Hány ember szomjazik a földön

Bolygónk 70%-át víz borítja, és könnyű azt gondolni, hogy mindig bőségesen lesz belőle. Az édesvíz azonban – amit iszunk, amiben fürdünk, amivel öntözzük a földjeinket – hihetetlenül ritka. A világ vízkészletének mindössze 3%-a édesvíz, és ennek kétharmada fagyott gleccserekben rejtőzik, vagy más módon nem áll rendelkezésünkre.

Ennek eredményeként világszerte mintegy 1,1 milliárd ember nem jut vízhez, és összesen 2,7 milliárd embernek az év legalább egy hónapjában vízhiányos a víz. A nem megfelelő higiéniai feltételek szintén problémát jelentenek 2,4 milliárd ember számára – ők ki vannak téve olyan betegségeknek, mint a kolera és a tífusz, valamint más, vízzel terjedő betegségeknek. Csak hasmenéses megbetegedésekben évente kétmillió ember, főként gyermekek halnak meg.

Az ökoszisztémák virágzását és a növekvő emberi népesség táplálását biztosító vízrendszerek közül sok stresszhelyzetbe került. A folyók, tavak és víztartó rétegek kiszáradnak, vagy túlságosan szennyezetté válnak ahhoz, hogy használni lehessen őket. A világ vizes élőhelyeinek több mint fele eltűnt. A mezőgazdaság minden más forrásnál több vizet fogyaszt, és ennek nagy részét a hatékonyság hiánya miatt elpazarolja. A klímaváltozás világszerte megváltoztatja az időjárási és vízviszonyokat, egyes területeken hiányt és aszályokat, máshol árvizeket okozva.

A jelenlegi fogyasztási ütem mellett ez a helyzet csak rosszabbodni fog. 2025-re a világ lakosságának kétharmada vízhiánnyal szembesülhet. Az ökoszisztémák pedig világszerte még jobban fognak szenvedni.

Hány ember szomjazik a földön

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.