Hogyan lehet biztonságosan tárolni és felmelegíteni a maradékokat?

Az élelmiszerbiztonság alapvető fontosságú, és megmentheti az életét és a végtagjait. Nem hiszi el? Nézze meg annak a 19 éves új-angliai egyetemistának a történetét, akinek „az események tökéletes viharában bekövetkezett szokatlan baleset” után mindkét lábát amputálni kellett, miután rizs-, csirke- és lo mein-maradékot evett. A „Chubbyemu” című vírusvideót, amelyet Dr. Bernard Hsu, okleveles toxikológus tett közzé a YouTube-on, azóta több mint 1,6 milliószor nézték meg.

A tanulság: Akár a semmiből készítünk egy ételt, akár maradékot, például csirkeszárnyat melegítünk fel újra, főzés közben legyünk óvatosak. ha nem vagyunk biztosak a helyes eljárásban, A kézikönyv segít továbbítani az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Élelmiszerbiztonsági és Ellenőrzési Szolgálatának javaslatait.

Az élelmiszer-veszélyes zóna

A baktériumok 40 és 140 Fahrenheit-fok között exponenciálisan csíráznak. A baktériumok elszaporodásának megakadályozása érdekében a forró ételeket 140 fok felett vagy annál melegebben kell tartani. Miután a főtt ételt levették a tűzről, a maradékot be kell hűteni. Ha a romlandó ételek két óránál tovább maradnak kint, dobja ki őket. Ha nyáron a szabadban van, és a hőmérséklet meghaladja a 90 fokot, egy óra után dobja ki.

A spektrum másik végén a hideg ételeknek, például a csirkesalátának vagy a csemegehúsoknak hidegen kell maradniuk – 40 Fahrenheit-fok vagy az alatt. Tartsa ezeket az ételeket hidegen úgy, hogy az edényeket jéggel teli tálakba rakja, vagy amit éppen nem használ, azt tegye a hűtőszekrénybe. A főtt ételekhez hasonlóan dobja ki azokat a hideg maradékokat, amelyeket szobahőmérsékleten több mint két órán át, vagy 90 fok feletti hőmérsékleten egy órán át hagytak kint.

Gyorsan hűtse le az ételeket

A baktériumok elszaporodásának megakadályozása érdekében fontos az élelmiszerek gyors lehűtése. Először is győződjön meg róla, hogy hűtőszekrénye 40 fokos vagy annál alacsonyabb hőmérsékletre van beállítva. Ezután győződjön meg róla, hogy a nagy ételeket, például a tál levest vagy salátát kisebb edényekre osztja, mivel ezek lehűtése kevesebb időt vesz igénybe. Ugyanez vonatkozik a nagy húsdarabokra is. Szeletelje fel a sülteket és a sonkákat, és válassza szét a madarakat vagy más egészben főtt állatokat alkotóelemeire.

A hűtést elősegítheti, ha ezeket az edényeket nagyobb, jéggel vagy hideg vízzel teli edényekbe helyezi.

Hogyan lehet biztonságosan tárolni és felmelegíteni a maradékokat?

Zárja le biztonságosan a maradékokat

A maradékok lezárása nemcsak a baktériumokat tartja távol, hanem az ételek tartósítását is elősegíti. Fedje le a megőrizni kívánt ételeket légmentesen lezárt csomagolásba, műanyag fóliába, alufóliába, vagy műanyag vagy üveg tárolóedényekbe zárva. Ez segít megelőzni a baktériumok elszaporodását, valamint meghiúsítja, hogy a hideg levegő kiszárítsa az ételt, és megakadályozza, hogy az illatokat és ízeket vegyen át más hűtött árukból.

Dobja ki a régi maradékokat

A maradékok hosszú ideig biztonságosnak tűnhetnek, amíg hűvösen tartják őket, de a már megfőtt ételeket csak három-négy napig szabad megtartani. Ha életet szeretne adni azoknak az áruknak, amelyeket hosszabb ideig szeretne fenntartani (vagy túl soknak bizonyulnak ahhoz, hogy néhány nap alatt elfogyassza őket), fagyassza le őket. A fagyasztott élelmiszerek addig tarthatók el, amíg fel nem olvasztják őket, bár három-négy hónap után veszítenek az ízükből, és megégnek a fagyasztóban.

Biztonságos felolvasztás

Ha úgy dönt, hogy újra felmelegíti a fagyasztott élelmiszereket, ismét bátorítja a baktériumok szaporodását. Ahelyett, hogy szobahőmérsékleten hagyja felengedni az élelmiszereket, inkább tartsa őket hűvösen vagy melegen. Ez azt jelenti, hogy a felolvasztandó ételeket inkább dobja a hűtőbe, hűtött vagy jeges vízbe, vagy a mikrohullámú sütőbe vagy a meleg sütőbe. A hűtőszekrényben történő felolvasztás eltarthat egy ideig, de az USDA szerint ez a legbiztonságosabb módszer. A kiolvasztatlan, lehűtött élelmiszereket a felengedés után három-négy napon belül meg kell enni.

A hideg vízzel felolvasztott élelmiszereket mindig újra kell főzni, mielőtt újra lefagyasztják. Győződjön meg róla, hogy a fagyasztott maradékok szivárgásmentes csomagolásban, például műanyag zacskóban vannak. Ellenkező esetben a víz átitathatja az ételt, és a környezetből baktériumok kerülhetnek bele.

A mikrohullámú felolvasztás a leggyorsabb, de lényegében megfőzi az ételt. Ha a fagyasztott maradékot mikróban melegíti, akkor addig melegítse, amíg az étel el nem éri a 165 fokos belső hőmérsékletet (élelmiszerhőmérővel mérve). A sűrűbb ételek, például a húsok melegítése hosszabb ideig tart, mint a könnyebb áruké, például a tésztaféléké, kenyéré, gyümölcsöké és zöldségeké.

A fagyasztott maradékokat nyugodtan felmelegítheti a tűzhelyen vagy a sütőben is. Az újramelegítés természetesen hosszabb ideig tart, és esetleg kiszáríthatja az ételt, ezért ügyeljen arra, hogy száraz húsokat vagy pékárut használjon, és szükség szerint adjon hozzá vizet, olajat vagy vajat. A leveseket vagy más folyadékokat forralja fel.

Bár rendkívül ritka a végtagok elvesztése, a nem megfelelően tárolt/felengedett ételek fogyasztása legalábbis csúnya bélbetegséghez, rosszabb esetben kórházi ágyhoz vezethet. Tegyen meg mindent, hogy biztonságosan tárolja az élelmiszereket, és próbálja meg nem elpazarolni őket, mivel a maradékok a legjobb finomságok közé tartoznak. Amíg odafigyel, könnyű betartani a protokollokat, hogy biztonságban tartsa magát és másokat a melegítés és az étkezés tekintetében.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.