Hogyan lehet megszabadulni a hangyák a konyhában

A hangyák bosszantó vendégek: hívatlanul megtelepednek bárhol az otthonában, beleértve szeretett konyháját is. Bár vannak a hangyáknál károsabb kártevők is, van valami kellemetlen ezekben az apró teremtményekben – szinte mindenbe bejutnak, beleértve a kamrát és az élelmiszer-tartályokat is.

Ha észrevettél egy hangyát, amely céltalanul mászkál otthonodban, valószínűleg több ezer van még. A melegebb hónapokban hajlamosak beköltözni a lakásokba, és a két leggyakoribb típusuk a szagos házi hangya és az ácshangya.

Hamarosan kolóniává alakulnak, és gondtalanul parádéznak a konyhájában. Ezeknek a kis jószágoknak nem kell az őrületbe kergetniük, és határozottan vannak hatékony módszerek arra, hogy megmutassuk nekik, ki a főnök. Íme, hogyan szabadulhatsz meg a hangyáktól és kolóniáiktól a konyhádban.

1. Szüntesse meg a táplálékforrásukat

A megelőzés hatékonyabb, mint a gyógyítás, ezért az ételmaradékok és kiömlött ételek eltakarítása az első dolog, amit meg kell tenned. A hangyák legtöbbször azért vernek tábort otthonában, hogy élelem után kutassanak. Ezért ügyeljen arra, hogy az élelmiszereket szorosan lezárt műanyag zacskókban és tárolóedényekben tárolja.

Általában a keményítőtartalmú és édes dolgok, például a méz, a kukoricaliszt és a cukor vonzza őket. Biztosítani kell, hogy az ilyen élelmiszeripari termékekből sehol ne legyenek elkenődve, szétfröccsenve vagy kiömlöttek a konyhában. Takarítsa el az ételmorzsákat is a készülékek körül és a szemetesvödrökben. Általában minél tisztább a konyhája, annál kevésbé valószínű, hogy hangyák költöznek be.

2. Zárja el a bejutási pontjaikat

Azzal is távol tarthatod a hangyákat a konyhádtól, ha elzárod a belépési pontjaikat. Bár lehetetlen lehet minden zugot és rést lezárni, próbáld meg a lehető legnagyobb mértékben lezárni a repedéseket, réseket és lyukakat a falakon, a radiátorokon és a padlódeszkák közelében. A titok az, hogy kövesse a nyomukat, hogy kiderítse a bejutási pontjukat. Ellenőrizze az ablakkeretek, a paravánok és az ajtók környékét is. Ha Ön önálló házban él (szemben a társasházban lévő otthonnal), akkor ellenőrizheti az alapítvány külső részét, ahol végül meg kell találnia a ki-be mozgó hangyák nyomát.

3. Használjon hangyaelriasztót

A konyhában még akkor is lehet hangyákat felfedezni, ha elzártad a bejutási pontjaikat. Ebben az esetben érdemes hangyaelriasztót alkalmazni, például borsot, fahéjat, curryport, sót vagy krétát. Ne feledje, hogy ezek közül néhány termék irritálhatja gyermeke vagy háziállata szemét, orrát, száját vagy bőrét – ezért óvatosnak kell lennie a használatukkal.

Emellett áztasson néhány vattakorongot citrusfélék vagy borsmenta illóolajába, és helyezze el őket a szekrények és fiókok sarkaiban. Az ajtók és ablakok kibélelése hintőporral és vazelinnel szintén hatékonyan tartja távol a hangyákat.

4. Használjon természetes hangyaellenes spray-ket

Ha már van hangyafertőzés, a természetes permetszerek használata humánus eszközt biztosít a hangyák elleni védekezéshez. A spray-ket otthon is könnyen elkészítheti különféle könnyen beszerezhető termékek és esszenciális olajok, például citrom, borsmentaolaj, ecet és mások felhasználásával.

Csak töltsön meg egy szórófejes flakont egyenlő arányban ecettel vagy citromlével és meleg vízzel. Mindenképpen rázza fel a palackot, hogy az oldat jól összekeveredjen. Permetezze be a konyhai padlót, munkalapokat, sarkokat és egyéb felületeket. Kövesse a nyomukat, és permetezze be az oldatot oda, ahol megtelepedett a kolóniájuk.

Hogyan lehet megszabadulni a hangyák a konyhában

Természetes és házi készítésű termékek, amelyeket használhat

Különböző termékekkel távol tarthatja a cukorhangyákat a konyhájából. Lehetséges, hogy ezek közül a termékek közül néhány már a konyhájában is megtalálható. Talán még házi gyógyszerként is használja őket más problémákra.

Diatómaföld
Ez a legmegfelelőbb megoldás a különböző kártevők elpusztítására, és hatékonyan működik a hangyák ellen is. A diatómaföld egyfajta szilícium-dioxid, amely vízi élőlények megkövesedett maradványait tartalmazza. Csak vigye fel a hangyatelepek köré, és hagyja ott néhány napig. Azzal öli meg a hangyákat, hogy felszívja az olajaikat, kiszárítja őket.

