Hogyan beszéljünk ismeretlenekkel

Vannak emberek, akik bárkivel képesek beszélgetést kezdeményezni – még vadidegenekkel is. Sokan másoknak azonban nehézséget okoz egy idegennel beszélgetni. Ez különösen stresszes lehet, ha szociális szorongásos zavarban (SAD) szenved. De még ha a társas csevegés nehezedre is esik, lehetséges, hogy javítsd a társalgási készségeidet, és jobban érezd magad, ha idegenekkel beszélgetsz. Ennek legjobb módja a gyakorlás.

A kezdeti célod egy bemutatkozó nyilatkozat megtétele, amelynek nem kell összetettnek lennie. Ennek az első megjegyzésnek az a lényege, hogy megnyissa az ajtót, és lehetőséget adjon arra, hogy ha az illető válaszol, mondj még valamit.

Kommentáljon valami személyeset

Azt fogod tapasztalni, hogy mindenkinek, akivel találkozol, van valami egyedi tulajdonsága – egy ékszer, egy szokatlan ing vagy akár egy tetoválás. Ezek elárulnak egy történetet az illetőről. Ha észreveszed és megdicséred őket, az kiindulópontot adhat a beszélgetéshez.

Például azzal kezdeményezhetsz beszélgetést, hogy azt mondod:

„Hű, ez egy gyönyörű medál. Milyen kőből van?”
„Szép ing! Grateful Dead rajongó vagy?”
„Az ott egy Yoda-tetoválás a válladon?”
Kerülje a személy megjelenésének intim aspektusaira vonatkozó megjegyzéseket, például a következő kérdéseket: „Ez az igazi hajszíned?” vagy „Hű, biztos sokat edzel!”.

Miután választ kaptál, győződj meg róla, hogy van még valami mondanivalód. Ez közös alapot ad ahhoz, hogy beszélgetést, és végső soron kapcsolatot építsen a személlyel, akivel éppen találkozott, még akkor is, ha a kapcsolat csak néhány percig tart.

Ajánlj fel egy olyan követő történetet, amely egy kis személyes információt árul el rólad. Például, ha az illető válaszol az első kérdésedre, a következőt mondhatod például:

„Láttam egy ilyen medált egy indiai bazárban”.
„Az apám igazi Deadhead volt. Gyerekkoromban elvitt megnézni őket.”
„Imádom a tetoválásokat. Azon gondolkodtam, hogy csináltatok egyet, de nem tudom, hogy mit. Hogy döntöttél Yoda mellett?”
Ezek a kijelentések segítenek összekötni téged az illetővel, és mozgásban tartani a beszélgetést. Ne feledd, nem az a cél, hogy a tökéletes dolgot mondd, vagy hogy egy bizonyos módon tűnj fel, hanem az, hogy tovább beszélgess.

Kérdezd meg, hogy találkoztatok-e már korábban

Hogyan beszéljünk ismeretlenekkel

Ez a klasszikus beszélgetésindító megfelelő körülmények között működhet. Ha azt mondod valakinek: „Nagyon ismerősnek tűnsz, ismerlek valahonnan?”, akkor könnyebb lesz információkat gyűjteni és adni, valamint a beszélgetést tovább folytatni.

Ha például megkérdezel valakitől, hogy hova járt középiskolába, és kiderül, hogy ugyanabba az iskolába jártatok, akkor a folytatásban felajánlhatsz egy olyan tényt, mint például: „A menetzenekarban voltam. Te is játszottál valamilyen hangszeren?”

Ha megkérdezel valakit, hogy hol dolgozik, és rájössz, hogy láttad őt ott, az lehetőséget ad arra, hogy kapcsolatot teremts: „Imádom azt a Starbucksot!”

Miközben a másik személy információkat ad magáról neked, nyugodtan elkalandozhatsz érdekes szálakra. Ne feledd: nem az a cél, hogy kiderítsd, találkoztatok-e már korábban, hanem az, hogy megismerd a másik személyt.

