Mi is pontosan a fehér zaj?

Amikor az emberek manapság fehér zajt emlegetnek, akkor bármilyen folyamatos zajról beszélhetnek, amely kizárja a többi hangot, vagy egyszerűen csak megnyugtatónak tűnik. Szigorúan véve azonban a háttérben nyugodtan csilingelő LEGO-téglák lejátszási listája technikailag nem „fehér zaj”.

Ahogy a Live Science elmagyarázza, a fehér zaj az emberek által hallható összes hangfrekvencia – körülbelül 20-20 000 hertz – azonos amplitúdóval lejátszott kombinációja. A frekvencia, amely lényegében azt írja le, hogy egy hullám másodpercenként hányszor ismétlődik, határozza meg, hogy egy hang mennyire magas vagy mély. Az amplitúdó, vagyis az egyes hullámok magassága a hangerőnek felel meg. Képzeljünk el egy zongorát, amelyen minden egyes hangmagasságnak külön billentyűje van, amit az ember hallhat; ha ezeket a billentyűket pontosan ugyanolyan erővel tudnánk ismételten megütni (tehát egyetlen billentyű sem hangosabb, mint a másik), akkor valami fehér zajhoz hasonlót kapnánk.

Rózsaszín zaj vs. fehér zaj vs. barna zaj

A fehér zaj azért kapta ezt a nevet, mert lényegében a fehér szín hangzásbeli megfelelője, amely az ember által látható összes fényhullámhossz kombinációja. De nem ez az egyetlen színes zaj.

Bár a fehér zajban minden frekvencia ugyanolyan amplitúdójú, az emberi agy közismerten jobban ráhangolódik a magasabb frekvenciákra – így a fehér zajban a magasabb hangok kissé hangosabbnak tűnhetnek, mint a mély hangúak. Más szóval, egyesek úgy gondolhatják, hogy a fehér zaj túl halkan vagy nyafogva hangzik ahhoz, hogy megnyugtató legyen. Ezért a hangmérnökök számos más típusú zajt hoztak létre, amelyek segítenek tompítani ezt a hatást.

A rózsaszín zaj szintén az összes hallható frekvencia kombinációja, de a frekvenciák amplitúdója a frekvenciák növekedésével csökken. Az eredmény egy mélyebb, lágyabb zajáradat, amely egy kicsit úgy hangzik, mint egy esőcsepp. A barna zajban az amplitúdók még jobban csökkennek, ami basszusos, dübörgő hangot ad. A barna zajnak egyébként semmi köze a színhez – névadója Robert Brown, egy 19. századi skót botanikus, aki a mikroszkopikus részecskék véletlenszerű, szüntelen mozgását tanulmányozta. (Ezt a mozgást „Brown-mozgásként” ismerjük, és a barna zajt néha „Brown-zajnak” is nevezik).

A fehér zaj tényleg segíthet az alvásban?

Bár néhány kisebb tanulmány szerint a fehér zaj (vagy más színes zajok) segíthetnek álomországba merülni és ott is maradni, ez valójában személyfüggő. „Biológiailag nincs szükségünk erre [a hangra] az alváshoz” – mondta Michael Grandner, az Arizonai Egyetem alvás- és egészségkutatási programjának igazgatója a TIME-nak. „És ha minden este használod, annyira hozzászokhatsz, hogy már nem tudsz aludni nélküle.”

Mi is pontosan a fehér zaj?

Ez azt jelenti, hogy a fehér zaj határozottan segíthet kizárni más olyan hangokat, amelyek felébresztenek, vagy megakadályozzák, hogy egyáltalán elaludj. Ahogy az Alvás Alapítvány elmagyarázza, az ok, amiért egy nyikorgó lépcső vagy egy autóriasztó felkavarhat, kevésbé arról szól, hogy milyen hangos az a hang, hanem inkább arról, hogy mennyire hirtelen vagy következetlenül szól. Mivel a fehér zaj folyamatos – és már minden érzékelhető frekvenciát magába foglal -, más hangok elvesznek benne.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.