Ki az a Shou Zi Chew?

Shou Zi Chew, a TikTok vezérigazgatója csütörtökön egy szövetségi törvényhozókból álló testület elé állt, és igyekezett eloszlatni a közösségi médiaplatformmal kapcsolatos aggályaikat a Kínához való kötődése és az ebből eredő lehetséges biztonsági kockázatok miatt.

A 40 éves Chew körülbelül két évvel ezelőtt vette át a TikTok irányítását, miután karrierje nagy részét befektetési banki és kockázati tőkepiaci területen töltötte.

Ki az a Shou Zi Chew?

Az 1983 januárjában Szingapúrban született Chew tizenévesen teljesítette a kötelező katonai szolgálatot a szingapúri kormánynál, majd Angliába költözött, hogy beiratkozzon a University College Londonba. Miután megszerezte az alapdiplomát közgazdaságtanból, a Goldman Sachs londoni befektetési bankáraként kapott munkát.

Néhány évvel később otthagyta ezt a pozíciót, hogy ismét elköltözzön – ezúttal az Egyesült Államokba -, és 2008-ban beiratkozzon a Harvard Business Schoolra. Még a Harvardon, 2009-ben Chew gyakornoki állást vállalt egy akkor még szerény startup technológiai vállalatnál, a Facebooknál.

Miután 2010-ben végzett a Harvardon, Chew egy évtizedig egy hongkongi kockázati tőkecégnél és egy pekingi szórakoztatóelektronikai gyártó cégnél dolgozott.

2021-ben csatlakozott a TikTok-hoz és annak anyavállalatához, a ByteDance-hez, ahol kettős szerepet töltött be: a TikTok vezérigazgatója és a ByteDance pénzügyi vezetője volt. Chew a ByteDance vezérigazgatójának, Liang Rubónak jelent.

Chew Vivian Kao felesége, és két gyermekük van.

Mi Chew hírneve?

Az amerikaiak viszonylag keveset tudnak Chew-ról a Szilícium-völgy más közösségi médiaóriásaihoz, például a Facebook Mark Zuckerbergjéhez képest – mondta Brooke Erin Duffy, a Cornell Egyetem professzora, aki a közösségi médiaplatformokat tanulmányozza.

„Chew eddig háttérbe szorult a közbeszédben, így nincs olyan hírneve, mint amilyet a Szilícium-völgyiekhez, különösen Zuckerberghez kötnénk” – mondta.

A legtöbb amerikai valószínűleg akkor hallott először Chew-ról, amikor a héten közzétett egy videót, amelyben közvetlenül a TikTok amerikai felhasználóihoz beszélt, mondta, „így nincs olyan hírneve, mint akit ismerünk, és (nekünk) nincs érzékünk arra, hogy ki ő”.

Chew azonban nagy tiszteletnek örvend az amerikai és a kínai technológiai közösségekben. A befektetési banki háttere, valamint a Facebooknál és a DST Globalnál eltöltött ideje miatt jó választásnak tartották a TikTok számára – mondta Dan Ives, a Wedbush Securities ügyvezető igazgatója.

„Nagy tiszteletet vívott ki magának azzal, hogy elvállalta ezt a nagy kockázatú, forró székben lévő szerepet a TikToknál” – mondta Ives, hozzátéve, hogy a vállalat valószínűleg úgy gondolta, hogy ő a megfelelő személy az amerikai törvényhozókkal szembeni feszültségek enyhítésére.

Ki az a Shou Zi Chew?

Miért jelenik meg Chew az amerikai törvényhozók előtt?

Chew intenzív kihallgatásnak néz elébe az amerikai képviselőház energiaügyi és kereskedelmi bizottsága előtt, mivel a TikTok esetleges betiltása egyre nagyobb lendületet vesz Washingtonban.

A csütörtöki meghallgatás középpontjában a bizottság szerint a TikTok „fogyasztói adatvédelem és adatbiztonsági gyakorlatai, a platformnak a gyerekekre gyakorolt hatása, valamint a Kínai Kommunista Párttal, vagyis a KKP-vel való kapcsolata” áll.

Nemzetbiztonsági szakértők arra figyelmeztettek, hogy a 150 millió amerikai felhasználóval rendelkező TikTokot a kínai kormány amerikaiak elleni kémkedésre vagy propagandaeszközként használhatja. Az alkalmazás amerikai betiltását szorgalmazók szerint a TikTok kínai székhelyű anyavállalata, a ByteDance arra kényszerülhet, hogy felhasználói adatokat osszon meg a KKP-vel.

A TikTokot már betiltották a szövetségi kormányzati eszközökön, beleértve a katonai eszközöket is. Az Igazságügyi Minisztérium vizsgálatot folytat a ByteDance ellen, mert az amerikai állampolgárok, köztük újságírók után kémkedhetett – erősítette meg a CBS News a múlt héten. A ByteDance közleményben közölte, hogy „határozottan elítéli” az érintettek cselekedeteit, és már nem foglalkoztatja őket a cég.

Adatvédelmi szakértők hangsúlyozták, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a TikTok adatokat osztott volna meg a kínai kormánnyal, és arra sem, hogy adatgyűjtése invazívabb lenne, mint sok amerikai alkalmazásé, például a YouTube, az Instagram vagy a társkereső és vásárlási alkalmazásoké. A TikTok kínai tulajdonban lévő vállalat státusza azonban idegessé tesz néhány nemzetbiztonsági szakértőt.

Mit mondott eddig Chew a törvényhozóknak?

Chew elmondta a képviselőházi testületnek, hogy a TikTok „olyan tűzfalat épít, amely elzárja a védett amerikai felhasználói adatokat az illetéktelen külföldi hozzáféréstől”, beleértve egy új vállalati egység létrehozását, amely felügyeli az amerikai felhasználói adatok kezelését.

Biztosította a törvényhozókat arról is, hogy a TikTok megközelítése „soha nem volt az, hogy elutasítsa vagy elbagatellizálja” az „amerikai adatokhoz való nem kívánt külföldi hozzáféréssel és a TikTok amerikai ökoszisztémájának lehetséges manipulálásával kapcsolatos aggodalmakat”.

„Ma az amerikai TikTok-adatokat alapértelmezés szerint az Oracle szerverein tárolják” – mondta a vezérigazgató. „Csak a TikTok U.S. Data Security nevű új vállalatban működő, ellenőrzött személyzet ellenőrizheti az adatokhoz való hozzáférést.”

Chew elmondta, hogy a TikTok azt tervezi, hogy az amerikai felhasználói adatokat egy független amerikai testületnek küldi el felülvizsgálatra.

Hozzátette: „A lényeg a következő: Amerikai adatok tárolása amerikai földön, amerikai cég által, amerikai személyzet által felügyelve”.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.