Hogyan lehet tudni, mikor romlik meg a liszt, egyáltalán megromlik-e a liszt?

Hacsak nem vagy profi cukrász vagy lelkes pék, nagy valószínűséggel egyszerre csak egy zacskó lisztet vásárolsz, és viszonylag kis mennyiségben használod fel. De elgondolkodott már azon, hogy vajon az a zacskó, amit épp most ásott elő a szekrény mélyéről, elég friss-e ahhoz, hogy felhasználja? Emlékszik egyáltalán arra, hogy mikor vásárolta? Lejár a liszt szavatossága? Ahhoz képest, hogy ilyen univerzális éléskamrai alapanyag, meglepően sok a kétértelműség azzal kapcsolatban, hogy a búzaalapú liszt megromlik-e. És bár egyes források szerint a szavatossági idő három és nyolc hónap között van, a valóság nem ilyen egyszerű. Arról nem is beszélve, hogy ez elég nagy hibahatár – és ki akarja háromhavonta lecserélni a lisztet? Hogy megtudjuk, meddig tartható meg a lisztkészlet, a cukrászséfhez és a Mother Grains című könyv szerzőjéhez fordultunk: Receptek a gabonaforradalomhoz, Roxana Jullapat, és a Cornell Egyetem élelmiszer-tudományi adjunktusa, Abby Snyder.

Meddig tartható el a liszt?

Röviden: tovább, mint gondolnánk. Snyder szerint az élelmiszerek szavatossági idejének lejáratával kapcsolatos kérdések két tényezőn múlnak: a biztonságon és a minőségen – és a biztonság itt nem nagyon játszik szerepet. A liszt alacsony nedvességtartalmú élelmiszer, ami azt jelenti, hogy nem tartalmaz elég vizet a mikrobák szaporodásához. Ezért rendkívül stabilnak tekinthető, és nem valószínű, hogy idővel kevésbé lesz biztonságos az elfogyasztása. És bár a liszt tartalmazhat olyan kórokozókat, mint az E. coli, amelyek hosszú ideig is túlélhetnek a tárolás során, a liszt elfogyasztásának kockázata nem fog növekedni – de természetesen ezért javasoljuk, hogy fogyasztás előtt melegítsük fel a lisztet, mint például a kész süteménytészta receptünkben.

A minőség kevésbé egyértelmű, és Snyder jellemzően kerüli a konkrét időbecslések megadását. De a legtöbb finomított fehér liszt (teljes kiőrlésű, kenyérliszt, 00 liszt, süteményliszt stb.) megfelelő tárolás esetén (azaz légmentesen, légmentesen záródó edényben, hűvös, sötét helyen, szárazon tartva) egy évig vagy tovább is eltartható. „Nekem határozottan van olyan liszt a kamrámban, ami több mint egy éves” – mondja Snyder – „és rendben van”.

Meddig örzik meg minőségüket a különlegesebb lisztek?

Ahogyan egy üveg olívaolaj is megromolhat a kamrában, úgy egyes lisztek zsiradékai is megromolhatnak. Az élelmiszerboltokban általában kapható homogén, erősen finomított, általános célú liszt kevesebb zsírt tartalmaz, mint egyes gluténmentes lisztek, például a hajdinaliszt, a kókuszliszt és a diófélékből készült lisztek, például a mandulaliszt. Magasabb zsírtartalmuk miatt ezek a lisztek rövidebb ideig eltarthatók – Jullapat tapasztalatai szerint a magasabb zsírtartalmú lisztek körülbelül kétszer gyorsabban válhatnak kevésbé kívánatosakká, mint a teljes kiőrlésű lisztek.

A teljes kiőrlésű búzaliszt és más teljes kiőrlésű lisztek, például a rozs és a tönkölybúza esetében a korpa és a csíra (a magnak a fehér liszt finomítási folyamata során eltávolított részei) gyorsabb romlást okozhatnak. Ezek a lisztek az avasodásra hajlamos zsírokat tartalmaznak, ami hozzájárulhat a rövidebb eltarthatósághoz.

A sütőport tartalmazó önsütő liszt különleges eset. Snyder azt tanácsolja, hogy bár a szokásos definíció szerint nem „romlik meg”, a kovászanyag idővel kevésbé lesz hatékony.