Forrásban lévő víz
A forró víz használata ideális módja a hangyák elpusztításának a konyhában. Határozza meg a hangyabolyokat a konyhában és az otthona közelében, és öntsön bele forró vizet. Bár a forró víz nem öli meg az egész kolóniát, a lehető legtöbb hangyát elpusztítja.

Bors
Akár piros, akár fekete, a bors általában irritálja a hangyákat, így kiváló hangyaelriasztó. Szórjon borsot a készülékek mögé és a szegélylécek köré, hogy megszabaduljon a hangyáktól a konyhában. Ez a gyógymód teljesen biztonságos és természetes.

Kéziszappan
Ez a mindennapi háztartási termék a konyhában lévő hangyák elleni védekezésben is hasznos lehet. A szappanból készítsen szappanos vizet, amelyet körbeszórhat a konyhában. A szappanos víz megtisztítja a hangyafehéromonok illatát, amelyeket a hangyák a nyomkövetés során használnak. Az illat nélkül nem tudnak kommunikálni egymással, és különböző helyekre szóródnak szét.

Bórsav
Ez is egy másik hatékony szer a hangyák elpusztítására, és bizonyítottan három héten belül minden hangyát elpusztít. A bórsav egyfajta méreg, és a hangyákat a gyomruk és a külső héjuk erodálásával öli meg. Ne feledje, hogy tartsa távol a gyerekektől és a háziállatoktól, viseljen kesztyűt, amikor bánik vele, és tisztítsa meg és dobja ki az elpusztult hangyákat a konyhai lefolyóba.

Borax
Igen, a bórax. Az a por alakú anyag, amelyet nagymamád is adhatott a szennyeséhez, szintén hatékony a hangyák kiirtására a házban. Vízzel és cukorral egyfajta sziruppá keverve hagyjuk ki a hangyák által gyakran látogatott helyek közelében. A hangyák lenyelik, majd visszaviszik a királynőnek. Néhány nap múlva az egész kolóniát kiirtja. Vigyázzunk azonban, mert enyhén mérgező, ezért ne hagyjuk olyan helyen, ahol gyerekek vagy háziállatok elérhetik.

Ecet
Ez a kedvenc élelmiszer-összetevő is remek orvosság a hangyák ellen. Egyszerűen készítsen 50-50 arányú víz és ecet oldatot, és fújja szét a konyhában. Az ecetet önmagában is használhatja, és úgy működik, hogy elpusztítja a hangyákat, és taszítja is őket. Az emberekkel ellentétben a hangyák az ecetet még száradás után is megérzik, így remek orvosság.

Illóolajok
Kipróbálhat különböző illóolajokat, például teafa, borsmenta, neem, citrom, eukaliptusz és fahéjlevél olajat. Mindezek az olajok hangyairtó hatásúak, és vízzel összekeverve vagy önmagukban is használhatod őket, hogy eltávolítsd az apró hangyákat a konyhából. Természetes vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek irritálják a hangyákat, és kiszorítják őket az otthonodból.

Miért vannak hangyák a konyhámban?

A hangyák az otthonában általában a semmiből jelennek meg. Ha észreveszi őket a konyhában, ne essen pánikba! Azért fertőzik meg a konyháját, hogy könnyen hozzáférjenek az ételekhez és italokhoz, és semmi máshoz. Ha a konyhai munkalapok piszkosak, vagy könnyen hozzáférhető morzsák, édességek és gyümölcsök vannak, ezek a bosszantó lények megtalálják az utat hozzá.

Nem kell sok étel ahhoz, hogy a hangyák megszállják a konyhádat – a cukorszórók, a süteménymorzsák és még egy kis kiömlött gyümölcslé is elég ahhoz, hogy odavonzzák őket. Állandóan élelmet keresnek, és ahol találnak, ott könnyen megtelepednek.

Tartsa hangyamentes a konyháját

Nem kell azzal küzdenie, hogy hatékony módszereket találjon arra, hogyan szabaduljon meg a hangyáktól a konyhában, ha használhat házi szereket. Bár a legtöbb hangya nagyjából ártalmatlan, mégis pusztítást végeznek a konyhában, és tönkretehetik otthona alapjait.

Ha hangyákat észlel a konyhájában, jegyezze fel a nyomokat és a mozgásukat, hogy megállapítsa, hol telepedtek meg. A fent megosztott házi jogorvoslatokat használhatja, hogy megölje vagy megszabaduljon tőlük. Győződjön meg arról is, hogy a királynő elpusztult, hogy megakadályozza a probléma visszatérését. Ezután tömítse le a falakon, ablakokon és ajtókon található réseket és repedéseket. Ha mindezzel végzett, mindenképpen frissítse fel otthonát, hogy megszüntesse a rendetlenséget, így jobban korlátozhatja azokat a helyeket, ahol a hangyák elrejtőzhetnek.

 

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.