Milyen messze van a Proxima Centauri?

Sok gyereknek talán azonnal a Sarkcsillag jut eszébe. Az űrrajongók talán a Szíriuszt, az Antarészt vagy a Canopust nevezik meg. A mai Nap csodája azonban egy olyan csillagról szól, amelynek a nevét talán még nem is hallottátok. Ettől függetlenül a Napon kívül ez a Földhöz legközelebbi csillag. A neve? Proxima Centauri!

A világegyetem többi részéhez képest a Proxima Centauri akár a Naprendszerünk szomszédja is lehetne. Mégis, még a legtisztább éjszakán sem láthatjuk, ha nem rendelkezünk nagy teljesítményű távcsővel. A Proxima Centauri ugyanis vörös törpe, a csillagok egyik legkisebb és leghalványabb típusa.

Milyen messze van a Proxima Centauri? Körülbelül 4,2 fényévre. Ez talán nem hangzik messzinek, de a jelenlegi űrutazási módszereinkhez képest határozottan az! A mai űrhajóknak több mint 70 000 évbe telne, hogy elérjék a Proxima Centaurit.

Milyen messze van a Proxima Centauri?

Ha azonban az emberek egyszer elérnék a Proxima Centaurit, egy egész csillagrendszert fedezhetnének fel. Az Alfa Centauri rendszert hívják így. Két másik csillagot tartalmaz, az Alpha Centauri A-t és B-t. A Proxima Centauri körül két bolygó is kering, amelyek közül az egyik a lakhatósági zónában van.

A Proxima Centauri B nevű bolygó elég közel lehet a Proxima Centaurihoz ahhoz, hogy folyékony víz létezzen rajta. A tudósok azonban még nem állnak készen arra, hogy a bolygót biztonságosnak ítéljék az emberi élet számára. A Proxima Centauri csillagkitörései miatt a bolygónak alig vagy egyáltalán nincs légköre.

A Proxima Centauri 2021 áprilisában bekövetkezett kitörése 100-szor erősebb volt, mint a mi Napunkból feljegyzett kitörések. Az ehhez hasonló kitörések veszélyt jelentenének a csillag közeli bolygóin lévő életre. Nem valószínű, hogy az emberek valaha is képesek lennének a Proxima Centauri B bolygón élni különleges védelmet nyújtó menedék nélkül.

Mégis sokan reménykednek az Alfa Centauri rendszerből származó életjelekben. Ez a remény 2020 végén tovább erősödött. Ennek oka egy furcsa jel felfedezése volt, amely e rendszer irányából érkezhetett. A jelet valójában 2019 áprilisában fogták, de csak több mint egy évvel később vették észre.

Mitől érdekes a jel? Az, hogy 982,002 megahertzen olvasták le. Nem normális, hogy a Földről érkező műholdak és űreszközök jelei ezt a sávot foglalják el. Ez még kíváncsibbá tette a tudósokat arra, hogy honnan származik ez a jel.

A jel forrása még mindig nem tisztázott. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy valószínűleg nem idegen életből származik. A jelet valószínűleg valamilyen ember alkotta tárgy okozta.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.