Mi az a keresőmotor

Mi az a keresőmotor

A keresőmotor egy webalapú szoftver, amely segít az interneten található információk felkutatásában. A keresőmotor először létrehoz egy indexet a weboldalakról az oldalcímek, a tartalom és más metaadatok felhasználásával. Amikor a felhasználó beír egy keresést a keresőmotorba, a keresőmotor megkeresi a megfelelő oldalakat az indexében, lefuttat egy algoritmust, hogy rangsorolja a talált oldalakat, majd megjeleníti a találatok listáját. Ezt a találati oldalt keresőmotorok találati oldalának (Search Engine Results Page, SERP) is nevezik.

A keresőmotorok az indexeiket „webkúszóknak” vagy „pókoknak” nevezett kis szoftverek segítségével építik fel. A pókok meglátogatják a weboldalakat, átvizsgálják azok tartalmát, majd más oldalakra mutató hiperhivatkozásokat követnek. Nemcsak a weboldalak címeit és kulcsszavait, hanem a képek, videók és egyéb dokumentumok tartalmát is feltérképezik és indexelik. Elemzik a backlinkeket, vagyis az egyik weboldalról a másikra mutató linkeket is, hogy meghatározzák, mely oldalakat tekintik tekintélyesebbnek másoknál. Egyes keresőmotorok a lekérdezést végző személy keresési előzményeit is felhasználják, hogy az alapján, hogy az adott személy mire kattintott korábbi keresései során, másképp mérlegeljék az eredményeket.

A különböző keresőmotorok nemcsak az oldalak indexelésére és a találatok rangsorolására használnak egyedi módszereket, hanem céljaik is eltérőek lehetnek. A Google, a Bing és a Yahoo általános keresőmotorok, amelyek a világ kereséseinek többségét adják. Néhány országnak saját domináns keresőmotorja van, például a Baidu Kínában és a Yandex Oroszországban. Más keresőmotorok, mint például a DuckDuckGo és a Brave, nagyobb hangsúlyt fektetnek az adatvédelemre és az anonimitásra, és nem tárolják a felhasználók keresési előzményeit.

Keresőoperátorok használata

A keresőmotorok támogatnak egy sor boolék operátorszót, amelyek a keresés finomítására szolgálnak. Segítenek a keresés szűkítésében azzal, hogy megmondják a keresőmotornak, mit helyezzen előtérbe, és mit zárjon ki. Az alábbiakban néhány gyakori operátor szerepel.

  • Az idézőjelek ” ” egy kifejezés körül pontosan a beírt szavakra keresnek. A szavaknak egymás mellett kell állniuk, ebben a sorrendben és más szavak nélkül.
  • Az ÉS (vagy egy &) szó a szavak között a szavak együttes keresésére szolgál. A legtöbb keresőmotor alapértelmezett viselkedésként kezeli ezt, de más operátorokkal együtt is használható.
  • A két szó közötti VAGY (vagy függőleges vonallal |) a két szót tartalmazó oldalakat keresi, amelyek mindkettőt vagy mindkettőt tartalmazzák.
  • A kötőjel – egy szó előtt kizárja azt a keresésből.
  • A csillag * jokerként használható, amely bármely szót vagy több szót is jelölhet.
  • A zárójelek ( ) olyan operátorokat és kulcsszavakat tartalmaznak, amelyek más operátorokkal együtt használva egyetlen objektumként kezelhetők.
  • A site: kifejezés, amelyet egy tartomány követ, a találatokat az adott tartományban található oldalakra korlátozza. Például a site:techterms.com keresőoperátorok keresése erre az oldalra vezet.
  • Több operátor együttes kombinálása segíthet a keresés összpontosításában. Például a (vámpír VAGY drakula) ÉS a „halloween jelmez” -twilight beírásával néhány kísérteties eredményt kapunk.

MEGJEGYZÉS: Az olyan operátorokat, mint az ÉS és a VAGY, nagybetűvel kell megadni a keresés módosításához.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.