Miért álmosít el az olvasás?

Végre betakarózol az ágyba, és kinyitod azt a detektívregényt, amire egész nap vártál, hogy visszatérhess. Három oldallal később már vesztes harcot vívsz két hirtelen nagyon nehéz szemhéjaddal.

Percekkel ezelőtt még ébren voltál, és a főhős épp most fedezett fel egy ígéretes új nyomot az ügyben. Akkor mi a helyzet?

Ahogy a BBC Science Focus című tudományos magazinja elmagyarázza, a takaró kényelme ellened dolgozhat. Az emberek általában igyekeznek csendes, kényelmes környezetben olvasni, és ezek a körülmények történetesen ideálisak az alváshoz. Az olvasás az elmédet is megnyugtatja, és eltereli a figyelmét azokról a gondokról, amelyek egyébként ébren tartanának.

„Sok ember számára az olvasás pihentető és élvezetes lehet, ami az elmét és a testet megfelelő gondolkodásmódba vagy hangulatba hozhatja az elalváshoz” – mondta Dr. Raman Malhotra neurológus, az American Academy of Sleep Medicine igazgatótanácsának tagja a Refinery29-nek. „A fő ok, amiért az olvasás segíthet egyeseknek elaludni, az az, hogy az elmének ad egy kis időt a pihenésre és a kikapcsolódásra, mielőtt lekapcsolná a villanyt az elalváshoz”.

Miért álmosít el az olvasás?

Az egyes szavak feldolgozásához szükséges koncentráció is elég kimerítő lehet, különösen, ha a kiválasztott kötet sűrű. Ha pedig sorról sorra elolvasol bármit is, az olyan érzést kelthet, hogy legszívesebben szünetet tartanál a szemednek.

Mindezek a tényezők miatt az olvasás nagyszerű tevékenység, amelyet érdemes az elalvás előtti rutinodba illeszteni, ha a gyorsabb elalvás módját keresed. De ha a tested szundikálási késztetése folyamatosan visszatart attól, hogy élvezd a jó könyvet, van néhány trükk, amivel meghiúsíthatod. A Book Riot azt javasolja, hogy olvass reggelente, vagy próbálj ki helyette egy hangoskönyvet. Az is segíthet, ha olyan helyen olvasol, ami nem az ágyad – lehetőleg olyan helyen, ahol nem fekve, hanem ülve olvasol. A nyilvános helyen, például egy kávézóban vagy parkban való olvasás szintén visszatarthatja a szunyókálástól.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.