Miért rágják a kutyák a mancsukat?

Sok kutya időről időre megrágja a mancsát. Néha ez csak a szokásos tisztálkodás meghosszabbítása, vagy idővel kialakuló szokás. Egyes kutyák esetében azonban a mancsrágás olyan alapvető probléma jele lehet, amely orvosi ellátást igényel.

Az egyik mancs rágása

A nagyon intenzív rágás gyakori oka egy fizikai probléma, például egy sérülés. Ez jellemzően csak az egyik mancs rágásával jár. Ha a kutya engedi, ellenőrizze a mancs felső és alsó oldalát, az egyes lábujjak között, és vizsgálja meg az egyes körmöket, beleértve a harmatkörmöt (a kutya mellső lábának belső oldalán lévő köröm). A leggyakrabban észlelt problémák a következők:

  • Vágások: Ezek nagyon aktív kutyáknál gyakoriak. A legtöbb vágás futás közben történik, különösen olyan vízfelületeken, ahol az éles tárgyakat, például köveket, drótot vagy üveget nem lehet látni és elkerülni. A sekély vágások begyógyulhatnak, ha békén hagyjuk őket, de a mélyebb vágások gyakran erősen véreznek, és esetleg össze kell varrni őket.
  • Laza/törött karmok: A karmok a szokásos tevékenységek során könnyen elpattannak vagy eltörnek, ha beakadnak. Gyakran előfordul, hogy a karom a tövénél törik el, de nem válik le teljesen, ami kellemetlenséget okoz. Amint a meglazult rész eltávolításra kerül, az érzékeny belső rész kiszárad.
  • Becsípődött karmok: Ha a karmokat nem tartjuk rövidre a kemény felületeken való sétálással vagy rendszeres nyírással, akkor azok körbe görbülhetnek és belenőhetnek a párnába. Ez különösen gyakori egyes kistestű kutyafajtáknál a lábak alakja miatt, illetve a harmatkarmokon. A probléma egyszerűen orvosolható a karom levágásával, de előfordulhat fertőzés, amelyet állatorvosnak kell kezelnie.

Annak érdekében, hogy kutyája karmait a legjobb állapotban tartsa, a Healthy Pet Club tagság ingyenes, korlátlan körömvágást tartalmaz az állatorvosoknál.

Interdigitális ciszták: Az ID-ciszták fájdalmas duzzanatok a lábujjak között. A végtagok alakja miatt különösen gyakoriak a lapos arcú kutyák elülső lábainál. Gyakran állatorvos által kezelhetőek, de ugyanott vagy a többi lábon is kiújulhatnak.
Más okok is lehetségesek, de ritkák, mint például körömágygyulladás, fekély vagy idegen testek. Az olyan súlyosabb sérülések, mint a törött vagy kificamodott lábujjak inkább sántítanak, mint rágást okoznak, bár egyes kutyák a fájdalom forrását is megnyalják.

Miért rágják a kutyák a mancsukat?

Több mancs rágása

A krónikusan több mancsot rágó kutyák ezt megszokásból vagy stressz miatt tehetik, de ez a bőrallergia árulkodó jele is lehet. Az embereknél az olyan allergiák, mint a szénanátha, viszkető szemet és orrfolyást okoznak. A kutyáknál az allergia viszkető bőrt és fület okoz. Gyakran az egész kutya viszket, de a klasszikusan érintett területek közé tartozik a láb, a hónalj és az ágyék. Az allergiát általában 6 hónapos és 5 éves kor között diagnosztizálják, a tünetek gyakran enyhén kezdődnek és fokozatosan súlyosbodnak.

Az allergiás bőrbetegségnek számos oka lehet, többek között:

  • Pollenek és fűfélék
  • Por vagy házi atkák
  • Penészgombák
  • Fák
  • Az élelmiszerek számos összetevője.

Létezik egy atópiának nevezett állapot is, amikor nem találják a kiváltó okot. A diagnózis felállítása kihívást jelenthet és időigényes lehet, és valószínűleg magában foglal egy diétás kísérletet, amelyhez vényköteles élelmiszereket és vérvizsgálatokat használnak. Néha bőrkaparásra, szedésre és biopsziára is szükség van.

Az allergiás bőrbetegség nem gyógyítható, de nagyon sikeresen kezelhető. Gyakran előfordul, hogy a kutyáknak kombinált kezelésre van szükségük, amely szájon át szedhető gyógyszerekből, samponokból, helyi kezelésekből és esetenként egyéni allergia elleni vakcinákból áll. A gyors diagnózis fontos a másodlagos bakteriális fertőzés elkerülése érdekében.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.