Miért érzem magam mindig olyan szarul szunyókálás után?

Az alváskutatók rengeteg előnyét találták a szunyókálásnak. A szunyókálás segíthet csökkenteni a stresszt, erősítheti az immunrendszert és javíthatja a hangulatunkat. Az ebéd utáni szundikálás segíthet ébernek maradni és javíthatja a munkahelyi teljesítményünket, sőt, bár csak kisebb vizsgálatokból származó bizonyítékok is alátámasztják a „nappuccinót”, amikor az emberek közvetlenül a szundikálás előtt kávét isznak – és állítólag úgy ébrednek, hogy a koffein és az alvás kombinációjától feltöltődve érzik magukat.

Mindezek ellenére a szundikálás nem mindenkinek való. Sokan fásultan ébrednek. Ezt az állapotot „alvási tehetetlenségnek” nevezik, és nagyobb valószínűséggel fordul elő, ha 20 percnél hosszabb ideig szundikálunk. Nem tudni pontosan, hogy mi okozza az alvási inerciát, de lehet, hogy az adenozin nevű molekula az oka, amely ébrenlét alatt felhalmozódik az agyunkban, alvás közben pedig csökken.

Miért érzem magam mindig olyan szarul szunyókálás után?

Álmosságot eredményezhet, ha az adenozin nem ürül ki teljesen, mire felébredünk. De még a rövid szunyókálás is okozhatja ezt az állapotot (ez az egyik oka annak, hogy mindig adjunk magunknak időt arra, hogy teljesen felébredjünk, mielőtt például vezetnénk). A szunyókálástól éjszaka kevésbé leszünk álmosak, ezért nem ajánlott, ha álmatlanságban szenvedünk.

Úgy tűnik, a genetika szerepet játszik abban, hogy a csecsemők mennyi ideig szundikálnak, így a génjeink segíthetnek megmagyarázni, hogy egyes emberek miért érzik jól magukat szundikálás után, míg mások nem. Ha a szunyókálás nem az Ön számára való, ne érezze magát nyomás alatt, hanem inkább dolgozzon azon, hogy jól aludjon!

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.