Mi az a táblázatkezelő

A táblázatkezelő egy olyan dokumentum, amely az adatokat sorokból és oszlopokból álló táblázatban tárolja. A táblázatkezelő minden oszlophoz egy betűt rendel (először A-Z, majd AA, AB, AC stb.), és minden sorhoz egy számot (1, 2, 3 stb.). Minden egyes cellát az oszlop és a sor alapján azonosít (A1, B4, D8 stb.). Egy cella tárolhat szövegből és számokból álló egyedi értéket, vagy akár más cellák tartalmára utaló képletet is.

Mi az a táblázatkezelő

Gyakori, hogy a táblázat első sorát és/vagy oszlopát használják a többi oszlop vagy sor tartalmát leíró címkékhez. Például egy ügyféladatokat nyomon követő táblázatkezelő minden egyes ügyfelet egyetlen sorban tarthat, és minden oszlopban rögzíthet egy-egy adatot az adott ügyfélről, például a nevét, címét és telefonszámát. Ilyen módon használva a táblázatkezelő hasonló egy adatbázishoz.

A táblázat cellái tartalmazhatnak képleteket is, amelyek más cellák tartalmára hivatkoznak, és számításokat végeznek. A képletek hivatkozhatnak egyes cellákra (C3) vagy cellatartományokra (B2:D48). A számítások automatikusan frissülnek, ha a hivatkozott érték megváltozik. Ha például egy függvény egy tartományban lévő cellák átlagértékét számítja ki, akkor automatikusan frissül, ha bármelyik érték megváltozik. A szabványos függvények az olyan alapvető számításoktól, mint az összegek és átlagok, egészen az olyan összetett képletekig terjednek, mint a kamatlábszámítás. Az adatok gyors és egyszerű feldolgozására való képességük miatt a táblázatkezelőket gyakran használják tudományos és pénzügyi adatelemzésre. Hasznosak az adatok vizualizálásához is diagramok készítésével.

Egy táblázatkezelő fájl több munkalapot tartalmazhat, amelyek különálló táblázatok, amelyek külön adattételeket tartalmaznak. Az egyik munkalap képletei hivatkozhatnak egy másik munkalap celláira, ami segít az adatok rendszerezésében – például egy értékesítési adatokat nyomon követő táblázatkezelő az egyes régiókat külön munkalapon tarthatja, miközben a negyedéves eredményeiket együttesen számítja ki.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.