Bármelyik fajta miatt is aggódik, Snyder megnyugtatja, hogy nagyjából a lisztek eltarthatósági ideje széleskörű. Azt is mondja, hogy nem igazán az élelmiszerbiztonság miatt kell aggódni, hanem a minőségromlás miatt, ami szerinte „némileg szubjektív”.

Honnan tudja tehát, mikor kell kidobni a lisztet?

A csomagoláson lévő lejárati dátum ad támpontot, de ne bosszankodjon emiatt túlságosan – a „lejárt” lisztje nem fog megromlani, amikor az óra éjfélt üt. Snyder szerint van némi ellenérzés a lejárati idővel szemben, amely hozzájárul az élelmiszer-pazarláshoz, és arra készteti a vásárlókat, hogy idő előtt kidobják az alapanyagokat. A nyomtatott lejárati dátumot tekintse iránymutatásnak, ne ultimátumnak.

Az alábbiakat érdemes megnézni: Ha a lisztnek kellemetlen szaga van, az annak a jele lehet, hogy a lisztben lévő zsír oxidálódott. Ez az avas liszt szaga lehet dohos, savanyú, vagy akár csak enyhén furcsa. És ha egyszer már megtapasztaltad a büdös régi liszt szagát, tudni fogod: „Ha már érezted ezt a szagot” – mondja Jullapat – „akkor azt fogod mondani, hogy „ó, igen, ez már elment”.”

A liszt frissességének másik ellensége a nedvesség, amit a csomósodás vagy az általános „furcsa textúra” jelezhet, ahogy Jullapat fogalmaz. Lehet, hogy penész van benne – még láthatod is. Ha ez a helyzet, dobja ki az egészet; ne próbálja meg kikaparni a tetejét, hogy megmentse a maradékot.

A sárgulás egy másik jele lehet annak, hogy a liszt rossz. És ne feledkezzünk meg a legnyilvánvalóbb jelzőről sem: A bogarak. A lárvák gyakori lisztinváziósok, ezért tartsa nyitva a szemét, és dobja ki a lisztet, ha kártevőfertőzést észlel. Mielőtt kidobja a lisztet, legalább három napig fagyassza le a tárolóedényt, hogy elpusztítsa az összes élősködőt. Így nem jutnak ki a szemetesből (vagy a komposztládából) a konyhába.

Így maximalizálhatod a liszt eltarthatóságát:

Jullapat és Snyder is azt ajánlja, hogy a friss lisztet az eredeti csomagolásból rögtön a vásárlás után tegyük át egy légmentesen záródó edénybe, például egy cipzáras fagyasztózacskóba vagy egy üvegedénybe, például egy befőttesüvegbe. Ne felejtse el felcímkézni – és a dátumot is feltüntetni rajta. Előfordulhat, hogy a tárolóedényt még azelőtt elhasználja, mielőtt ideje lenne kicserélni, de ez jó gyakorlat minden olyan éléskamrai alapanyag esetében, amelyet tárol – különösen, ha lelkes pék vagy „lisztkíváncsi”, mint Jullapat, aki különböző egyedi fajtákat gyűjt, amelyeket nehéz lehet csak ránézésre megkülönböztetni egymástól.

Hogyan lehet tudni, mikor romlik meg a liszt, egyáltalán megromlik-e a liszt?

A lisztet tárolhatja hűvös, sötét, száraz helyen, például a kamrában, de ha a lisztet hűtőben vagy fagyasztóban tartja, még tovább eláll. (Ha az utóbbi utat választod, szilikon- vagy műanyag zacskó használata a legcélszerűbb helytakarékossági és biztonsági szempontból egyaránt; nem szeretnéd, ha egy üveg liszt a fagyasztóból a csempézett padlóra esne, ami egy vidám vasárnapi meglepetés lenne). De fontolja meg a receptjét: Ha szobahőmérsékletű vajat vagy tojást ír elő, hagyja a lisztet egy kicsit temperálni. Ha olyasmit készít, aminek előnyére válnak a hűtött összetevők, például egy teljesen vajas pitetésztát, használja a lisztet egyenesen a hidegből, ami még jobb eredményt hozhat.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.