Mi az infláció? Lehet, hogy az iskolában már tanultál erről a gazdasági fogalomról. Alapvetően az infláció akkor következik be, amikor a pénz veszít az értékéből. Ez az áruk és szolgáltatások árának emelkedését okozza. Az embereknek több pénzt kell fizetniük a megvásárolt dolgokért.

Ez minden pénznemtípusnál előfordul. Akár dollárt, pesót, fontot, rubelt, jent vagy más típusú pénzt költesz, az infláció miatt aggódnod kell. A mindennapi embereket azáltal érinti, hogy növeli a megélhetési költségeket. Ez a mindennapi dolgok, például a lakhatás, az élelmiszer és a közlekedés költségeinek kifizetése.

Mi okozza az inflációt? Számos tényező befolyásolhatja a pénz értékének emelkedését és csökkenését, de az inflációnak két fő oka van. Az első a kereslet által húzott infláció. Amikor a termékek iránti kereslet sokkal nagyobb lesz, mint a kínálat, az felfelé nyomja az árakat. A másik ok a költséghajtó infláció. Ez az, amikor a kereslet változatlan marad, de a kínálat csökken. Ez szintén az áruk drágulását okozza.

Az infláció az oka annak, hogy az áruk és szolgáltatások árai az idők során folyamatosan emelkedtek. Mekkora az infláció hatása? A hatás mérésére a szakértők a fogyasztói árindex (CPI) nevű eszközt használják. Ez minden hónapban 80 000 termék árát rögzíti, hogy mérje az inflációt. A CPI inflációs kalkulátor szerint egy 1920-ban 1 dollárba kerülő árucikk 2020-ban 13,37 dollárba kerülne!

Mi az infláció?

Az infláció lehet átmeneti is, vagy csak bizonyos helyeket érinthet. Például egy természeti katasztrófa után az érintett területen az áruk árai az egekbe szökhetnek. Ez egy példa a költségtoló hatású inflációra. Az olyan dolgok, mint az élelmiszer és a benzin iránti kereslet az érintett területen valószínűleg változatlan marad. A kínálat azonban csökkenhet, mivel az árukat nehéz lesz eljuttatni az adott helyre. Ez gyors inflációt okoz, ami megnehezíti az emberek számára, hogy megvásárolják a szükséges termékeket. Lehet, hogy ez átmeneti, de a katasztrófát követő napokban és hónapokban még így is megnehezíti az életet.

Az Egyesült Államokban a Federal Reserve (Fed) nagy figyelmet fordít az inflációra. A Fed az Egyesült Államok központi bankja, amely monetáris politikát alakít ki. Ez magában foglalja a kamatlábakat és a pénzkínálatot. A Federal Reserve e politikákkal kapcsolatos döntései révén próbálja kezelni az inflációt.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.