Miért ásítanak a kutyák?

Az ásítás az egyik legimádnivalóbb kutyaviselkedés, közvetlenül a fejbillentés és a mancsok rátétele után. De egy nagy ásítás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kutyusod készen áll a szunyókálásra. Bár az embereknél az ásítás az álmosság jele, kutyatársadnál stresszt jelezhet.

Az Amerikai Kennel Klub szerint a kutyák néha azért ásítanak, hogy megnyugodjanak. Legközelebb, amikor azt látja, hogy kutyája túlzottan ásít, mérje fel, milyen helyzetben van. Lehet, hogy kutyája frusztrált, mert egy új trükköt próbál megtanulni, vagy ideges egy látogató miatt, aki az otthonában tartózkodik. Az is előfordulhat, hogy a kutyát túlságosan izgatják olyan dolgok, amelyeket élvez, például a játék vagy a séta lehetősége. A kutyaviselkedés-szakértők szerint egy jó kis ásítás segíthet a kutyáknak szabályozni a hangulatukat.

Miért ásítanak a kutyák?

Az ásítás stresszhelyzetben a kommunikáció egyik formája is lehet. Ha a kutyája nehezen visel egy játékot vagy edzést, az ásítás lehet a módja annak, hogy jelezze, szünetre van szüksége. Bizonyos esetekben a kutyák a konfliktus elsimításának módjaként is ásíthatnak. Ha kedvence egy új kutya vagy ember jelenlétében ásít, ezzel jelezheti, hogy nem jelent fenyegetést.

Természetesen nem minden kutya ásítása kapcsolódik kellemetlen interakciókhoz vagy érzésekhez. Azok a kutyák, amelyek lefekvéskor vagy alvásból felébredve ásítanak, valószínűleg csak álmosak. Egy-egy elszigetelt nappali ásítás miatt sem kell aggódni. Ha azonban azt látja, hogy kutyája rövid időn belül többször is ásít, figyeljen oda: Lehet, hogy valamit mondani akar.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.