Az otthoni komposztálással kapcsolatos általános tévhitek szerint túl bonyolult, büdös és piszkos. Ezek igazak lehetnek, ha rosszul komposztálunk, de a helyes komposztálás megtanulása valójában nagyon egyszerű. Kezdd egy réteg szerves anyaggal, adj hozzá egy csipetnyi földet és egy kis vizet, és várd meg, amíg a keverékből humusz lesz (a legjobb talajerősítő!). Ezután komposzttal javíthatod a virágoskertedet, feljavíthatod a gyepet, táplálhatod a növekvő zöldségeket, és még sok minden mást is. Ha egyszer elkezdted a komposzthalmot, rájöhetsz, hogy ez egy egyszerű módja annak, hogy a konyhai hulladékokat és más szerves anyagokat újrahasznosítsd olyasmivé, ami segíthet a növények virágzásának.

A komposztálás típusai

Mielőtt belekezdenél, fontos tudni, hogy a komposztálásnak több fajtája létezik. Itt a hidegkomposztot, a melegkomposztot és a vermikomposztot tárgyaljuk. A hidegkomposztálás olyan egyszerű, mint a kerti hulladék összegyűjtése vagy a szemétben lévő szerves anyagok (például gyümölcs- és zöldséghéj, kávézacc és -szűrő, tojáshéj) kivétele, majd egy kupacba vagy tartályba való gyűjtése. Körülbelül egy év alatt az anyag lebomlik.

Hogy kell komposztálni

A meleg komposztáláshoz aktívabb szerepet kell vállalnod, de ennek az a hozadéka, hogy gyorsabb a folyamat; meleg időben egy-három hónap alatt komposztot kapsz. A gyorsan létrejövő meleg komposzthoz négy összetevőre van szükség: nitrogén, szén, levegő és víz. Ezek az elemek együttesen táplálják a mikroorganizmusokat, amelyek felgyorsítják a bomlási folyamatot. Tavasszal vagy ősszel, amikor sok a kerti hulladék, összekeverhetsz egy nagy adag komposztot, majd elkezdheted egy másodikat, amíg az első „fő”.

A komposzt másik típusa a vermikomposzt, amely giliszták segítségével készül. Amikor ezek a giliszták megeszik az ételmaradékot, nitrogénben gazdag öntőanyagot bocsátanak ki. Ehhez nem használhatsz akármilyen gilisztákat. Vörösférgekre (más néven „vörös parókákra”) van szükséged. A komposztálásra szánt gilisztákat olcsón megvásárolhatod az interneten vagy a kertészeti beszállítóknál.

Mit komposztáljunk

Az otthoni komposztálás remek módja annak, hogy felhasználd a hűtőszekrényében lévő, már kissé lejárt szavatosságú dolgokat, ami segít csökkenteni az élelmiszerhulladékot. A kerti hulladék bizonyos fajtáit is komposztálhatod ahelyett, hogy a szeméttelepre kerülnének. Gyűjtsd össze ezeket az anyagokat, hogy elkezd a komposztkupacot:

  • Gyümölcshulladékok
  • Zöldséghulladékok
  • Kávézacc
  • Tojáshéj (bár eltarthat egy ideig, amíg lebomlik)
  • Fű- és növényi nyesedék
  • Száraz levelek
  • Finomra vágott fa- és kéregdarabok
  • Aprított újságpapír
  • Szalma

Ha a konyhában tartasz egy edényt, akkor könnyen összegyűjtheted a komposztáló anyagokat, miközben főzül. Ha nem szeretnél ilyet vásárolni, készíthetsz saját beltéri vagy kültéri komposztgyűjtőt. Azokat a konyhai hulladékokat, amelyek gyorsan romlani kezdenek, egy másik lehetőség, hogy a fagyasztóban tárolod őket, amíg készen nem állsz arra, hogy hozzáadd őket a nagyobb szabadtéri halomhoz.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.