Miért van szemöldökünk?

A szemöldök az emberi arc svájci bicskája. A tudósok úgy vélik, hogy azért maradtak meg, még azután is, hogy az evolúció következtében az emberek elvesztették testszőrzetük nagy részét, mert néhány kulcsfontosságú célt szolgálnak.

Először is, védik a szemet. A szemöldökgerinc formája és maguk a szemöldök kifelé növő szőrszálai elvezetik az izzadságot, az esőt és a nedvességet a szemgolyóktól, így a látás tiszta marad. Emellett felfogják a port, vagy megvédik a szemet a vakító napsütéstől.

Másodszor, elengedhetetlenek a nonverbális kommunikációhoz. Az arckifejezéseket tanulmányozó tudósok szerint a szemöldök fontos a boldogság, a meglepetés és a düh kifejezésében, és ezt a funkciót emberi őseink is alkalmazhatták.

Miért van szemöldökünk?

2018-ban kutatók megpróbálták megfejteni, hogy a Homo neandervölgyi és a Homo erectus homlokgerincei miért voltak sokkal kiemelkedőbbek, mint a miénk, és feltételezték, hogy ennek köze van a harapás erejének befogadásához. Amikor azonban manipulálták egy ősi hominin 3D-s számítógépes modelljét, a harapásnyomást nem igazolta a nagy szemöldök. A kutatók azt feltételezték, hogy a társadalmi kommunikáció volt a valószínűbb ok.

Az évezredek során a szemöldökünk úgy fejlődött, hogy kisebb és hajlékonyabb legyen, és hasznos legyen a nonverbális kommunikációban. A jelbeszédet beszélők például manapság úgy vonják össze a szemöldöküket, hogy kiegészítsék a kézjeleket.

Harmadszor, a szemöldök azonosító kártyaként működik. A szemöldök kiemelkedik a homloktól, távolról is jól látható, és az idő múlásával nem változik sokat, így tökéletesen alkalmas az emberek azonosítására. Egy 2003-as, az MIT-n végzett vizsgálat során az embereknek egy Richard Nixonról készült képet mutattak, amelyen a szemét kivágták, majd egy olyan képet, amelyen a szemöldökét kitörölték. A résztvevőknek jelentősen több gondot okozott Nixon és más hírességek azonosítása, amikor a szemöldök kopasz volt.

A tanulság? Ha álcázni akarod magad, felejtsd el a napszemüveget. Inkább borotváld le a szemöldököd.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.