Amikor megsérül, a vérlemezkék és az alvadási faktorok a seb helyére sietnek. Segítenek kialakítani egy vérrögöt, amely a vérsejtek félig szilárd csomója. Ez megállítja a vérzést. Később ez a vérrög heggyé alakulhat.

Vágások és horzsolások esetén a vérrögök a gyógyulás fontos részét képezik. Segíthetnek az embereknek abban, hogy ne vérezzenek túlságosan a sérülés után. A vérrögök azonban néha a szervezeten belül is kialakulnak. Egy vénában vagy artériában lévő vérrög veszélyessé válhat.

Gyakran ezek a vérrögök maguktól feloldódnak. De ha nem oldódnak fel, akkor a vénákon keresztül a test más részeibe is eljuthatnak. Ha elérik a szívet, a tüdőt vagy az agyat, a vérrögök súlyos problémákat okozhatnak. Ilyen lehet a szívroham, a tüdőembólia és a stroke.

Mi az a vérrög?

Hogyan állapíthatja meg valaki, hogy vérrög van-e nála? Leggyakrabban a karokban vagy a lábakban alakulnak ki. Az emberek duzzanatot, bőrpírt, fájdalmat vagy meleg foltokat észlelhetnek ezeken a területeken. Mindig fontos, hogy orvoshoz forduljon, ha úgy gondolja, hogy vérrögje van. Ha az nem oldódik fel magától, akkor gyógyszert írhatnak fel a kezelésére.

Ha a vérrög a test egy veszélyes helyére vándorol, az illető szédülhet vagy mellkasi fájdalmai lehetnek. Szapora szívverés, köhögés vagy láz is jelentkezhet. A nagyon súlyos tünetek közé tartozik a légzési, látási vagy beszédzavar. Azonnal orvoshoz kell fordulni.

Mi okozza a vérrögöket? Számos tényező járulhat hozzá. Okozhatják bizonyos genetikai állapotok és gyógyszerek. A cukorbetegség, az elhízás és a dohányzás szintén veszélyeztetettebbé teheti az embert. Ezenkívül a hosszú ideig egy helyzetben való tartózkodás is vérrögöt eredményezhet. Az emberek szintén fokozott kockázatnak vannak kitéve, ha terhesek vagy rákosak.

Ha valakit veszélyeztet a vérrögképződés, az orvosa javasolhat gyógyszert vagy bizonyos gyakorlatokat, hogy segítsen neki egészségének megőrzésében. Az is segíthet, ha kevesebb sót eszik, és laza ruházatot visel. Az emberek azzal is csökkenthetik kockázatukat, ha hosszú utazások alkalmával gyakran változtatják testhelyzetüket, és ha egy óránál hosszabb ideig nem ülnek vagy állnak.

Természetesen nem mindenkinek vérrögök keletkeznek maguktól. A hemofíliában szenvedő emberek hosszabb ideig vérezhetnek egy sérülés után, mert a szervezetük nem termel elég alvadási faktort. Ez az állapot gyakran családon keresztül öröklődik. Ma már az orvosoknak számos módja van a kezelésére.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.