tegye a lapot a fagyasztóba 1-2 órára, vagy amíg a zeller szilárdra nem fagy.
  • Vegye ki a sütőlapot a fagyasztóból, és tegye át a zellert egy fagyasztózacskóba vagy fagyasztásra alkalmas élelmiszertároló edénybe, mielőtt visszatenné a fagyasztóba, amíg készen nem áll a főzésre.
Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.