Minden, amit soha nem akartál tudni a fülzsírról (de azért elmondjuk)

A fülzsír sokféle formában jelenik meg, színe a borostyántól a barnán és a szürkén át a feketéig terjed, állaga pedig a nedves és ragacsos, illetve a száraz és pelyhes. De bármilyen formában is jelenjen meg, a közvélemény általánosan undorítónak és nemkívánatosnak tartja, ami sajnálatos, mert ez a csúnyának tűnő anyag valójában nagyon fontos a füled tisztán és egészségesen tartásához. Íme, egy fül-orr-gégész (azaz fül-orr-gégész, vagy fül-orr-gégész) tájékoztatása.

„A hallójárat bőrében olyan mirigyek találhatók, amelyek alkoholokból, zsírsavakból és koleszterinből álló viaszos anyagot választanak ki” – mondja Dr. J. Seth McAfee, a Coastal Ear, Nose, and Throat (Neptune, NJ) munkatársa. „Ez az anyag a hallójáratban lévő bőrsejtekkel és szőrszálakkal egyesülve fülzsírt, más néven cerument képez.”

Minden, amit soha nem akartál tudni a fülzsírról (de azért elmondjuk)

A cerumen kétféle lehet, a génjeitől függően: Az antropológusok megállapították, hogy az afrikai és európai származású embereknek a fülzsír ragacsos, borostyánbarna típusa, míg a kelet-ázsiaiaknak a szürke, pelyhes fajta. A világ többi részén vegyes a kép, de mivel a pelyhes fajta recesszív génből származik, ezért Ázsián kívül ritkábban fordul elő – úgy tűnik, egy olyan mutáció eredménye, amely segített alkalmazkodni az északkelet-ázsiai hideg éghajlathoz.

A látszat ellenére mindkét fajta ugyanazt a funkciót látja el. „A fülzsír a hallójárat bőrének hidratálására és a fertőzésektől való védelmére is szolgál” – mondja McAfee. „Azzal, hogy befedi a hallójárat bőrét, szerkezeti gátat képez a baktériumokkal szemben, amelyek fülgyulladást okozhatnak. Emellett a cerumen olyan kémiai környezetet hoz létre a hallójáratban, amely kedvezőtlen ezeknek a baktériumoknak, így tovább védi a fület a fertőzéstől.” Ezen kívül egy 2017-es tanulmány elmélete szerint csapdába ejti a porszemcséket is, mielőtt azok a fülbe jutnának, ami aztán kiszárítja a viaszt, és így az kiesik a fülből.

Ennek az öntisztító funkciónak köszönhetően a fülzsírtól való megszabadulás általában teljesen felesleges. „A viasz nagyon kevés problémát okoz: Ez egy jó dolog, jó állapotban tartja a hallójárat bőrét, és megelőzi a fertőzéseket” – mondja Dr. McAfee. „A Q-Tips, kulcsok, hajcsavarók stb. használata a hallójáratban [a viasz kitisztítására] jelentős egészségügyi kockázatot jelent a páciens hallásának egészségére nézve – az ilyen típusú tárgyak általában a viasz nagy részét tovább nyomják a fülbe. Ezen a ponton a dobhártyához ütődik, ami igen kellemetlen lehet.”

A rossz hír a megszállott fültisztítók számára ezzel még nem ér véget: „Rendszeresen látok olyan pácienseket, akiknek a dobhártyája kilyukadt, amikor Q-tippekkel és más tárgyakkal próbálták eltávolítani a viaszt” – folytatja McAfee. „Ha ezek a tárgyak a dobhártyán keresztül haladnak előre, tönkretehetik a hallócsontokat, mély halláskárosodást és legyengítő egyensúlyzavarokat okozva.”

Azoknak, akik a megfelelő ápolásra kíváncsiak, McAfee egy dolgot tanácsol. „A fül biztonságos és hatékony tisztítása otthon nehezen kivitelezhető feladat, de azt tanácsolom a pácienseknek, hogy hetente egyszer tegyenek mindkét fülbe négy-öt csepp ásványi olajat. A puhán tartás révén a cerumen hatékonyabban, spontán módon tisztulhat ki a hallójáratból”.

Néha persze előfordul, hogy a fül eltömődik, és ilyenkor jó ötlet a fültisztítás – de nem akkor, ha maga végzi. McAfee szerint, ha a füle eldugult, „keressen fel egy fül-orr-gégészt, aki biztonságos tisztítást fog végezni”. Általánosságban elmondható, hogy a fülzsírt inkább hagyja békén: Annak a füledben a helye, ami több, mint ami a kisujjadról elmondható.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.