Hogyan tudjuk megmondani, ha egy macskának fájdalmai vannak

A macskák híresek arról, hogy képesek elfedni a fájdalmat és a kényelmetlenséget. Ezt olyan jól csinálják, hogy akár kínzó fájdalmakat is érezhetnek anélkül, hogy Ön tudná, még akkor is, ha Ön áll hozzájuk a legközelebb.

Ez nagy előny, amikor a macskák a vadonban vannak, ragadozók közelében, amelyek a gyengeség jeleit keresik. Nagy problémát jelent azonban, ha a macskád beteg vagy sérült, de nincsenek olyan nyomok, amelyek jeleznék, hogy baj van.

A macskák talán nem beszélnek, de a fájdalmukat a maguk finom módján közlik. A legapróbb viselkedésbeli változásokra is figyelnie kell, amelyek arra utalhatnak, hogy macskája fájdalmat érez.

Íme néhány további információ a macskák fájdalmáról és arról, hogy milyen jelekre kell figyelnie.

Macskafájdalom: Amit tudunk

Az állatorvosok hosszú utat tettek meg a háziállatok fájdalmának megértése terén. Rájöttünk, hogy nagy valószínűséggel alulkezeljük a háziállatokat az általuk tapasztalt fájdalom szintjéhez képest.

Az állatorvosi fájdalomkezeléssel foglalkozó szakembereknek van egy mantrájuk, amelyet gyakran ismételgetnek: „Feltételezzük a fájdalmat”. Ha macskájának diagnosztizált betegsége van, a fájdalomcsillapításnak mindig a kezelés részét kell képeznie.

Az ízületi gyulladás, a fogászati betegségek, a húgyúti betegségek, a csontbetegségek és a rák csak néhány a macskák gyakori egészségügyi állapotai közül, amelyekről ismert, hogy fájdalmasak. Ha macskája ezekben vagy más betegségben szenved, legyen éber, és keresse a macskája fájdalmára utaló jeleket.

A macskafájdalom jelei

Az aktivitási szint változása

Az aktivitási szint változása kellemetlenséget jelezhet. Előfordulhat, hogy a macskák kevésbé aktívak és több órát alszanak, mint korábban. A merev, ízületi gyulladásos macskák esetleg nem szívesen váltanak testhelyzetet vagy ugranak fel magas felületekről, mint korábban.

Ezzel szemben a macskák aktívabbá válhatnak: nyugtalanok, ismétlődően fel- és leállnak, és úgy tűnik, nehezen helyezkednek el kényelmesen.

Önmarcangolás

Bár sokan a harapdálást és nyalizást az allergiával hozzák összefüggésbe, a háziállatok gyakran ismétlődően nyalogatják és harapdálják a fájdalmas területeket. Ezt olyan gyakran tehetik, hogy másodlagos sérüléseket okoznak a testükben sebek, bőrfertőzések és szőrhullás formájában.

Hangoskodó

A legtöbben tudjuk, hogy a sziszegő vagy morgó macska boldogtalan macskát jelent, de tudta, hogy a nyávogás és a dorombolás is lehet a fájdalommal küzdő macska jele? A dorombolást általában az elégedettség jelének tartják, de egyes macskák akkor dorombolnak, ha megijednek vagy fájdalmat éreznek. Ez különösen igaz a nyugodt vagy szelíd személyiségű macskákra.

Változás a napi rutinban

Az a macska, amelynek hirtelen csökken az étvágya, lehet, hogy túl nagy fájdalmat érez ahhoz, hogy egyen, vagy valamilyen betegség miatt émelyeg.

Azok a macskák, amelyeknek hirtelen baleseteik vannak a lakásban, akár pisiről, akár kakiról van szó, miután évekig használták az alomdobozt, lehet, hogy túl nagy fájdalmat éreznek ahhoz, hogy be- és kiszálljanak a magas oldalú dobozból, vagy túlságosan fájdalmasak ahhoz, hogy eljussanak oda, ahol a doboz található.

