Miért pörögnek a kutyák, mielőtt kakilnak?

Az embereknek jellemzően nincsenek összetett kakilás előtti rituáléi. A legtöbben csak meggyőződnek róla, hogy náluk van a telefonjuk, bezárják az ajtót, és már mehetnek is. A kutyák azonban hajlamosak arra, hogy a székletürítést egy kis forgolódással kezdjék, és egy ideig pörögjenek, mielőtt nekilátnának a dolguknak.

Mi folyik itt? Van ennek valami összetett oka, vagy ez csak a kutyakaki megfelelője a ketchupos üveg rázásának?

Miért pörögnek a kutyák, mielőtt kakilnak?

Az évek során különböző elméletek merültek fel. Egyesek úgy gondolták, hogy ez eredetileg a fű ellapítására szolgáló módszer volt, hogy kellemesebb, kevésbé ánuszszúrós helyet teremtsenek a kakiláshoz. Mások szerint biztonsági okokból – gyors keresés a ragadozók után, mielőtt veszélyeztetett helyzetbe kerülnénk.

A Frontiers in Zoology című folyóiratban 2013-ban megjelent tanulmány azonban azt sugallja, hogy valami összetettebb dologról van szó – és hogy a kölykök kakilást megelőző piruettjei valójában a Föld mágneses mezejéhez való kalibráláshoz kapcsolódnak, vagy legalábbis megpróbálják azt. Ahogy a madarak a bolygó mágneses pólusait használják a vándorlás során a navigációhoz (más néven magnetorezonanciához), a kutyák a sajátjukat használják a tökéletes plop megtervezéséhez.

Hynek Burda zoológus és csapata két éven át elemezte a dömperkutyákat, 1893 kakilást figyeltek meg, és megmérték a kutyák igazodását. A nappali órák körülbelül 20 százalékában, amikor a Föld mágneses mezeje stabil, a kutyák úgy igazodnak, hogy északra vagy délre nézzenek, miközben kinyomnak egyet. A kevésbé stabil mágneses helyzetű időszakokban, amikor nem tudják érzékelni a pólusokat, egy ideig próbálkoznak (pörögve), majd bármelyik irányba néznek.

Hogy miért? Burda szerint az igazodás segíthet a kutyáknak abban, hogy megjegyezzék a helyet, ami fontos információ a területük megjelölésekor.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.