Törje meg a jeget humorral

Egy másik nagyszerű módja annak, hogy beszélgetést kezdj a körülötted lévő emberekkel, ha egyszerűen megjegyzést teszel a közös környezetetekre. Egy kis humor itt is remekül működik.

Ha például egy előadóteremben ülsz, és észreveszed, hogy a professzorod ismerősnek tűnik, mondhatod a melletted ülőnek: „Nem hasonlít egy kicsit Harry Potterre?”.

A megjegyzéseid legyenek pozitívak – soha ne legyenek gonoszkodóak vagy ítélkezőek. Azt akarod, hogy a másik személy is jól érezze magát, ha veled együtt viccelődik. A professzorral kapcsolatos előző megjegyzésedet folytathatod például így: „Vajon hol lehet Hedvig?”.

A humor nehezen megy olyasvalakivel, akit nem ismersz jól, ezért kockázatos lehet ezt a módszert használni a beszélgetés megkezdésére. Ha azonban találsz valakit, aki osztja a humorérzékedet, az egy nagyszerű barátság kezdete lehet.

Ha az egyik személytől nem kapsz pozitív választ, a módszer másvalakinél talán beválik. Minél többet gyakorolsz, annál könnyebb lesz beszélgetni egy ismeretlen személlyel. Idővel egyre magabiztosabb leszel, és nem kell majd trükkökre hagyatkoznod ahhoz, hogy elindítsd a beszélgetést, és fenntartsd azt.

Folytassa a beszélgetést

Előfordulhat, hogy azért vesz részt kevésbé egy beszélgetésben, mert a szorongás miatt túlságosan kényelmetlenül érzi magát és zavarban van, vagy mert nincs tapasztalata a társalgásban. Egy 2016-os tanulmány azonban kimutatta, hogy a szociális szorongással küzdő emberek hajlamosak arra, hogy nem egyenlő mértékben járulnak hozzá a beszélgetésekhez. Ennek eredményeként kevésbé kedveltek, mint mások.1

Fontos tehát, hogy tartsd magad a beszélgetésben, ha már egyszer elkezdted. Sokan képesek erre az ismerősökkel, de idegenekkel szemben öntudatosak. Szorongásuk visszatartja őket, és megakadályozza őket abban, hogy valódi önmagukat adják.

Birkózzon meg a beszélgetés kihívásaival

Bizonyos szociális készségek hiánya gátolhatja, hogy másokkal beszélgetésbe elegyedjen, különösen, ha emiatt barátságtalannak tűnik. A kutatások például azt mutatják, hogy a szociális szorongással küzdő emberek beszélgetés közben általában kevesebb szemkontaktust létesítenek.2

Ha azon dolgozik, hogy másokkal beszélgetve szemkontaktust teremtsen és tartson, az segíthet abban, hogy megközelíthetőbbnek és barátságosabbnak tűnjön. Ezáltal valószínűbbé válik, hogy az emberek reagálni fognak a beszélgetés megkezdésére tett kísérleteire.

Ha úgy érzi, hogy nem rendelkezik a jó társalgáshoz szükséges szociális készségekkel és tapasztalatokkal, önsegítő könyvek és a terapeutával való munka segíthet ezek fejlesztésében.

Bár fontos, hogy ne kerülje az idegenekkel való beszélgetéseket azért, mert szorongást érez, a biztonsága is számít. Gyakorolja az idegenekkel való beszélgetést biztonságos, nyilvános környezetben, ahol a tét alacsony. Ha pedig online csevegsz valakivel, mindig védd meg a személyes adataidat.

A beszélgetés megkezdésére és a mások körében való kényelmesebb viselkedésre vonatkozó stratégiák akkor működnek a legjobban, ha képes vagy dolgozni és kezelni a mögöttes szorongásodat. Idővel, gyakorlással és a megfelelő kezeléssel önbizalmat nyerhet, és javíthatja beszélgetési készségeit. Ha szociális szorongása van, előfordulhat, hogy a kognitív-viselkedésterápiás kezelés vagy a gyógyszeres kezelés segít abban, hogy jobban érezze magát társasági környezetben.

 

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.