Mi az a Megapixel

A megapixel egy olyan mértékegység, amely egymillió képponttal egyenlő. A megapixelszámot általában a digitális fényképezőgép érzékelője által megragadható összes képpont számának és az eredményül kapott digitális fényképek felbontásának leírására használják. A nagyobb megapixelszámmal rendelkező fényképezőgép-érzékelő nagyobb, részletesebb képeket képes rögzíteni.

Egy kép vagy érzékelő megapixelszámát úgy kapjuk meg, hogy a vízszintesen elhelyezkedő pixelek számát megszorozzuk a függőlegesen elhelyezkedő pixelek számával, majd elosztjuk millióval. Például az iPhone 11 kameraérzékelője 4 032 x 3 024 felbontású képeket készít, ami összesen 12 192 768 képpontot, azaz nagyjából 12 megapixelt jelent. A Canon EOS R50 viszont nagyobb méretű képeket rögzít 6 000 x 4 000-es felbontással, így 24 megapixeles képeket készít. A nagyobb felbontású képek több tárhelyet igényelnek a fényképezőgép SD-kártyáján vagy belső tárhelyén.

A képek számítógép vagy mobileszköz képernyőjén történő megtekintésekor előfordulhat, hogy a nagy megapixeles érzékelő által rögzített összes részletet nem lehet észrevenni. Például egy 10 megapixeles kép teljesen kitölti a 4K kijelzőt, így 24 vagy 48 megapixelesre növelve a képet nagyítani kell, hogy az egészet lássuk, és a pixelek összeolvadásával a részletesség is csökken. A nagyobb felbontás hasznosabb fényképek nyomtatásakor; például egy 24 megapixeles kép 300 DPI-vel nyomtatva nagyjából akkora, mint egy szabványos 12″ x 18″ méretű fénykép. A nagy megapixelszám nagyon fontossá válik a fényképek szerkesztésekor és vágásakor, mivel a lehető legtöbb képadattal indul; egy képet mindig átméretezhet, hogy később kisebbé és könnyebben megoszthatóvá tegye másokkal.

Mi az a Megapixel

Bár a magasabb megapixelszám általában részletesebb képet jelent, más tényezők is jelentősen befolyásolják a végeredményt. A fényképezőgépben lévő objektívek és egyéb optikák minősége befolyásolja, hogy az érzékelőre érkező kép mennyire éles. Az érzékelő fizikai mérete (a pixelszámtól függetlenül) befolyásolja, hogy mennyi fényt kap, csökkentve ezzel a zajt és jobb gyenge fényviszonyok mellett készített fényképeket. A fényképezőgép olyan állítható beállításai, mint a zársebesség és az ISO, befolyásolhatják a kép élességét és fényerejét. Végül pedig a külső tényezők, például a fény mennyisége és minősége mindig döntő fontosságú a jó fénykép készítéséhez.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.