Miért csuklik a kutya

A kutyák tudnak csuklani? A rövid válasz: igen. A hosszabb válasz az, hogy kölyökkutyáknál sokkal gyakoribb, de a felnőtt kutyák is csuklanak időről időre. A kutyák csuklása teljesen normális, és általában nem ad okot aggodalomra. Ha azonban azon tűnődik, hogyan szabadulhat meg a kutya csuklásától, hogy szeretett kutyusa megkönnyebbüljön, olvasson tovább.

Mi okozza a csuklást a kutyáknál?

A csuklás kutyáknál és embereknél egyaránt akkor jelentkezik, amikor a rekeszizom, a tüdő alatt elhelyezkedő izom görcsölni kezd, ahogy azt az Amerikai Kennel Klub (AKC) is megjegyezte. A csuklás hangja akkor keletkezik, amikor a hangszalagok közötti tér, az úgynevezett glottis, a görcs során hirtelen bezárul.

  • Bár a tudósok nem biztosak abban, hogy a csuklás miért fordul elő, több lehetőséget is felvetettek. Az egyik, hogy a magzati fejlődésből maradt meg. Abból kiindulva, hogy a magzati csuklás számos emlősfajnál előfordul, az elmélet szerint a méhen belüli csuklás a fejlődő légzőizmok tesztelésére szolgál. Egy másik valószínű lehetőség, hogy a csuklás egyszerűen a gázok levezetésének egyik módja. Bármi is legyen az ok, K9 of Mine rámutat, hogy a csuklást általában három dolog váltja ki:
  • Életkor: A kutyák csuklása leggyakrabban kölyökkutyáknál fordul elő körülbelül 8 hónapos korig. Kaphatnak csuklást a kutyák a felnőttkor elérése után is? Előfordulhat, de sokkal ritkábban. A tudósok gyanúja szerint a csuklás azért gyakoribb kölyökkutyáknál, mert a csuklás a növekvő tüdő erősítését szolgálja.
  • Stressz: A csuklás lehet a túlstimulációra adott stresszre adott válaszreakció is. A másik ok, amiért gyakrabban fordul elő kölyökkutyáknál, hogy a kölykök hajlamosabbak a túlstimulációra, mint a felnőtt kutyák, akik általában véve jobban képesek nyugodtak maradni.

Az étel elfogyasztása vagy a víz nyelése: Ugyanaz, ami az embernél csuklást vált ki – a túl gyors evés vagy ivás, és a túl sok levegő bevitele közben -, a kutyánál is csuklást okozhat.

Hogyan szabaduljunk meg a kutya csuklásától?

A csuklásra rengeteg népi gyógymód létezik, de ezek ritkán működnek jobban a kutyáknál, mint az embereknél. Sok pedig egyszerűen nem alkalmas kutyák számára. Például nem akarja szándékosan megijeszteni a kutyáját, hogy sokkolja a csuklásból. A kutyák csuklása általában néhány perc után magától elmúlik. De ha nem szűnik meg, és a kutya láthatóan kényelmetlenül érzi magát, itt van néhány dolog, amit kipróbálhat:

  • Masszírozza meg a kutyus hasát. Ez segít ellazítani és megnyugtatni a légzését, ami segíthet a csuklás elmúlásában.
  • Adjon nekik vizet inni. Akárcsak az embereknél, a vízivás is megszakíthatja a csuklást okozó görcsöket. De ügyeljünk arra, hogy lassan igyák meg. A lenyelés csak súlyosbítja a problémát.

A kutyák tényleg csuklanak?

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.