Az ölben tartott macska, aki hirtelen nem bírja, ha tartják, fájdalmat érezhet, amikor megérintik vagy megsimogatják. A megszokott személyiségükben és preferenciáikban bekövetkezett bármelyik ilyen változás orvosi probléma jele lehet.

Testtartás

A macskák a csoszogás egy változatát teszik, amikor merevek; nagyon óvatosan járnak, és elkerülik a szokásos, általunk megszokott elképesztő ugrásokat. A hasi fájdalmakkal küzdő macskák háta görnyedt lehet, és védekező testtartásban behúzhatják a hasukat.

Azt is észrevehetjük, hogy a macska védi a teste egy bizonyos területét, nem akarja, hogy megérintsék vagy megkarmolják; előfordulhat, hogy sántít, vagy habozik, hogy a fájó végtagra nehezedjen a súlya.

Arckifejezések

A macskák arckifejezését nehéz felmérni, de bizonyos árulkodó jelek fájdalomra vagy kellemetlenségre utalhatnak. A fájdalomban szenvedő macskáknál gyakori a semmibe meredő, üres tekintet vagy az „üveges” arckifejezés.

Hogyan tudjuk megmondani, ha egy macskának fájdalmai vannak

A Feline Grimace Scale egy hitelesített skála, amely megmondja, hogy a macskák milyen arckifejezéseket használnak, amikor fájdalmat éreznek. Az Université de Montréal állatorvosai hozták létre. Kvízükkel akár gyakorolhatod is a tudásodat.

A bajba jutott macskák pupillái is kitágulhatnak – ez a szervezet stresszre adott válaszreakciójának része. A kutyákkal ellentétben a macskák általában nem lihegnek. Ha ziháló macskát észlelsz, különösen nyugalmi állapotban, vidd el állatorvoshoz, hogy minél hamarabb kiértékeljék.

Agresszió

Egyes macskák természetüknél fogva harciasak, míg mások nem. Nehéz lehet megmondani, ha egy általában élénk természetű macska hirtelen agresszívan viselkedik. Azonban egy általában barátságos macska, amely hirtelen sziszeg, csapkod és harap, lehet, hogy fájdalmai vannak.

A jellegtelen aljasság a macska módszere arra, hogy azt kérje, hagyják békén. Az a macska, amelyik suhog vagy morog, amikor megsimogatod, vagy megpróbálod megsimogatni a teste egy bizonyos területét, azt próbálja közölni veled, hogy az a terület fáj.

Rossz szőrzet állapota

A macskák szakértő ápolók, naponta akár 5 órát is töltenek selymes bundájuk karbantartásával. Az ízületi gyulladásból eredő fájdalom azonban megnehezítheti, hogy a macska a szokásos ápolási pozícióba görbüljön.

A fájdalom általánosságban véve túl kényelmetlenül érzi magát a macska, vagy túlságosan kimerült ahhoz, hogy megtartsa a szokásos rutinját. Ha egy macska abbahagyja az ápolást, és ápolatlanul kezd kinézni, akkor fájdalmai lehetnek, és ki kell vizsgálni.

Mi a teendő, ha úgy gondolja, hogy a macskájának fájdalmai vannak?

Soha ne próbálja macskáját embereknek szánt fájdalomcsillapítókkal kezelni. A macskák másképp metabolizálják a gyógyszereket, és az emberek számára olyan jóindulatú dolgoktól is meghalhatnak, mint a paracetamol (Tylenol márkanév).

Ha úgy gondolja, hogy macskájának fájdalmai lehetnek, vizsgáltassa ki állatorvosával. A múltban az állatorvosoknak nagyon korlátozott lehetőségeik voltak a macskák fájdalomcsillapítására, de szerencsére ez mostanában változik. Néhány gyakori fájdalomkezelési lehetőség a macskák számára a vényköteles fájdalomcsillapítók, az ízületi kiegészítők, vagy az olyan természetes és alternatív terápiák, mint az akupunktúra vagy a masszázs.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.