Miért remeg a kutya?

Sok minden okozhat a kutyánál borzongást vagy remegést. Lehet az örömtől, hogy otthon vagy, de lehet a mérgező ételek fogyasztása miatt is.

Melyek a leggyakoribb okok, amelyek miatt egy kutya reszket vagy remeg? Szükség van-e kezelésre? És mikor kell állatorvoshoz fordulni?

Mikor kell állatorvoshoz fordulni

A kutyák mindenféle okból remegnek és reszketnek — izgalom, fájdalom, öregség, sőt még hányinger is lehet.

A reszketés és a remegés lehet valami súlyos tünete is — például mérgezés, vesebetegség vagy sérülés. Tehát, ha kutyája hirtelen elkezd remegni vagy reszketni, fontos, hogy más tünetekre is figyeljünk, mint például hasmenés, hányás vagy sántítás. Ezután azonnal beszéljen állatorvosával.

A kutya reszketése és remegése: gyakori okok és kezelések

A kutyák remegésének, reszketésének, reszketésének vagy remegésének néhány gyakori oka a következő:

Szeszély. A vírus által okozott szopornyica leggyakrabban kölyökkutyáknál és serdülő, még nem teljesen beoltott kutyáknál fordul elő. Ez a kutyák remegésének gyakori oka. A szopornyica egyéb jelei közé tartozik a szem- és orrfolyás, láz, köhögés és egyéb tünetek.

A szopornyica kezelése általában támogató kezelést jelent, amíg a kutya immunrendszere küzd a vírus ellen. A kezelés magában foglalhat antibiotikumokat, légúttágítókat, fizikoterápiát és folyadékot a kiszáradás kezelésére.

Generalizált remegés szindróma (GTS). A GTS-t szteroidra reagáló remegésszindrómának vagy fehér rázókutya-szindrómának is nevezik. Először kistestű, fehér kutyáknál, például máltaiaknál és nyugat-felföldi fehér terriereknél észlelték, de bármilyen méretű, fajtájú vagy színű kutyánál előfordulhat. Senki sem tudja, mi okozza a GTS-t.

A GTS tünetei általában 9 hónapos és 2 éves kor között kezdődnek. A kezelés általában kortikoszteroidokból, például prednizonból áll. Az eredmények gyakran már a kezelés megkezdését követő egy héten belül láthatóak.

Miért remeg a kutya?

Hányinger. Az emberekhez hasonlóan a kutyák is émelyeghetnek az utazási betegségtől, a gyógyszerektől, a túl sok evéstől, vagy ha rossz dolgot, például mérgező növényt esznek. Szintén hányingert kaphatnak vese- vagy májbetegség, valamint más betegségek miatt. A remegés annak a jele lehet, hogy kutyája émelyeg. Más jelek közé tartozik a kedvetlenség, az ajakcsücsörítés, a szokásosnál nagyobb nyelési vagy nyáladzás, a bujkálás, az ásítás és a hányás.

A hányinger kezelése attól függ, hogy mi okozza. A mérgezés a hányinger egyik oka. Ha tehát kutyája hirtelen hány, vagy émelyeg, és tudja, hogy mit nyelhetett, hívja ki állatorvosát.

Idős kor és fájdalom. Ahogy a kutyák öregszenek, egyeseknél remegés alakul ki a hátsó lábakban. Néha a remegés a mellső lábakban is jelentkezhet. Ezek a remegések általában nem befolyásolják a kutya mozgását vagy járását.

Könnyű azt feltételezni, hogy az olyan tünetek, mint a remegő lábak, a kutya „csak öregszik”. A remegés azonban más problémák, például fájdalom jele is lehet. Ezért mindig beszéljen állatorvosával, ha idősödő háziállatánál remegés jelentkezik.

Mérgezés. Számos toxin vagy méreg okozhat remegést vagy remegést a kutyáknál. Ezek közül néhány ártalmatlan az emberre, de mérgező a háziállat számára. Például olyan tárgyak, amelyek mérgezőek lehetnek a kutyák számára: csokoládé, cigaretta (amely nikotinmérgezést okozhat) és xilit, a sok rágógumiban található cukorpótló. A metaldehidet tartalmazó csigacsalik szintén súlyos izomremegést és görcsöket okozhatnak.

A mérgezés tünetei különbözőek lehetnek. Ezek közé tartozik a remegés, gyengeség, dezorientáltság, depresszió, nyáladzás, hányás, hasmenés és görcsök. Ha úgy gondolja, hogy kutyája lenyelt valamilyen potenciálisan mérgező anyagot, azonnal hívja állatorvosát.

Görcsrohamok. Az epilepszia, egy neurológiai rendellenesség, a kutyákat is érintheti. A tünetek között szerepelhet összeesés, rángatózás, merevség, izomrángás, eszméletvesztés, nyáladzás, rágás, nyelvrágás vagy habzó száj. A kutyák oldalra eshetnek, és lábaikkal evező mozdulatokat tehetnek. A kezelés magában foglalja a görcsrohamok kontrollálására szolgáló gyógyszereket, például keppra, fenobarbitál vagy káliumbromid.

Izgalom. Tényleg nem kell sokat tenned ahhoz, hogy a kutyát boldoggá tedd. Már az is bőven elég, ha este hazaérsz, hogy néhány kutya rázkódjon, ugasson, sőt még vizeljen is az izgalomtól. Bár a kutyák gyakran kinőnek néhány ilyen tulajdonságot, segíthetsz kutyatársadnak megnyugodni azzal, hogy nyugodtan és röviden üdvözlöd őket. Érdemes megtanítani őket arra, hogy üljenek le, mielőtt viszonzásképpen üdvözlést kínálnának.

A kutyák reszketésének és remegésének egyéb okai

A kutyák reszketésének, remegésének, remegésének vagy remegésének vannak más, kevésbé gyakori okai is.

A krónikus veseelégtelenség vezethet remegéshez. Ugyanígy neurológiai problémák is, amelyek közé tartozhatnak gyulladásos agyi betegségek. Az Addison-krízis, a mellékvese alulműködésével kapcsolatos állapot, és a demielinizációs rendellenességek szintén vezethetnek remegéshez a kutyáknál. A kutyák akkor remeghetnek, ha a végbélzsákjuk megtelik.

Ha kérdése van kutyája reszketésével vagy remegésével kapcsolatban – vagy bármilyen kutyák egészségével és jóllétével kapcsolatos kérdéssel kapcsolatban -, beszéljen állatorvosával.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.