A Hummus egy ősi recept egyenesen a Közel-Keletről. Csicseriborsó és savanyúságok péppé pürésített kombinációja, amelyet kenyérre, különböző típusú chipsekre és zöldségekre kenhetünk. Gyakran látjuk mártogatósként is ezekhez az ételekhez.

Az Egyesült Államokban és más nyugati országokban a hummusznak nagyon sokféle formája van. Az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvendő hummusz megtalálható egyszerűbb formában, amely csak csicseriborsót tartalmaz, esetleg egy-két zöldséggel ízesítésként, vagy „többrétegű” stílusú hummuszban, amely több összetevőt tartalmaz, mint amennyi a címkén szerepel.

Ebben a cikkben a hummusz történetét és otthoni elkészítésének módját járjuk körül, valamint megvizsgáljuk, hogyan vált híressé. Tartson velünk, és kóstolja meg ezt a csodálatos pasztát.

Mi az a hummusz?

A humusz története

A hummusz története egy kicsit homályos. Valóban, a csicseriborsó különböző pürékben és pürékben már évezredek óta népszerű a Közel-Keleten. Ezek a kis hüvelyesek még a legnagyobb hőségben is könnyen termeszthetőek voltak, és mind az állati takarmányok, mind az alkalmi emberi étkezések nagy részét tették ki. A lencsével együtt a csicseriborsó az egyik legerősebb fehérjeforrás számos régebbi közel-keleti receptben.

Az emberiség történetében talált legkorábbi csicseriborsók némelyike az i. e. 6700-as évekre nyúlik vissza, bár meg kell jegyezni, hogy ezek vadon termő csicseriborsók voltak. A vad csicseriborsó valamivel szívósabb, mint a mai háziasított csicseriborsó, bár a külső héja kicsit keményebb volt, és a fehérje aránya sem volt olyan magas.

A humusz azonban nem csak a csicseriborsóból áll. Azt is meg kell néznünk, hogy mikor jelent meg a szezámpaszta (más néven tahini) a Közel-Keleten. A savak, a fokhagyma és más ilyen modern összetevők megjelenését is keresnünk kell a hummuszban, ha azt vesszük, hogy az étel az, amit ma képvisel.

Van egy hivatalos dátumunk a hummusz feljegyzésére Kairóban, i.sz. 1209 körül, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a receptek gyakran jóval a hivatalos feljegyzés előtt csíráznak ki. Mivel a nagymértékű kereskedelem, különösen a Közel-Keleten, már jóval korábban zajlott, feltételezhetjük, hogy a hummuszt, ahogyan ma ismerjük, valószínűleg Kr. e. 1000 körül készítették. Így van, valószínűleg egy nagyon nagy ablakot látunk, mielőtt a népszerű pasztát megnevezték, feljegyezték és bebetonozták, mint a térségben elterjedt ételt.

Mitől jelent meg a humusz egyáltalán? A csicseriborsótermesztés nagyon elterjedt volt, és jellemzően a közös ételek csak azok maradnak. Ritkán emelik őket, és ritkán kapnak hírnevet, nemhogy sok évszázadon át kitartsanak, hogy ilyen későn váljanak népszerűvé. A humusz egy egyszerű étel volt, de a citrusfélék tették igazán felkapottá.

A citrusfélék nem feltétlenül jelentettek új élelmiszert a Közel-Keleten. Valójában a világnak ezen a részén már 500 évvel korábban is ismerték a citromot, mint a humusz első feljegyzéseit. Azonban a humusz népszerűvé válása idején a csicseriborsó már közkedvelt és könnyen elérhető volt, függetlenül az évszaktól. A citrom is hasonló volt, és nagyon hosszú ideig eltartható volt, még akkor is, amikor a szezon már régen elmúlt.

Ennek a két összetevőnek a házassága, más hétköznapi dolgokkal együtt, egy gyors és népszerű snack lett. Egyesek számára egy kis pitával vagy más lapos kenyérrel akár étkezés is lehetett belőle. Habozom, hogy a humuszt az amerikai mogyoróvajhoz hasonlítsam, de az összehasonlítás nem teljesen helytelen.

