Miért lesz rosszabb a másnaposság, ahogy öregszel?

„Már nem tudok úgy inni, mint régen” – ez egy gyakori mondás a 30 év felettiek körében. Nagyjából ez az a kor, amikor már egyre nehezebb visszarázódni egy átbulizott éjszakából, és sajnos ez egyre nehezebbé válik.

Még ha a főiskolán te voltál is a hordókirály vagy -királynő, ha 29 évesen ugyanannyi sört fogyasztasz, mint 21 évesen, akkor másnap valószínűleg Gatorade-et fogsz az ágyban nyalogatni. Való igaz, hogy a másnaposság a kor előrehaladtával általában rosszabbodik, és ez nem csak azért van, mert az alkoholtűrő képességed csökken, mert kevesebbet jársz szórakozni. Az életkor többféleképpen befolyásolja a szervezetedet, és az alkohol feldolgozásának módja is ezek közé tartozik.

Mivel a szervezeted az alkoholt méregként értelmezi, a májad közbelép, hogy különböző vegyi anyagokká alakítsa át, amelyek könnyebben lebonthatók és kiüríthetők a szervezetedből. Egy dél-koreai tanulmány szerint azonban ahogy öregszünk, a májunk kevesebb enzimet és antioxidánst termel, amelyek segítenek az alkohol metabolizálásában. Az egyik ilyen enzimet – az úgynevezett alkohol-dehidrogenázt (ADH) – az alkohol elleni „elsődleges védelemnek” nevezték. Ez indítja el az alkohol metabolizációjának többlépcsős folyamatát azáltal, hogy a sört vagy a piát – vagy bármit is fogyasztottunk – egy acetaldehid nevű kémiai vegyületté alakítja. Ironikus módon ez az anyag még mérgezőbb, mint a választott ital, és az acetaldehid felhalmozódása hányingert, szívdobogást és arcpírt okozhat. Ebben az állapotban azonban általában nem marad sokáig.

Egy másik enzim, az aldehid-dehidrogenáz (ALDH) segít a rossz méreganyagot egy új anyaggá, acetáttá alakítani, amely egy kicsit olyan, mint az ecet. Végül szén-dioxiddá vagy vízzé alakul, és kiürül a szervezetből. Valószínűleg hallottál már az óránként egy italra vonatkozó ajánlásról, ami nagyjából ennyi idő alatt végzi el a májad ezt az egész folyamatot.

Mit jelent ez az alkalmi ivók számára, akiknek a 20-as éveik közepe már elmúlt? Összefoglalva: Ahogy a kor előrehaladtával a májenzimjeid csökkennek, a szervezeted egyre kevésbé hatékonyan tudja lebontani az alkoholt. Az alkohol tovább marad a szervezetedben, ami elhúzódó másnapossági tünetekhez, például fejfájáshoz és hányingerhez vezet.

Ez a jelenség részben azzal is magyarázható, hogy a szervezetünk idővel hajlamos az izom- és vízveszteségre. A több testzsírral rendelkező emberek nem bontják le olyan jól az alkoholt, és a kevesebb víz a szervezetben azt jelenti, hogy a pia tovább koncentrálódik a szervezetedben – írja a The Cut. Ez az egyik oka annak, hogy a nők, akiknek általában magasabb a testzsírszázalékuk, mint a férfiaknak, gyakran rosszabbul másnaposak, mint férfi társaik. (Ráadásul a nőknek kevesebb ADH-enzimjük van).

Ami még lehangolóbb, hogy ahogy öregszünk, az immunrendszerünk romlik az immunoseneszcenciának nevezett folyamat révén. Ez azt jelenti, hogy a kor előrehaladtával nagyobb kihívást jelent bármiből – beleértve a másnaposságot is – felépülni. „Amikor öregszünk, az egész felépülési folyamatunk mindenre nehezebb, hosszabb és lassabb” – mondta Mark Welton gasztroenterológus a Men’s Healthnek.

Miért lesz rosszabb a másnaposság, ahogy öregszel?

Lehet, hogy ez eléggé bosszantónak tűnik, de nem azt mondjuk, hogy tegye le a korsót. Ha azonban inni akarsz, csak légy tisztában a tested korlátaival. A vattacukor ízű vodkák rossz ötletnek számítottak a főiskolán, és most különösen rossz ötletnek számítanak. Bízz bennünk.

 

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.