Mi az a pasztőrözött tej?

A helyi élelmiszerbolt polcain található összes tejet pasztőrözték, hogy biztosítsák, hogy biztonságosan fogyasztható legyen.

A pasztőrözés biztonságosabbá teszi a tej fogyasztását azáltal, hogy felmelegíti és elpusztítja a potenciálisan veszélyes baktériumokat vagy káros mikrobákat.

Mikrobák

A mikrobák különösen a modern korban jelentenek problémát, mivel manapság a legtöbb tejet nagy távolságokra szállítják és hosszabb ideig tárolják, mint száz évvel ezelőtt, amikor az emberek a helyi tejüzemekben vásárolták a tejet, és szinte azonnal megitták. A szállítás és a tárolás miatt a mikrobáknak rengeteg lehetőségük van arra, hogy a tej megromlását okozzák.

Miért pasztőrözzük?

A pasztőrözés elpusztítja e mikrobák nagy részét, így a tej hosszabb ideig tárolhatóvá válik.

Mi az a pasztőrözött tej?

A szokásos pasztőrözési eljárás az, hogy a tejet 60 fokosra melegítik, és ezt a hőmérsékletet harminc percig tartják. Ez a folyamat nem változtatja meg jelentősen a tej ízét, mivel viszonylag alacsony hőmérsékleten történik.

A tej pasztőrözésének másik módja, hogy tizenöt másodpercig 70 fokra melegítjük. Ez a második eljárás valamivel kevésbé ízletes tejet eredményez, amely hosszabb ideig tárolható, mivel a magasabb hőmérsékleten eltöltött tizenöt másodperc alatt több mikroba pusztul el.

A tej feldolgozásának egy utolsó módja a 140 fokra történő egy másodperces melegítés, amit ultrapasztőrözésnek nevezünk. Ez a módszer főtt ízt hagy maga után, de a végtermék hosszabb ideig tárolható; főleg tejszínnél alkalmazzák, mert a tejszínt lassabban használjuk fel, mint a tejet, és néhány napnál hosszabb ideig kell a hűtőszekrényben tárolni.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.