Amint a humusz elég népszerűvé vált ahhoz, hogy olyan drága produkciókban is szerepeljen, mint a könyvek, az étel valóban elkezdett terjedni. A csicseriborsó nagyszerű kereskedelmi hüvelyes volt azok számára, akik a régión kívül nem jutottak hozzá, és ezzel a kereskedelemmel együtt a hummusz is megjelent. A fűszerkereskedelem is nagyban hozzájárult a hummusz elterjedéséhez, mivel a fűszereket, például a köményt gyakran adták a pasztához. A hummusz nagyon jól tárolható az átmenetek során, és remek módja volt annak, hogy a csicseriborsó, a citrusfélék és a fűszerek egyszerre mutatkozzanak be.

A humusz ma már a világ minden táján megtalálható, annyi ízben, amennyit csak meg lehet álmodni.

Hummusz készítése

A humusz készítése meglehetősen egyszerű. Fantasztikus dolog a gyerekeknek és azoknak is, akik egy kicsit bizonytalanok a konyhában – vagy akár azoknak is, akik szeretnének egy kis pénzt spórolni, és maguk készítik el.

Egy egyszerű, sima humuszrecepttel kezdünk, és az alján javaslatokat adunk arra, hogy mit adjunk hozzá.

Kezdjük egy nagy konzerv csicseriborsóval, körülbelül 29 unciával. Néhány uncia akár így, akár úgy, nem sok különbséget jelent ebben a receptben, így ne stresszeljen túlságosan, ha csak 26,9 oz-os konzervet talál.

Csöpögtessük le a csicseriborsót, és öblítsük le jól. A csicseriborsókonzervben általában jó sok só van, és nem szeretnénk, ha a humuszunk túl sós lenne. Adjuk ezeket egy 6 csészényi méretű konyhai robotgépbe. Pépesítsük őket néhányszor, hogy kicsit könnyebb legyen velük bánni.

Adjunk a konyhai robotgéphez körülbelül 1/4-1/2 csésze tahinit. A tahinit szezámpasztának is nevezik. Ha nehezen találja ezt a terméket, próbálja meg a helyi ázsiai és közel-keleti élelmiszerboltokban. Ha szezámpasztaként van feltüntetve, akkor ugyanolyan jól fog működni, mint bármely más tahini. A sötét szezámpaszta is használható, de vigyázzunk, hogy ez sötétebbre színezi a humuszt.

Ezeket a hozzávalókat ismét néhányszor pépesítsük össze. Még nem egy sima pasztát keresünk, de ezeknek az összetevőknek az enyhe előkeverése segít.

Adjon 1/2 annyi olívaolajat a konyhai robotgépbe, amennyit a tahinihez adott. Például, ha 1/4 csésze tahinit adtál hozzá, adj hozzá 1/8 csésze olívaolajat. Én inkább fokhagymával ízesített olívaolajat vagy napraforgóolajat használok. Az olaj típusa (a repce kivételével) nem egészen olyan fontos, de az olívaolaj a hagyományos típus. Ha már néhányszor elkészítette ezt az alapreceptet, javaslom, hogy próbáljon ki más típusú olajokat vagy akár ízesített olajokat is. Meglátjuk, mi tetszik a legjobban.

Ezt pürésítsd pasztává. Ha nem áll össze a paszta, adj hozzá még egy kicsit több olajat. Túl híg? Adjon hozzá egy kicsit több tahinit.

Ha megvan a paszta, adjon hozzá egy csavart friss citromlevet, valamint ízlés szerint sót és borsot. Ha szeretné, ízlés szerint néhány gerezd fokhagymát is hozzáadhat. A legjobb dolog a humuszban az, hogy nem valószínű, hogy „túlpasztázod” a rágcsálnivalódat. Egy jó darabig gond nélkül állítgathatod.

Modosítási javaslatok ehhez a nagyon egyszerű recepthez:

Próbáljon meg néhány szárított csípős paprikát hozzáadni az igazi rúgásért.
Az avokádó csodálatosan helyettesíti a tahinit a nem hagyományos humuszban.
A csicseriborsó helyettesíthető dióval, ha egy kis olajcsökkentéssel dióalapú humuszt szeretne, ha dióalapú humuszt szeretne.
Egy kis kakaó hozzáadása a csípős paprikával együtt igazán mélységet adhat a humusznak, de ne adjunk hozzá cukrot. A humusznak sós ételnek kell lennie.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.