Miért félnek a macskák az uborkától?

Az internetnek köszönhetően úgy tűnik, a macskák világszerte új – és valószínűtlen – ellenségre találtak: a látszólag ártalmatlan kerti uborkára. Valószínűleg Ön is látott már vírusvideókat, amelyeken állattartók lepik meg macskáikat a gyümölccsel (igen, az uborka gyakorlatilag gyümölcs), és amelyeken ijedt cicák ugrálnak, futnak vagy karmolják az előttük lévő rejtélyes zöld tárgyakat.

A macskák és az uborka tényleg halálos ellenségek? Vajon egy korai macskaféle őse rossz salátát evett, vagy rájött, hogy az uborka szörnyű kaparófalat? „Nem, nem hiszem, hogy a macskák eredendően félnek az uborkától” – mondja a Mental Flossnak Mikel Delgado, okleveles macskaviselkedési tanácsadó, aki a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem doktoranduszaként az állatok viselkedését és az ember-állat kapcsolatokat tanulmányozta.

A macskák a megszokás teremtményei, és Delgado úgy véli, hogy a videókon szereplő macskák – akiket gyakran hátulról támadtak meg, miközben előre hajolva ettek – egyszerűen csak váratlanul érte őket, miközben egy megszokott tevékenységet végeztek.

Miért félnek a macskák az uborkától?

„A szemük előre néz, akárcsak a miénk” – magyarázza Delgado. „Ez egy nagyon gyakori arcszerkezet a ragadozóknál – előre néznek, és nem aggódnak annyira amiatt, hogy hátrafelé látnak. Én személy szerint úgy gondolom, hogy sok ember akaratlanul is megijesztette a macskáját, amikor az már amúgy is zavart volt. Egy furcsa tárgyat tettek a macska mögé, miközben az éppen evett, a macska nem látja a tárgyat, [az ételére] koncentrál, majd megfordul” és meglát egy uborkát.

A macskák ijedtségét ahhoz lehetne hasonlítani, ahogyan mi néha felugrunk vagy sikítunk, miután megfordulunk, és meglátjuk, hogy valaki áll mögöttünk. De bár mi általában nevetünk ezeken a pillanatokon, amint az adrenalin lecseng, nem menő, ha a macskádat ugyanennek a nyugtalanító élménynek tesszük ki – különösen, ha éppen eszik.

„Azt szeretnénk, ha a macskák biztonságban éreznék magukat, amikor esznek” – mondja Delgado. „Ha a macskák nem esznek, elég gyorsan megbetegedhetnek, és kialakulhat bennük egy úgynevezett zsírmájbetegség.”

Ráadásul „a stressznek nagyon komoly egészségügyi hatásai lehetnek a macskákra” – teszi hozzá Delgado. „Kutatások kimutatták, hogy egy olyan triviális dolog, mint a rutinjuk megváltoztatása, olyan viselkedési formákat okozhat a macskáknál, amelyeket mi betegségnek nevezünk: hányás, az alomtálca használatának mellőzése, hasmenés, étvágyváltozás. A macskák érzékenyek.”

Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet új tárgyakat (mondjuk egy kanapét azon a helyen, ahol a macska jellemzően szeret aludni) bevezetni a háztartásba. De ha mégis megteszed, hagyd, hogy Pelyhes ezeket az ismeretlen tárgyakat a saját feltételei szerint vizsgálja meg.

„Az emberek sokszor megpróbálják megmutatni a macskának, hogy amitől fél, az nem is félelmetes” – mondja Delgado. „Ezzel akaratlanul még jobban megijesztik a macskát, mert arra kényszerítik, hogy interakcióba lépjen valamivel, amitől fél.”

Ahogy telik az idő, a tárgy ismerős szagot fog árasztani, és kedvenc macskája fokozatosan megnyugszik. Addig is azonban az uborkát tartogasd a salátádnak, és tartsd távol a cicád ételtányérjától.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.