Mi az a soros port?

A soros port a személyi számítógépeken az 1980-as évek végétől a 2000-es évek elejéig megtalálható hardveres interfész típusa. Ezeket COM-portoknak vagy RS-232 portoknak is nevezték. A soros portokat olyan perifériák, mint a modemek, játékvezérlők és egerek csatlakoztatására használták. Bár az USB port bevezetése után a személyi számítógépeknél általában elavultnak tekintik, a soros portokat még mindig használják az ipari és tudományos területeken a beágyazott számítógépekben.

Mi az a soros port?

A soros portkapcsolatok az adatokat egyenként egy bitben, egyetlen adatfolyamban továbbítják, ellentétben a párhuzamos portokkal, amelyek egyszerre több bitet továbbítanak párhuzamosan. A soros port különböző csapokat használ az adatok küldésére és fogadására, így a kapcsolat kétirányúvá válik. A soros portkapcsolatok lassabbak, mint a párhuzamos portkapcsolatok, de az egyszerűbb technológia miatt a soros portkábelek és -kapcsolatok kisebbek és olcsóbban kivitelezhetők.

A soros port csatlakozók többféle méretben voltak elterjedtek; a leggyakoribb típusok a 9 tűs DE-9 és a 25 tűs DB-25 portok voltak. Az Apple Macintosh számítógépek 8 tűs Mini-DIN csatlakozót használtak soros portjaikhoz. A 90-es évek végén megérkezett az USB (Universal Serial Bus) szabvány, amely a különböző soros portok (valamint a párhuzamos port) helyettesítésére szolgált, és a régebbi szabványok hiányosságait orvosolta. Nagyobb sebességet, plug-and-play kompatibilitást és a perifériák nagyobb energiaellátásának lehetőségét kínálta.

A soros portok modern felhasználása

Bár a soros portok elavultak a személyi számítógépek terén, más környezetben még mindig gyakran használják őket. A soros portok egyszerűek, megbízhatóak és olcsón megvalósíthatók a speciális felhasználású, kis fogyasztású eszközökön. Sok speciális eszközben, például ipari vezérlőkben és orvosi berendezésekben csak egy egyszerű vezetékes kapcsolatra van szükség, amely kis mennyiségű adatot küld. Sok esetben még mindig használják őket, egyszerűen azért, mert egy eszközt még akkor terveztek, amikor a soros portok elterjedtek voltak, de még mindig megbízható, és nem igényel újratervezést és cserét.

Az ipari automatizálási berendezések és a tudományos műszerek még mindig soros portokat használnak a számítógépekkel való adatcserére és konfigurációs beállítások cseréjére. A nagyméretű hálózati berendezések szintén gyakran használnak soros portokat diagnosztikai és konfigurációs kapcsolatokhoz. Ahelyett, hogy az egyébként megbízható berendezéseket csak azért cserélnék le, hogy egy újabb portot implementáljanak, a rendszergazdák inkább USB-soros adapterrel csatlakozhatnak ezekhez az eszközökhöz.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.