Miért alszanak annyit a macskák?

Ha a házimacskád mindig úgy viselkedik, mintha csak most ébredt volna fel a szundikálásból, az lehet, hogy azért van, mert így van. Egy átlagos macska a napjából 16-20 órát alvással tölt. Ez nem azért van, mert lusták vagy unatkoznak a veled való lógásban: Bolyhoska hajlamát, hogy egész nap szundikáljon, a génjeibe vésték bele.

Még ha a macskád a legkevésbé aktív tagja is a háztartásodnak, akkor is rendelkeznek a ragadozók ösztöneivel. A PetMD szerint a házimacskák a nagymacskákhoz hasonlóan vannak beprogramozva, így idejük nagy részét energiakonzerválással töltik, hogy felkészüljenek a fárasztó üldözésre és vadászatra. Ám az Ön kedvence esetében a „vadászat” valószínűleg azt jelenti, hogy egy hosszú szunyókálás után a vállára ugrik, vagy egy játékkal birkózik.

Miért alszanak annyit a macskák?

Alvási időbeosztásuk miatt a macskák különösen lustának tűnhetnek az emberük számára. A macskák crepuscularisak, amit az Oakland Veterinary Referral Services meghatározása szerint hajnalban és szürkületkor aktívak. A vadonban ez megakadályozza, hogy a macskák keresztezzék útjukat a nappal és éjszaka vadászó nagyragadozókkal. Az Ön házában ez azt jelenti, hogy macskája nappal alszik, amikor Ön esetleg dolgozik.

Bár a macskák sokat alszanak, nem alszanak különösebben mélyen. Egy alvó ragadozónak készen kell állnia arra, hogy egy pillanat alatt felpattanjon, és amikor a macskák alszanak, úgy helyezkednek el, hogy a lehető leggyorsabban tudjanak akcióba lépni. Ezek a könnyebb szundikálások 15-30 perces szakaszokban történnek, míg a mélyebb, gyors agymozgásos alvás mindössze 5 percig tart. Ha tehát a cicád jó oldalán akarsz maradni, érdemes kétszer is meggondolnod, hogy megsimogasd-e őket macskaszundikálás közben.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.